4 företag

Fordonsförsäkring

...

  Fordonsförsäkring


  För de flesta Svenskar är bilen det viktigaste fordonet som används i vardagen. Oavsett vilken bil du kör så kommer den att behöva försäkras enligt den obligatoriska trafikförsäkringen. Förutom trafikförsäkringen väljer många även tilläggsförsäkringar för sin bil för att sprida risken och kunna vara säker på att de flesta kostnaderna täcks i händelse av olycka, eller när bilen annars behöver repareras.

  Vilket försäkringsbolag är bäst? Vilken försäkring behöver man för sin lastbil, buss, båt eller motorcykel, och var hittar man den billigaste försäkringen samtidigt som man får den bästa rådgivningen och framför allt de bästa villkoren? Svaren på dessa frågor kan du få genom att läsa recensioner hos oss. Nedan har vi samlat en översikt av försäkringsbolag som erbjuder försäkringar för ditt fordon så att du kan köra säkert och förhindra oväntade kostnader när olyckor dyker upp. 

  Fordonsförsäkring

  Vilka försäkringar behöver man för sitt fordon och hur vet man vilka man ska välja? Var får man den bästa rådgivningen och hur kan man förhindra att betala för mycket pengar för en försäkring man egentligen inte behöver?

  Nedan har vi samlat en översikt över vad fordonsförsäkringar innebär och vad som är värt att tänka på.

   

  Trafikförsäkringen är obligatorisk för alla

  För dig som kör ett fordon i trafiken är det tvingande av lag att försäkra ditt fordon med en trafikförsäkring. Detta gäller oavsett om du har en moped, bil, buss eller något annat fordon du använder i trafiken. Trafikförsäkringen täcker alla personskador och skador på motpartens bil om det var du som orsakade skadan. Tänk dock på att precis som med andra försäkringar är trafikförsäkringen, trots att den är obligatorisk, inte gällande om du har vållat skada under påverkan av droger eller alkohol.

  Den obligatoriska trafikförsäkringen täcker alltså inte några skador på din egen bil. I praktiken innebär det att om en krock orsakas av dig kommer trafikförsäkringen att täcka kostnaderna för skadorna på motpartens bil, men skadorna på din egen bil får du bekosta på egen hand. För att undvika höga reparationskostnader efter olyckor väljer många därför att teckna tilläggsförsäkringar för sitt fordon.


  Hel- och halvförsäkringar

  Vill du ytterligare försäkra ditt fordon för att undvika höga kostnader erbjuder oftast försäkringsbolagen hel- och halvförsäkringar. Precis som namnet avslöjar innebär en helförsäkring att den täcker i princip allt, dvs. allt från brandskador till skador på speglar och fönster samt övriga skador på bilen. Det är den dyraste typen av fordonsförsäkring för din bil eftersom den ger ett heltäckande skydd av alla skador. En halvförsäkring handlar alltså om en fordonsförsäkring som täcker en del av skadorna på din bil och kan vara bra för dig som inte behöver ett heltäckande skydd.
   


  Vad annat behöver man försäkra?

  För att undvika höga kostnader vid skador kan du försäkra din egendom, men vilka saker behöver man egentligen försäkra och vilka försäkringar behöver man? Det kan vara svårt att hålla reda på allt man behöver tänka på - därför har vi samlat en översikt nedan över föremål som det kan vara värt att försäkra.
   

  Cykel 

  Det kan hända vem som helst: du låser din cykel men innan du vet ordet av är din cykel borta. Oftast ingår stöld av egendom oftast i din hemförsäkring förutsatt att du har låst din cykel innan du lämnade den. För att ta reda på vilka villkor som gäller om din cykel blir stulen eller behöver repareras - kolla med ditt försäkringsbolag. Tänk på att en del återförsäljare av cyklar även erbjuder kostnadsfri försäkring vid köp av cykel, kolla därför med din återförsäljare vad som gäller!

  Husbil 

  Att köra en husbil kan vara ett av de bekvämaste och roligaste sätten att resa till ditt semestermål. Vad som är värt att tänka på är vilka villkor som gäller, speciellt när du reser utomlands. Om du krockar din husbil, om den utsätts för brand eller på ett annat sätt skadas är det viktigt att du vet hur din försäkring förhåller sig till skadan i fråga.

  Motorcykel

  Motorcyklar kan vara smidiga och behändiga, samtidigt som de gör sina förare mycket sårbara vid olyckor. Förutom den obligatoriska trafikförsäkringen kan det även vara bra att kolla med ditt försäkringsbolag vilka andra typer av försäkringar som kan tänkas behövas för din motorcykel.

  Skoter

  Precis som motorcyklister är förare av skotrar mycket sårbara i trafiken vid händelse av olycka trots att skotrar i jämförelse kör mycket långsammare. En olycka kan medföra stora materiella och personliga skador, kolla därför med ditt försäkringsbolag vilka försäkringar du behöver för din skoter utöver den obligatoriska trafikförsäkringen.

  Båt

  Självklart finns det även försäkringar för din båt! När du köper din första båt kan det vara värt att kolla upp hur båtförsäkringar fungerar och vilken du ska välja. Oavsett om du har en motorbåt, segelbåt eller någon annan vattenfarkost finns det försäkringar som kan vara bra att ha innan du ger dig ut till havs. Till skillnad från fordon som används i trafiken finns inga obligatoriska försäkringar för din båt, det är därför upp till dig att ta ditt ansvar om du vill försäkra dig eller inte.

  Oldtimers 

  Vad har Volkswagen Beetle, amerikansk Cadillac och Ford Mustang gemensamt? Dessa är exempel på dyra och klassiska bilmodeller och många väljer specifika försäkringar för att kunna skydda sina bilar på bäst sätt. Värdet på en antik bil kan vara svårt att fastställa och det kan vara svårt att veta till vilket försäkringsbolag man bör vända sig till. Därför rekommenderar vi att du jämför olika försäkringar och försäkringsbolag genom att läsa recensioner innan du väljer försäkringen för just din bil.

  Har du egna erfarenheter av fordonsförsäkringar? Hur fungerade kontakten med försäkringsbolaget och vad är din upplevelse av deras kundtjänst och deras produkter? Berätta för oss - lämna en recension och berätta om dina upplevelser!