Hälsofördelar med supermat: linfrön

Hälsofördelar med supermat: linfrön
Diet & Hälsa

Linfrön innehåller mycket fibrer och är en bra källa till omega-3-fettsyror (2,3g/100g), eftersom de har en positiv effekt på magsäckens och tarmens funktion. När magen mår bra mår sinnet ofta också bättre. Linfrön är också vetenskapligt bevisat att främja hälsan. Omega-3-fettsyror har undersökts för att sänka kroppens låga inflammatoriska tillstånd. Linfrön ger ofta lättnad, särskilt för personer med hård mage.

Hälsofördelarna med linfrön är lätta att inkludera i din dagliga kost, eftersom de är mycket lämpliga att använda till exempel i bakning som bulldekoration, eller ovanpå salta pajer. Linfrön kan också enkelt och snabbt läggas till till exempel i müsli, yoghurt eller till och med ovanpå gröt. Linfrön krossade i mortel passar utmärkt till sallader, eller så kan du även blanda dem med ett glas vatten och svälja dem i halsen innan morgonkaffet. Palladiumfrön ska alltid malas före användning - mer om det längre fram i denna artikel.

Linfrön fungerar utmärkt i mångas favoritdryck: Smoothies!

Linfrön är små men fantastiska!

Du kanske inte direkt tror vad allt det där lilla linfröet kan innehålla!? De innehåller en koncentration av hälsosamma ingredienser. De innehåller fett, fibrer, antioxidanter och protein av god kvalitet. De innehåller mycket växtöstrogener som kallas lignaner, som verkar i kroppen som svagt östrogen. Lignaner verkar också för att förhindra att cellernas östrogenreceptorer fungerar och samtidigt förhindra det starkt cancerfrämjande östrogenet att komma in i cellerna. På så sätt kan de också förebygga vissa hormonrelaterade cancerformer, såsom bröst-, äggstockscancer och prostatacancer. Linfrön bör därför inkluderas i din dagliga kost , eftersom de är bra för att bekämpa högt kolesterol, högt blodtryck, hjärtsjukdomar, inflammationer och magproblem.

Linfrö kan kallas supermat med gott samvete.

Hur mycket linfrö kan du äta per dag?

Lin växer i marken och det samlar mat från marken. På minussidan samlar den också upp skadliga ämnen från jorden. Linfrö ackumulerar kadmium, som är en skadlig tungmetall. Linemarin ansamlas också i dem, och hur otroligt det än låter så frigörs små mängder cyanid från linemarin i kroppen – Men oroa dig inte!

Enligt rekommendationerna hos Livsmedelsverket rekommenderas det att begränsa linfrökonsumtionen till två matskedar för vuxna och en matsked för barn per dag. I små mängder förblir intaget av skadliga föreningar i linfrö på en säker nivå. Även här gäller det gamla talesättet: "Allt med måtta". Två matskedar innehåller en femtedel av en vuxens dagliga fiberbehov.

Få ut det mesta av linfrön!

Linfrö behöver lite bearbetning för att få ut det mesta av det. När den används som sådan löses/absorberas inte linfröets hårda yta så mycket i matsmältningssystemet, så det behöver "härdas" lite.

1. Mal linfrön med en mortel, kaffekvarn eller mixer innan du äter dem. På så sätt får du mer kraft från fettet, fibrerna, proteinet och andra näringsämnen som finns i linfrö till din fördel.

2. Malda linfrö bör förvaras i kylen eller på en annan torr och sval plats skyddad från ljus, eftersom omega-3-fettsyrorna det innehåller "härsknas" lätt. Den mörka glasflaskan är mycket lämplig för förvaring. En påse linfrö som tas med hem från affären håller även om den öppnas i rumstemperatur.

3. Många oljor tål inte stark uppvärmning, och linoljor är inget undantag. Uppvärmning gör att reaktioner i oljan som modifierar omega-3-fettsyrorna blir mindre gynnsamma.

Fördelarna med linfrön för viktminskning!

Grundidén med viktminskning är att bränna överskott av kalorier som samlats i kroppen, och linfrön är ett naturligt hjälpmedel för detta. Linfröns antioxidantegenskaper förbättrar ämnesomsättningen och deras kostfibrer gör att du känner dig mätt längre, så hungerkänslan orsakar inte onödig rastlöshet.

Dessutom är omega-3-fettsyror kända för att minska sötsuget.

känner sig mätt, vilket hjälper till att förhindra rastlöshet på grund av hunger, och deras Omega-3-fettsyror minskar också sötsuget.

Visste du detta? Linfrön påverkar regleringen av kolesterol och blodsocker!

Näringsvärden av linfrö i genomsnitt per 100 gram.

Energi 1905 kJ / 460 kcal
Fett 41,9 g
varav mättade fettsyror 3,3 g
enkelomättade fettsyror 6 g
fleromättade fettsyror 30,5 g
Kolhydrater 1 g
varav sockerarter < 1 g
Kostfiber 26,4 g
Protein 19,8 g
Salt

Linfröolja.

Låt oss vid det här laget konstatera att sockerbetor inte är samma sak som socker. Och precis som oliver är en helt annan sak än extra virgin olivolja. Linfrö är inget undantag i denna fråga heller, eftersom de också skiljer sig från linolja. Linfröolja innehåller inte potentiellt cancerförebyggande lignaner. Men linolja innehåller 50-60% alfa-linolensyra (ALA), som är en essentiell omega-3-fettsyra för människor. Alfa-linolensyra finns bara i grönsaker. Allmänt kända omega-3-fettsyror, såsom eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), som bäst erhålls från vilduppfödd fisk. Idag kan du köpa linfröolja i nästan vilken grundläggande livsmedelsbutik som helst och naturligtvis hälsokostbutiker.

Linnekrubbans historia.

Det som gör lin intressant är att det är en av världens äldsta grödor och frön, fibrer och olja har erhållits från det i tusentals år. Det finns skriftliga källor om användningen av lin som föda från Babylonien redan 3000 år före början av vår räkning. Möjligen kommer den första kända informationen om dess användning som läkemedel från Hippokrates, som är känd för att ha använt det för att hjälpa till med magbesvär. Romerska läkare har skrivit ut lin mot förstoppning, urinvägsproblem och hosta. Malda linfrön användes i Nordamerika som ett omslag för sår, inflammationer och bölder. Linfröolja har också varit en populär ingrediens i hostmedicin.

Kom ihåg att läsa recensioner på OmdömesStälle innan du köper linfrön!

Mer Diet & Hälsa