Digitala auktioner med BankID stillar svenskarnas oro vid nätshopping

Digitala auktioner med BankID stillar svenskarnas oro vid nätshopping
Nätbutiker

Att handla second hand via auktioner är ett klimatsmart och ofta ekonomiskt alternativ till att köpa nytt. I och med att somliga auktioner online nu väljer att implementera legitimering via BankID öppnas dörren till tryggare nätshopping, något som kan locka svenskarna till att handla mer second hand på nätet.

Digitaliseringen fortsätter röra sig framåt i en rasande takt och svenskarna hakar på. Att byta ut fysiska butiker mot digitala är särskilt vanligt i Sverige. Faktum är att vi svenskar nätshoppar oftare än konsumenterna i våra nordiska grannländer, enligt en nyligen publicerad undersökning från Kantar på uppdrag av Telenor.

Många väljer nätshopping med anledning av den smidighet som erbjuds, men enligt ovan nämnda undersökning framgår att det finns en stor oro för bedrägerier bland svenskarna. 35 procent uppger att de upplever en oro som påverkar deras beteende.

Ett av de största orosmolnen bland svenskarna är att bli lurad när man handlar online, något strax under 10 procent menar att de blivit utsatta för. Detta är förvisso en lägre siffra än i grannlandet Norge, där 13 procent uppger att de blivit lurade vid nätshopping, men en relativt hög andel anger att lurendrejeriförsöket påverkat dem ekonomiskt.

Säkert och smidigt med e-legitimering

Många e-butiker och handelsplattformar har uppmärksammat konsumenternas oro, och gör sitt yttersta för att införa säkra processer. Exempelvis är detta vanligt på auktionssidor på nätet. I dag finns möjlighet att buda säkert på auktioner med BankID, vilket kan eliminera stor del av oron somliga känner.

Att auktionssidor väljer att implementera BankID är viktigt då såväl privatpersoner som företag har möjlighet att registrera sig som säljare. Utan legitimering kan det därmed vara svårt att säkerställa att säljaren faktiskt är vem denne utger sig för att vara – ett problem som BankID alltså eliminerar.

BankID innebär även att det blir betydligt smidigare för eventuella köpare att lägga ett bud. I stället för att logga in på sitt konto med hjälp av användarnamn och lösenord, samt att uppge annan väsentlig information, räcker det med att legitimera sig genom några få klick.

Hållbarhetsaspekten lockar fler till second hand

Auktioner på nätet har upplevt ett stort uppsving under senare tid. En av anledningarna är att klimatfrågan tar allt större plats i samhället, och att allt fler svenskar väger in hållbarhetsfrågor när de konsumerar.

På digitala auktioner och i second hand-butiker kan konsumenter köpa begagnade prylar, allt från kläder och inredning till verktyg och industrimaskiner, vilket är ett effektivt sätt att spara på jordens resurser.

Enligt Svt har flertalet fysiska second hand-butiker kraftigt ökat sin försäljning under de senaste åren, något som man bland annat menar beror på ökat intresse för återvinning. Somliga aktörer har till och med behövt flytta ur sina lokaler i brist på plats.

Intresset för att handla i andrahand via internet har även det ökat, och i och med att fler föredrar att nätshoppa kan digitala auktioner komma att bli ett än större fenomen. Att införa säkra processer, såsom e-legitimering, kan innebära att färre konsumenter oroar sig för att buda på auktion. En effekt kan därmed bli att fler väljer detta hållbara alternativ framför att konsumera nytt när man nätshoppar.

En bra affär för såväl köpare som säljare

Utöver hållbarhetsaspekten driver även kostnadsfrågan på människors vilja att handla second hand, rapporterar Dagens Nyheter. Det rådande världsläget har resulterat i stora prisökningar på många varor och produkter. Genom att handla begagnade prylar kan man ofta hålla nere utgifterna, särskilt om man vänder sig till en auktionssida. Detta då man själv kan placera ett bud om den summa man är villig eller kan betala för en särskild produkt, och har man tur kan man vinna budgivningen till ett pris under marknadsvärde.

Därtill kan även utbudet på auktionssidorna öka i tuffa ekonomiska tider. Många hushåll sitter på ett flertal prylar som inte längre används, men som är i fullgott skick för någon annan att använda. Att sälja dessa kan resultera i betydande extra sedlar och mynt i plånboken.

Bland produkter som är särskilt heta på andrahandsmarknaden just nu hittar vi konsolspel som Playstation och Xbox, leksaker som Barbie och pokémonkort samt datorer, läsplattor och mobiltelefoner. Om man har någon av dessa produkter som ligger och skräpar hemma, och om man är i behov av extra pengar i plånboken, kan det alltså vara en idé att undersöka dess värde på en auktion.

Sammanfattning

I och med rådande ekonomiska läge, och det faktum att hållbarhet blir allt viktigare för konsumenter, finns stor potential för digitala auktioner att ta större plats på shoppingmarknaden. Ett av hindren för många är att det känns osäkert att handla på nätet, men i och med att man nu kan säkra trygga processer med hjälp av BankID kan fler personer lockas till andrahandsshopping på nätet.

Mer Nätbutiker