13 företag

Energi

...

  Energi


  Funderar du på att byta energileverantör? Vill du hitta den billigaste elen, eller ligger förnybar energi som en prioritet hos dig? Vilka är fördelarna och nackdelarna med grön energi och vad annat behöver man tänka på när man väljer energileverantör? Vad är egentligen energi och vad används det för? Hos oss kan du jämföra leverantörer för att hitta den bästa energikällan just för dig. Vi har samlat en översikt av företag som erbjuder de huvudsakliga typerna av energi, såsom grön energi, förnybar energi, solenergi, vindkraft och billig energi. 

  När du tecknar ett nytt elavtal är det viktigt att bekanta dig med olika energileverantörer för att inte bara hitta den billigaste elen, men också elen som passar just dig och dina behov. Självklart vill du även att din elleverantör är pålitlig och finns till hjälp när det behövs eftersom ett byte av elavtal ibland kan vara en komplicerad process. Ibland medför ett byte långa förseningar och onödig stress, och för att undvika detta kan det vara bra att jämföra leverantörer innan du tecknar ett nytt elavtal. Jämför elleverantörer genom att läsa kundrecensioner hos oss. Har du egna erfarenheter? Lämna din egen recension och hjälp andra att välja rätt!
   

  Energi

  För att använda apparater och annan utrustning i ditt hushåll, för att värma upp eller kyla ner ditt hem eller helt enkelt bara tända lampan behöver du energi. Energi är det samlade namnet för el och gas och används för att driva enheter och värmekällor; för att leva bekvämt behöver du därför alltid energi. På den här sidan kan du läsa om hur du får energi och vilka typer av energi du kan välja mellan när du väljer energileverantör.

  Införskaffa energi till ditt hem

  För att få energi till ditt hushåll behöver du förses med energi från en officiell energileverantör. Ett energiföretag eller energileverantör är en part som som för energi från en nätoperatör och ser till att du kan använda energin i din region. Du behöver två avtal för att få elen levererad till ditt hushåll: ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal. Ett elnätsavtal handlar om själva energin som du förbrukar medan ett elhandelsavtal handlar om distribution av energi, det vill säga överföringen av energin från nätoperatören till ditt hushåll.

  Beroende på hur mycket energi du använder betalar du ett belopp per månad till din energileverantör, men många energileverantörer erbjuder även möjligheten att betala varannan, var tredje eller var fjärde månad. Om du har en fast månadsavgift och använder mindre eller mer energi än vad du har betalat för kommer detta att jämnas ut i efterhand och leverantören kommer antingen att betala tillbaka om du har använt mindre energi, eller så kommer du att få betala mer för den energi du har använt.

  Energi för fossila energikällor

  Energi som genereras av fossila energikällor kallas för fossila bränslen. Naturgas, petroleum och kol är fossila bränslen och fungerar bra som energikälla för produktion av gas eller el. Till skillnad från förnybar energi som exempelvis sol och vind kan fossila energikällor ta slut och alltså inte förnyas i takt med att vi använder dem. Dessutom står fossila energikällor för en stor del av världens koldioxidutsläpp vilket inverkar på klimatförändringen och de miljöproblem vi står inför idag, därför väljer många att byta till grön energi.

  Energi från förnybara källor

  Energi som kommer från förnybara källor kallas även förnybar energi eller grön energi. Precis som namnet säger kan denna energi förnyas, till skillnad från fossila energikällor. Med andra ord kan kan förnybar energi alltså inte ta slut utan fortsätter att generera energi. Exempel på grön energi är solenergi och vindkraft; solenergi genereras from solstrålar, ofta genom solpaneler, medan vindenergi samlas in genom att använda kraften av vinden.

  Att använda förnybar energi är oftast lite dyrare jämfört med att använda fossila bränslen som energikälla för ditt hushåll. Trots ökade månatliga utgifter väljer många ändå att byta till grön energi eftersom det bidrar till en minskning av koldioxidutsläppen. Många väljer grön energi för att sakta ner klimatförändringen och på så sätt bidra till miljön.