Natt efter natt: vad som verkligen ligger bakom en god sömn

Natt efter natt: vad som verkligen ligger bakom en god sömn
Nätbutiker

Sömn är viktigt för kropp och själ. Varken psyket eller organismen kan förbli friska om sömnen är konstant dålig. Men hur får man en god sömn? Och vilka tips hjälper verkligen till att äntligen sova mer djupt och lugnt? Den här artikeln ger dig svaret.

Du har bäddat din säng, sov nu i den!

De flesta känner nog till detta talesätt. Det är också sant: valet av säng och madrass kan vara avgörande för sömnkvaliteten. Bekväma madrasser är mycket viktiga. Det är viktigt att madrassen passar den enskilda användaren. Varje person har olika krav på sin säng. Men en sak har de alla gemensamt: kroppen måste ligga utan tryckpunkter för att undvika spänningar. Bra madrasser förhindrar detta - så att både ryggraden och mellankotskivorna förblir friska, vilket i sin tur leder till bättre sömn. För en god natts sömn är bara möjlig när hela kroppen är avslappnad.

Du bör också vara uppmärksam på lamellramen. Den har fjädrande lameller. De stöder madrassens anpassningsförmåga till kroppen. Individuellt justerbara och högkvalitativa lamellramar säkerställer en vilsam sömn.

Den rätta miljön

Det är inte bara själva sängen som spelar en viktig roll för en god sömn. Miljön - själva sovrummet - är också helt avgörande. Men hur skapar man en trivsam miljö där man kan slappna av maximalt och sova hälsosamt och vilsamt?

Några faktorer som bidrar till en god sömn:

• Rätt rumstemperatur

• Rätt belysning

• Undvikande av bullerkällor

Rumstemperatur

När det gäller rumstemperaturen gäller följande: Den temperatur där du känner dig bekväm är den idealiska sovtemperaturen! Faktorer som täcke, madrass eller sovkläder bör också tas med i beräkningen. Dessa bör väljas på ett sådant sätt att din egen komforttemperatur uppnås. Detta kan vara ganska individuellt. Förresten, användningen av temperaturreglerande material hjälper också!

Belysning

En god sömn är bara möjlig när det är mörkt. Det beror på att kroppen måste producera det viktiga sömnhormonet melatonin för att överhuvudtaget kunna bli trött. Och det är i sin tur bara möjligt när det inte finns något ljus. Därför är regeln: eliminera alla ljuskällor i sovrummet. Även det lilla röda ljuset från TV:n och väckarklockan kan vara störande.

Ljud

Det är uppenbart, men ändå måste det sägas om och om igen: Buller har en extremt störande effekt på sömnen. När allt kommer omkring är buller inte särskilt hälsosamt. Det kan till och med göra dig sjuk. För en god sömn bör du stänga av alla bullerkällor. Om det inte går att dämpa bullret på grund av miljön kan öronproppar hjälpa. Men även ullmattor och andra textilier kan bidra till att minimera bakgrundsljudet. De har ju trots allt ljudisolerande egenskaper.

Ditt eget beteende: Så sover du hälsosammare

Ditt eget beteende är också helt avgörande för en god sömn. Om du t.ex. äter mycket eller dricker alkohol strax innan du går och lägger dig sover du oftast sämre. Lättare måltider och att avstå från alkohol är bättre. Det bör noteras att beroende på ålder, kön och vikt är ett enstaka glas vin okej. Det är dock bättre om du kan undvika det helt och hållet.

Dessutom spelar den egna inställningen en viktig roll. Man bör aldrig ta med sig känsliga ämnen in i sovrummet. Det är bättre att diskutera tvister i förväg. Om du går till sängs för att sova, bör du vara så fri som möjligt från känslomässig ballast. Negativa tankar kan bara minska sömnkvaliteten. Strategier som meditation rekommenderas för att rensa sinnet. Vissa människor skriver också dagbok för att få utlopp för sina frustrationer innan de somnar och lägger sedan undan dem i en låda. Detta hjälper dig att återhämta dig mycket bättre på natten.

Mobiltelefonen är också ett absolut störningsmoment. En god sömn är bara möjlig om du minskar skärmtiden - drastiskt! Det är redan känt att smartphones inte är så hälsosamma. Det blå ljuset från de flimrande skärmarna är upprörande: Det sänder signaler till hjärnan om att hålla sig vaken. Detta stör den naturliga sömncykeln. Dessutom anses sociala medier, nyheter och liknande vara absolut distraherande. Särskilt när vissa meddelanden orsakar stress, ilska eller ångest är den vilsamma sömnen förstörd!

Sömnstörningar: Vad du bör göra

Även om ditt sovrum är perfekt möblerat, du ligger på den bekvämaste madrassen och du har kontroll över din alkohol- och smartphonekonsumtion: Du kanske fortfarande inte sover bra. Det finns definitivt sömnstörningar som inte kan elimineras med enkla knep. Om så är fallet bör du prata med en läkare. Han eller hon kan hitta orsaken och ordinera ett botemedel.

Slutsats

Eftersom sömn har en så stor inverkan på kroppen och psyket är det bara rimligt att vara uppmärksam på goda sömnvanor. Det finns några saker du bör vara uppmärksam på. Men de kan alla integreras i vardagen. Detta möjliggör vilsam sömn, vilket har en positiv effekt på många områden i livet.

Mer Nätbutiker