Investeringsguide - hur borde man investera pengar?

Investeringsguide - hur borde man investera pengar?
Finans

Hur borde man egentligen investera sina pengar? Oavsett om man vill tjäna pengar snabbt eller investera på lång sikt för att göra ett större inköp är det viktigt att man bekantar sig med alla alternativ som finns och att man informerar sig om riskerna innan man påbörjar investeringen. Att veta vad man ska investera i kan kännas som en stor utmaning för många och ibland kan det kanske kännas överväldigande att veta hur man ska gå tillväga eftersom investeringar alltid medför en viss risk. Vi har samlat en översikt för att du ska kunna bekanta dig med lika investeringsalternativ och få en klarare bild av vad investeringar egentligen är.

Vad är en investering och hur kan man placera sina pengar?

En investering innebär att du använder dina pengar i syfte att köpa något som du i ett senare skede (förhoppningsvis) kan sälja till ett dyrare pris och på så sätt tjäna pengar. Det kan vara en fysisk produkt som till exempel ett antikt föremål, men det kan också handla om värdepapper, fastigheter eller andra tillgångar som kan öka i värde.

Är det alltid en bra idé att göra investeringar?

Att investera pengar i värdepapper innebär alltid en viss risk. Med risk avses hur stor sannolikheten är att det du investerar i sjunker i värde. Beroende på vad du väljer att investera i kan risken vara högre eller lägre. Ofta innebär investeringar med hög risk en potentiellt större avkastning, dvs. vinst, samtidigt som risken alltså gör sannolikheten att du förlorar dina pengar större. Oavsett i vad du investerar i måste du vara beredd på att delar av, eller i värsta fall allt, det du investerar kan försvinna om de värdepapper du investerat i minskar i värde. En tumregel många investerare väljer att följa är därför: investera därför aldrig mer pengar än vad du är beredd att förlora.

I vad borde jag investera mina pengar?

Vad du borde investera dina pengar i beror på hur stor risk du är beredd att utsätta dina pengar för, samt vilka egna personliga preferenser du har. En del investeringar innebär generellt sett större risk än andra. Exempelvis brukar aktier medföra större risk än fonder. Förutom traditionella värdepapper finns det även många alternativa investeringssätt, exempelvis peer-to-peer-lån. Oavsett var du investerar dina pengar kan det vara bra att tänka på att diversifiera dina investeringar, det vill säga att sprida ut investeringarna på många olika värdepapper i många olika branscher. Då minskar risken för att du förlorar stora summor pengar ifall någon av investeringarna minskar i värde. Innan du väljer investeringsplattform kan det också vara bra att läsa recensioner av finansföretag för att bilda dig en uppfattning av hur andra användare har upplevt dessa. På så sätt blir det lättare för dig att välja ett bra investeringsbolag.

Hur investerar man i aktier?

En aktie är en ägarandel i ett företag. Aktiens pris varierar beroende på bland annat hur bra det går för företaget och hur högt förtroende investerare har för företaget. Undrar du hur man blir rik på aktier, men vet inte hur du ska börja? Idag finns det flera olika banker som erbjuder onlineplattformar för handel med aktier samt banker som erbjuder rådgivning kring att köpa aktier. Behöver du hjälp med att investera i aktier kan du börja med att jämföra olika banker och finansiella företag genom att läsa recensoner om till exempel Bank Norwegian, eToro och Nordnet. På grund av denna stora konkurrens har courtagen (avgiften för att köpa och sälja aktier) blivit väldigt låg hos de flesta aktörerna. Hos en del aktörer kan man idag till och med investera i aktier utan att betala något courtage. Idag är det mycket enklare än tidigare att börja handla med aktier och många banker ger dig kostnadsfri rådgivning för att hjälpa dig på vägen.

Vad är sparkonto med ränta och hur kan man tjäna pengar på det?

Även om du vill investera dina pengar kan det vara en bra idé att fundera över ett sparkonto som ett alternativ. Att ha dina pengar på ett sparkonto kan fungera som en buffert eller nödfond ifall du skulle få någon oförutsedd avgift som behöver betalas snabbt.

Det finns olika typer av sparkonton. De vanligaste sparkontona har fria uttagningar, vilket innebär att du kan ta ut dina pengar när du vill, och oftast får årligen en mycket liten ränta på det du har satt på ditt sparkonto. Risken att investera på ett sparkonto är generellt sett alltså mycket liten och är ett bra alternativ för många som inte vill ta några höga risker, men ändå vill få en mycket liten avkastning.

Det finns också sparkonton där du binder dina pengar i ett visst antal månader i utbyte mot en lite högre ränta. Att hitta ett sparkonto med hög ränta idag är inte alltid lätt. Räntan idag är väldigt låg, och de banker som erbjuder konton där du kan spara pengar med lite högre ränta har ofta krav på att man måste sätta in en stor summa pengar. Det gör att investeringar i värdepapper blir väldigt fördelaktiga i jämförelse. För att hitta ett sparkonto med hög ränta kan du söka på internet och jämföra olika banker.

Så vad är då aktiefonder och hur investerar man i dem?

Något annat som är mycket vanligt är fondsparande och är ett bra alternativ för många som väljer att ta en viss risk men samtidigt inte vill investera med allt för höga risker.

Så vad är en fond? En fond är förenklat en samling av många olika värdepapper, till exempel aktier eller obligationer. De vanligaste fonderna är aktiefonder, det vill säga fonder som består av många olika aktier. Genom att spara i fonder får du en större diversifiering (riskspridning) jämfört med när du köper en enda aktie. Om du vill börja investera i fonder finns det inte mycket som hindrar dig, idag är det väldigt lätt att börja fondspara. Allt du behöver är ett så kallat fondkonto. Med ett fondkonto kan du enkelt investera i fonder och enkelt även lösa in fonder.

Olika fonder äger väldigt olika värdepapper vilket innebär att alla fonder har olika risk och därför också olika förväntad avkastning. Vissa fonder är inriktade på vissa geografiska områden eller vissa branscher. Exempelvis finns det fonder som bara investerar i hållbara företag (så kallade hållbarhetsfonder), teknikfonder, småbolagsfonder och USA-fonder. Se till att läsa på om fonden ordentlig innan du investerar i den. Det finns flera hemsidor och tjänster som hjälper dig med analys av fonder och dessutom finns institutioner som utfärdar betyg åt fonder. Med hjälp av dessa kan du avgöra vilka fonder som är bra och vilka fonder du är beredd att investera i.

Är det vettigt att investera i fastigheter?

Att investera i fastigheter kan man göra på olika sätt och är mycket vanligt bland allmänheten. Det enklaste är förmodligen att köpa fastighetsaktier, det vill säga aktier i företag som bygger och förvaltar bostäder, och sedan tjäna pengar på dessa fastighetsbolag på börsen precis på samma sätt som du kan tjäna pengar på andra aktier. På så sätt får du en exponering mot fastighetsmarknaden utan att behöva investera stora summor.

Det andra sättet att investera i fastigheter är nämligen att investera direkt i fastigheter, det vill säga att faktiskt köpa fastigheter. Du kan sedan tjäna pengar genom att hyra ut fastigheterna till hyresgäster eller turister som semestrar på området. Dessutom kan du, precis som med andra investeringar, vänta på att fastigheten ska öka i värde för att sedan sälja den till att högre pris än inköpspriset. När det gäller fastigheter kan du till och med själv få värdet på investeringen att öka, genom att genomföra renoveringar och andra uppgraderingar av fastigheten. Förutom dessa två alternativ har det även uppkommit plattformar där man som privatperson investerar i fastighetslån. Dock påverkas avkastningen här inte så mycket av fastighetsmarknaden, utan snarare av hur höga låneräntorna är i nuläget.

Spekulation - hur investerar man i kryptovalutor?

Att investera i valutor är inget nytt fenomen. I flera årtionden har investerare tjänat pengar på de snabbt varierande valutakurserna genom att köpa en valuta när den är billig och sälja när den är dyr. För några år sedan uppfanns Bitcoin, den första kryptovalutan. Strax därefter följde ett stort antal andra kryptovalutor, såsom Ethereum och Dogecoin. Idag finns det över 1500 stycken olika kryptovalutor och på senare år har även investeringar i kryptovalutor blivit oerhört vanliga. Men är det verkligen en bra investering att köpa kryptovalutor?

Något man måste tänka på är att risken när man placerar pengar i kryptovalutor är mycket hög, högre än de flesta andra investeringarna. På samma sätt som med traditionella valutor styrs värdet på kryptovalutor av spekulation och växling. Marknaden för digitala valutor är inte reglerad och kan svänga väldigt snabbt och kraftigt jämfört med traditionella valutor vars värde regleras av staten. Samtidigt som risken att investera i kryptovalutor är mycket hög kan avkastningen också bli mycket hög vilket gör det för många till en attraktiv investeringsform. Det är mycket viktigt att vara medveten om detta om du bestämmer dig för att investera i kryptovalutor.

Om du vill investera i kryptovalutor finns det flera sätt att åstadkomma detta. Det mest direkta sättet är att investera direkt i valutan. Du skapar ett konto via en kryptobörs. Sedan köper du den summa av en kryptovaluta du vill köpa, och väntar helt enkelt på att värdet ska öka innan du säljer av valutan igen. Innan du väljer att köpa kryptovalutor är det dessutom viktigt att du bekantar dig med olika företag som erbjuder trading med kryptovalutor. På OmdömesStälle kan du läsa recensioner om företag som bland annat The Bitcoin Code, The Bitcoin Revolution och Bitcoin Era.

Det finns även andra sätt att investera i kryptovalutor. Exempelvis finns det fonder som investerar i många olika kryptovalutor. Då får du automatiskt en större riskspridning.

Hur kan jag alltså investera mina pengar på det bästa sättet

Sammanfattningsvis finns det alltså många olika sätt att investera dina pengar. De olika formerna ger olika risk, samtidigt som de kan ge olika hög avkastning och några av de vanligaste investeringsformerna är exempelvis aktier, fonder, kryptovalutor och fastigheter. Gemensamt för alla dessa är att de alla medför risk och du borde alltid tänka dig för innan du blint väljer att investera dina pengar. Att informera dig om vilka risker som medkommer när du investerar är mycket viktigt för att du ska kunna investera dina pengar på det bästa sättet.

En tumregel är också att diversifiera sina investeringar, dvs. sprida ut sina investeringar på olika investeringar och över olika branscher för att minska risken att gå miste om sina pengar. Glöm inte heller bort att läsa andra användares omdömen om de finansföretag som du kan investera genom. På så sätt kan du få en bättre uppfattning av hur de olika företagen fungerar och vilket som passar just dig.

Mer Finans