OmdömesStälle
  Att handla online idag är inte längre en storsint sak, utan något som går på rutin
  26-05-2021

  Att handla online idag är inte längre en storsint sak, utan något som går på rutin

  Ojojoj, att handla online har öppnat en helt ny värld för så många personer. Både privatpersoner som lever för att handla nya saker, men även för företag eftersom det har haft möjligheten att skapa så många nya kundkontakter. Att handla online är något som väldigt många föredrar istället för att ta sig till en fysisk butik. Vilket inte heller är så konstigt eftersom det är otroligt smidigt att handla online, och e-handeln är definitivt här för att stanna. Eftersom nätbutiker har blivit ett så pass stort fenomen så är det möjligt att idag hitta allt som man kan tänka sig online. I denna artikel kommer vi att gå mer in på positiva samt negativa aspekter av att faktiskt handla online, tips på olika nätbutiker som finns där ute samt varför det är så viktigt att faktiskt skriva recensioner idag.

  Hur ser e-handelsmarknaden ut idag

  E-handel och alla nätbutiker har åtminstone i Sverige fortsatt att hela tiden växa under de senaste 13 åren. E-handelsmarknaden är ju som sagt stor i de flesta länder här i världen och vi i Sveriger väljer både att handla mycket online från utlandet, men här driver vi även mycket nätbutiker och tjänar miljardtals kronor årligen på sin e-handel. Enligt statistik som framtagits på e-handeln, i synnerhet i Sverige så är det tydligt att oberoende ålder på kunder så väljer de att handla online. Unga personer som kanske handlar online för sin veckopeng, samt de äldre pensionärerna. Alla vill handla online dag, vilket verkligen syns i statistiken.

  När det kommer till att handla online så är det ju inte endast produkter som det säljs mycket av, utan även olika typer av tjänster och framförallt resor både in- och utrikes. Alla nätbutiker där ute, och även konsumenter strävar efter en och samma sak, vilket är en enklare och smidigare vardag för den vanliga personen i samhället. Onlinehandeln har redan underlättat något otroligt för väldigt många, eftersom man inte ens idag behöver åka till en fysisk mataffär. Men ständigt förnyas lagar och regler, vilket även betyder att smidigheten kan variera när det kommer till e-handeln.

  För- och nackdelar med att handla online

  En fördel med att handla på nätet är såklart att det är så otroligt smidigt. Man kan idag sitta hemma i en bekväm mysoutfit med datorn i knät och beställa allt vad man kan tänka sig. Inte bara från nätbutiker i Sverige utan butiker från länder i hela världen, som troligtvis har ett annorlunda sortiment än vad vi svenskar är vana vid. Andra fördelar med att handla online är att man aldrig behöver anpassa sig utgående från olika öppettider, utan vill man så är det fullt möjligt att mitt i natten sitta och handla kläder online från en billig e-handelsbutik som ligger i USA eller kanske Kina. När det kommer till företag som väljer att erbjuda sina kunder e-handel så är en stor fördel för dem att de har möjligheten att publicera alla produktinformation om själva produkten på hemsidan. Detta leder oftast till en mycket högre försäljning eftersom kunder slipper besöka en fysisk butik och ställa massa frågor om någon produkt. Ytterligare en fördel är att kunden som gör sina inköp sedan kommer att få alla viktiga papper till e-posten, så som tex garanti och viktiga kvitton. Detta leder till att kunden inte behöver hålla reda på ett fysisk papper utan hen kommer hela tiden att ha tillgång till det via mobilen eller datorn.

  Många tycker kanske att e-handel är det bästa som någonsin uppfunnits och de vill att alla nätbutiker ska finnas kvar hur länge som helst. Och som vi redan har gått igenom så har nätbutiker och att handla på internet fört med sig väldigt många bra saker och fördelar, men med allting gott kommer även något ont. Även i detta fallet då det gäller att handla online. En av de största nackdelarna med att handla online är att man kanske hela tiden känner sig rädd för att vara med om någon bedragare eller något företag som försöker lura en på pengar. Nedan kommer vi att gå mer in på hur man ska handla säker, och vad man ska tänka på för att inte bli utsatt för just detta. En annan sak som kanske många vana e-handlare anser som något dåligt är att man får ju inte sin produkt på sekunden, eller ens timmen. Utan man måste faktiskt vänta ut de obligatoriska leveranstiderna nuförtiden. Samt att nätbutiken i fråga även måste anlita något typ av fraktbolag, vilket betyder att ofta kommer även kunden att få betala för leverans kostnaderna. Dock har man nog som kund och konsument ofta tid att vänta några dagar på sitt paket, samt att expressleverans ofta finns som alternativ idag.

  Miljöaspekter då det kommer till nätbutiker

  Detta är något som politiker, e-handlare och konsumenter redan pratat om och fråga är ännu idag ganska tudelad där det känns som att alla har olika synpunkter på det hela. Det finns som sagt hur många för- och nackdelar som helst då det kommer till nätbutiker och e-handeln, även då man tänker på hur klimatsmart (eller inte smart den är). Det görs hela tiden mer efterforskning om olika fraktbolag och distributörer, och vad som egentligen är bättre för miljön. Något man åtminstone kan tänka på är att inte köpa onödiga prylar, eftersom det påverkar den egna plånboken men det leder även till att det påverkar naturen eftersom fabriker blir tvungna att tillverka ännu fler plagg som kanske sist och slutligen slängs.

  Hur ska man handla online på ett säker sätt?

  Allt som oftast känns det säkert att handla online, i synnerhet om man använder sig av dessa nätbutiker som typ alla handlar från idag. Dessa kan vara olika nätbutiker som tex Zalando, HM, Linas Matkasse, Ikea och så vidare. Men man kanske som kund ibland känner sig lite våghalsig och vill kanske köpa några riktigt speciella produkter från utlandet, och då finns det saker man kan komma ihåg att tänka på så att det ska vara så säkert som möjligt. En sak man tex kan komma ihåg då man handlar online är att olika betalningsförmedlare ibland kan fråga “vill du att vi spara dina bankuppgifter?”. I dessa fall ska man komma ihåg eller försöka att säga nej eftersom det räcker att någon hackar ditt konto och genast får tillgång till alla dina bankuppgifter. Annat man ska komma ihåg är att man kan sätta några minuter på att verkligen analysera hemsidan eller nätbutiken. Man kan försöka söka upp information, se att alla e-postadresser ser verkliga ut och ibland kan även sökmotorn man väljer att använda säga till att man befinner sig på någon skum hemsida. Att även ha ett virusskydd i datorn skyddar inte endast datorn men kan även skydda privata uppgifter osv.

  Dock är något av det viktigaste då man inte vill bli bedragen på pengar är att verkligen lägga tid på att läsa andra personers recensioner. Många där ute lägger tid och energi på att skriva ärliga och pålitliga recensioner för att hjälpa framtida människor. Genom att någon tidigare kund har skrivit på tex OmdömesStalle om sina negativa händelser kan de rädda hur många som helst från att råka ut för nätfiske eller andra typer av bedrägerier.

  Vilka produkter väljer man att oftast köpa online?

  Allting kan finnas online, oberoende om man vill köpa helt nya vitvaror till köket, nya kläder till sig själv eller barnen eller alla nödvändigheter som behövs till ett husdjur. Men i dagsläget är det kläder, skor och accessoarer som är de produkter som helt klart bidrar till den största omsättningen online. Ofta är returer nuförtiden väldigt smidiga att göra, så därför väljer även många idag att köpa flera storlekar av samma plagg och sedan skicka tillbaka de som inte passade. Men även fast klädbutiker online är de som säljer mest och bäst så finns det verkligen nätbutiker inom alla olika kategorier. Något som väldigt många tex väljer att handla online är olika typer av elektronik prylar. Ofta då man väljer att köpa via någon elektronikaffär så är kostnaderna ganska dyra, vilket ofta leder till att kunden i fråga inte behöver betala någon fraktkostnad, eftersom många nätbutiker väljer att ha en sådan förmån för sina kunder. Där ute finns det hur många företag som helst som erbjuder sina kunder olika typer av digitala eller elektronik prylar, men ett av dessa företag är Dustin.

  Många människor har kanske inte tillgången att ta sig till fysiska butiker, vilket kan bero på många olika orsaker. Vissa har kanske inte bil eller tillgång till annan typ av kollektivtrafik eller så är dessa personer av någon annan orsak mer eller mindre bundna till sitt hem. Dock finns det många företag som säljer mat online som tex Hemköp som erbjuder en tjänst där kunden kan handla online, då behöver kunden endast beställa de varor hen vill ha och sedan levereras de hem till dörren. Mediciner är något som många även tar dagligen och man vill inte kolla i sitt skåp och upptäcka att allting är slut. Men därför finns det även idag pålitliga online apotek som endast är några knapptryck bort på mobilen eller datorn. Vissa har valt att endast sälja receptfria läkemedel men många apotek online erbjuder även en tjänst där kunden kan logga in med sitt BankID och sedan beställa sina receptbelagda mediciner. I Sverige har vi olika apotek online som erbjuder produkter, vissa erbjuder receptbelagda mediciner men inte alla av dem. Apoteket är en e-handelsbutik som driver både nätbutik men de har även 394 fysiska butiker på ställen runt om i Sverige.

  Dagar då det är massvisa rabatter online

  Då även e-handelns popularitet har blivit så stor de senaste åren så har många företag och nätbutiker valt att ha någon eller några dagar under året där de erbjuder hur stora rabatter och erbjudanden som helst. Två utav dessa dagar under året är både Black Friday samt Cyber Monday. Många nätbutiker men även fysiska butiker väljer att ta del av detta under året och det är en dag då många nätbutiker säljer absolut mest produkter. Men många företag har även rabatter andra dagar unde året som tex till sommare, till jul och nyår eller olika typer av “back to school” kampanjer. Black Friday kommer ursprungligen från USA och firas där dagen efter Thanksgiving. Men andra länder i världen fick även nys om denna tradition och valde att själva börja med den.

  Att handla under en pandemi

  Nästan alla länder påverkades av en pandemi som spred sig något otroligt. Detta påverkade inte endast sjukvården och allas hälsa runt om i världen. Utan det påverkade även alla typer av butiker, både när det kommer till e-handeln och fysiska butiker. Många tror kanske att pandemin var hur bra som helst för e-handeln men det påverka den även negativ eftersom fraktbolag och distributörer som tex flygplan inte har kunnat köra vilket ledde till att kunderna ibland var tvungna att vänta flera månader för att få sitt paket. Något som pandemin verkligen påverkade på ett negativ sätt var alla fysiska butiker, vilket även ledde till att flera gick i konkurs eller var tvungna att stänga sin butik för en period.

  Är du en van e-handlare?

  Hur skulle du klassa dig själv då det kommer till skalan över e-handlare? Är du dagligen inne i olika nätbutiker och shoppar, eller gör du det då du känner att du måste som kanske till jul eller en födelsedag? Oberoende hur du skulle klassa dig själv så tror jag verkligen att du har någon typ av erfarenhet av att handla online, och då vill jag väldigt gärna höra dina tankar och åsikter om något företag som du handlat hos. Vart ska man dela med sig av sina erfarenheter då? Jo, OmdömesStalle är en perfekt plats att göra detta, där man har möjligheten att från sitt hjärta skriva en ärlig recension om något företag som man antingen har positiva eller negativa erfarenheter av. Inne på OmdömesStalle har man även möjligheten att läsa andra personers recensioner, helt kostnadsfritt.

  Relaterad