Singellivet: Är vi förälskade i att vara singlar?

Singellivet: Är vi förälskade i att vara singlar?
Dating

Alla har minst en person i sin vänskapskrets som har varit singel ett tag. Kanske tillhör du själv denna växande grupp. Undersökningar av användare på singelplattformar visar att allt fler vill vara singlar under lång tid. Singlar återvänder nu till ett förhållande först efter cirka två eller till och med fler år. Har relationsmodellen spelat ut sin roll och är vi förälskade i att vara ensamma? Och hur kan vi göra övergången från att vara permanent singel till att vara i ett förhållande utan några inledande svårigheter? Den här artikeln ger svaren.

Ensam, men inte ledsen

"Frihet innebär att man inte nödvändigtvis måste göra allting på samma sätt som andra människor." - En av Sveriges mest kända kvinnor, Astrid Lindgren, myntade en gång denna fras. Den passar perfekt in i dagens värld och skulle kunna vara en blåkopia på en modern livsstil.

Istället för att tidigt binda sig till en partner och skapa en mysig liten pärla tillsammans, väljer många människor aktivt att leva som singelhushåll. Särskilt på sommaren märks det inte alls att man är ensam, eftersom många aktiviteter i friska luften, besök på festivaler, semesterresor och liknande skapar en känsla av att ständigt vara i rörelse och bland människor.

När det blir kallare och mörkare ute slår ofta singelbluesen till. Dejtingportaler ser också bevisligen en ökning av antalet besökare under höst och vinter. Det verkar som att många vill skapa ett mysigt hem på vintern och inte bara förlitar sig på gosiga filtar och te. I takt med att temperaturen sjunker minskar ofta lusten att vara ensam. Hur skönt vore det inte att befinna sig i famnen på en partner och fördriva de trista årstidernas dysterhet med skratt, gos och värme.

Dejting med en knapptryckning

Miljontals människor runt om i världen tar chansen att hitta sin prins eller prinsessa på nätet. Särskilt populära är dejtingapparna. Det har ju aldrig varit enklare att komma i kontakt med människor. I teorin skulle vem som helst kunna bli kär på bara några minuter, om det inte vore för den digitala barriären och de egna mänskliga filtren.

Har vi verkligen blivit kräsnare?

Många dejtingexperter har för länge sedan dechiffrerat den permanenta singelkoden: Enligt dem blir vi förälskade i att vara ensamma. Singlar som inte har varit i ett förhållande på länge och är äldre är särskilt ovilliga att träffa nya människor.

Detta är redan uppenbart när man väljer en lämplig datingapp. Det finns nu något för alla behov på marknaden: flirt, seriösa partnerskap, avslappnade kontakter med amorösa äventyr - det verkar nästan som en enorm skattkista med förlorade hjärtan. Online-recensioner hjälper till att förstå djungeln av appar och plattformar. Detta kräver dock ärlighet om dina egna datingambitioner. Vill jag verkligen hitta en partner för livet eller vill jag hellre vara ensam för tillfället och bara längta efter fysisk närhet?

Där det ofta saknas ärlighet om dina egna önskningar är det också svårare att vara öppen för nya människor. Låt oss vara ärliga, vi flirtade och dejtade alla mycket lättare som tonåringar eller i tjugoårsåldern. Hur mycket någon ljuger, hur lång någon är eller vilket jobb de har spelade ingen roll i de flesta fall. Idag verkar dock många singlar leta efter kärleken med ett strikt människofilter. För experter är detta ett av de största problemen med långvariga singlar. De rekommenderar: Ta det lugnt och var bara öppen. Ge andra en chans utan att döma dem efter första intrycket.

Facebook gör dejting till en social happening

I Sverige besöker cirka 7,9 miljoner användare Facebook, de flesta av dem regelbundet. Här hittar de inte bara regionala grupper och intressanta nyheter, utan nu också chansen att hitta kärleken.

Men om du vill vara aktiv här behöver du ett Facebook-konto. Dessutom är sökningen endast möjlig bland registrerade användare av det sociala nätverket. Tjänsten är dock kostnadsfri. Det finns dock vissa nackdelar när man skapar en profil jämfört med dejtingappar. Facebook erbjuder inte ett kärleksfullt utformat virtuellt visitkort. Webbgränssnittet saknas också. Det amerikanska företaget hjälper dock dem som letar efter en partner. Till exempel finns det partnerförslag baserade på de uppgifter som lagras (t.ex. skola, bostadsort, prenumererade sidor etc.). Om detta inte är tillräckligt individuellt för dig, hittar du spännande alternativ i dejtingappar.

Jag blir vi: Hur man går från singelliv till partnerskap

Sverige är fortfarande nummer 1 när det gäller singelhushåll. Men det finns också många framgångssagor. En del har svårt att komma igång, eftersom ensamheten kan vara beroendeframkallande. Relationsterapeuter ger därför rådet: bli en, förbli två. Det är så kärleken fungerar under en särskilt lång tid.

Tricket är att ta din partner som han eller hon är och acceptera hans eller hennes förmodade svagheter och egenheter. Om du har problem med detta bör du alltid inse att du själv inte är utan brister och fel. Att ändra perspektiv hjälper dig att ha tålamod och att gradvis närma dig din nya vardag med din partner.

Lämna utrymme och skapa tid tillsammans: Tips för balansakten

Att skapa partneröar i vardagen och ändå skapa frirum - om man kombinerar dessa två världar har man goda chanser till ett långvarigt och tillfredsställande partnerskap. Här kan till exempel ritualer och fasta dagar vara till hjälp. Alla ska ha möjlighet att ägna sig åt sina egna hobbies eller träffa vänner eller kollegor utan den andra.

Svartsjuka, klängighet och misstro nämns ofta som orsaker till misslyckade relationer. Nya par kan använda sig av denna kunskap för egen del. Kommunikation är särskilt viktigt. Så snart tvivel uppstår eller rädslor börjar sprida sig är det bra att prata. I de flesta fall kan sådana tankar skingras genom dialog och missförstånd kan undvikas. En fast ritual hjälper: en gång i månaden bör paret se över sitt partnerskap över en utsökt måltid eller en god drink. Vad är bra, vad kan bli bättre, vilka är era planer för den närmaste framtiden? Så mycket öppenhet för er närmare varandra, även om ni ursprungligen var permanent singlar.

Slutsats: Lyckliga långtidssinglar är trots allt kapabla till engagemang

Myten om den lyckliga långtidssingeln som vandrar genom kärleksdjungeln som en cowboy i årtionden är inte sann. Antalet singlar har utan tvekan ökat under de senaste åren. Men det finns olika, ofta ganska rationella skäl till detta. Enligt psykologer finns det inget sådant som ett verkligt hopplöst förhållande. Den som är beredd att närma sig andra utan dejtingfiltret har en god chans att Armor kommer att få fjärilarna att flyga för dem också.

Mer Dating