Välj rätt posters till det konstnärliga hemmet

Välj rätt posters till det konstnärliga hemmet
Allmänt

Posters är väl ingen konst? Jodå. Affischer på väggarna kan vara reproduktioner av kända konstverk – men också prisvärda konstverk i sig.

Att ha råd med originalverk på väggarna är ingen självklarhet. Riktigt kända tavlor av konstnärer som Picasso, Matisse och Monet är utom räckhåll för de allra flesta i världen. Ett billigare alternativ kan vara att titta efter verk av unga, samtida konstnärer – särskilt de som riktat in sig på grafisk konst. I dag finns ett stort utbud av posters och grafiska tryck som är perfekt hemma hos den som drömmer om att bo i en riktig konstnärslya.

En favorit hos svenska influencers – tavelväggar med posters

Den som följer trendiga influencers som Elsa Billgren och Sandra Beijer har säkert sett hur de arbetar med posters på väggarna för att få till den rätta, bohemiska stilen hemma. Elsa Billgren har ju också en del att brås på vad gäller det estetiska – hennes pappa Ernst Billgren är en av Sveriges mest kända konstnärer.

En tavelvägg har nästan blivit en stapelvara i trendkänsliga svenska hem idag. På en tavelvägg kan man med fördel blanda “äkta” konst med tryckta posters och affischer i olika storlekar. Beroende på vilken typ av posters man väljer kan man skapa olika stämningar i hemmet.

Väljer man affischer med striktare grafiska tryck kan en tavelvägg även passa in i ett modernt och stilrent hem. Blommor och blad kombinerade med stadsvyer från bohemiska Paris-gator passar den som vill skapa en konstnärligt inspirerande tavelvägg med mjuka linjer och dämpade färger.

Så sätter du upp posters på en tavelvägg

Hur dina posters placeras på väggen är viktigt för hur du upplever hela rummet. Prova gärna olika sammansättningar av posters och upphängningar på väggen. Satsa på affischer och tavlor i varierande storlekar för att få den där vackra eklektiska känslan i rummet.

Ett bra tips är att lägga ut tavlorna på golvet först, för att få en överblick av hur de kommer att se ut uppe på väggen. Då slipper du spika om varje gång du vill flytta runt en poster. Ett annat tips är att leta efter flexibla upphängningar för dina posters. Eftersom affischkonst inte väger så mycket kan det räcka med borrfria krokar.

Tänk gärna på vilken typ av motiv och färgsättningar du valt och hur de samspelar med varandra. Här finns egentligen inga rätt och fel – du kan lika gärna arbeta med kontraster som med posters som liknar varandra. Känn efter vad som är rätt i just ditt hem. Utbudet av posters i nätbutiker online är så stort att du kommer kunna hitta exakt det du letar efter.

Posters för äkta hotellkänsla hemma

En inredningstrend som återkommer med jämna mellanrum är att skapa ett sovrum med hotellkänsla hemma. Många tycker att hotellrum är det mysigaste som finns och har sovit sitt livs bästa nätter på hotell. För att återskapa den känslan hemma kan det vara bra att välja sin väggkonst med omsorg.

Helt kala väggar ser man inte särskilt ofta på hotell. Att hänga upp konst på väggarna är en självklarhet för varje hotelldirektör med självaktning. Däremot hänger det sannolikt inte vilka tavlor som helst på väggen på ett hotellrum. Ofta strävar man efter dämpade, vilsamma färger som går i ton med den övriga inredningen.

Naturmotiv är ett vanligt inslag på hotell, liksom konst med lokal anknytning. Den som inreder sitt eget sovrum skulle kunna välja motiv från städer man besökt på resor, för att ytterligare skapa illusionen av att vara på semester hemma.

Konstnärer att hålla utkik efter

Det är som sagt inte någon självklarhet att ha råd med originalkonst av kända konstnärer. Det är det i princip ingen som har. Men det är heller inte en nödvändighet för att man ska kunna njuta av välkända konstmotiv i sitt eget hem. Många näthandlare för posters online erbjuder reproduktioner av några av konsthistoriens främsta konstnärer. Ett mycket prisvärt sätt att visa upp sitt konstintresse för sina gäster!

Paul Klee

Paul Klee är ett namn värt att hålla på minnet för den som vill ha konst som på samma gång känns modern och klassisk. Den tysk-schweiziske målaren var aktiv i början av 1900-talet och skapade motiv som gör sig oväntat bra i moderna inredningar. Klees färgskala är klockren tillsammans med en skandinaviskt naturnära inredning.

Claude Monet

Monets näckrosor går nog aldrig ur tiden. Konstnärens välkända motiv är visserligen mycket välkända, men det går inte att se sig trött på de vackra blommorna och de duttiga penseldragen. Ett perfekt val för ett vilsamt sovrum i ett sommarhus – eller i en lägenhet på vinter som en dröm om våren. För visst kan man byta posters efter årstid!

Hilma af Klint

Det blir inte trendigare än en poster med motiv av Hilma af Klint på väggen. Den svenska konstnären fick minst sagt ett uppsving långt efter sin bortgång, när hon fick ta plats som en av konsthistoriens första modernister. De grafiska motiven med spirituell underton gör henne till ett perfekt val för den som letar efter konstaffischer till hemmet.

Retro på tapeten – bohemernas favoritval av posters

Om det är något som är lite mer på tapeten hemma hos en äkta bohem så är det nog posters med retromotiv. I dag finns ett stort utbud av retroinspirerade tryck att rama in för en riktigt groovy inredning. Inom ramen för “retro” finns ett antal underavdelningar att botanisera i.

Rymdretro

Illustrerade motiv från rymden är en populär subgenre inom retroposters. Många grafiska konstnärer har inspirerats av den vision om en framtida space age som frodades under 50- och 60-talen. Drömmen om rymden går aldrig ur tiden – och framför allt inte ur konsten.

Musikaffischer från förr

Gamla band, artister och konserter är också återkommande motiv på posters inom kategorin retro. För den musikintresserade är detta ett självklart val, eftersom man här kan slå två flugor i en smäll och visa upp både sina musikhistoriska kunskaper och sitt fina estetiska sinnelag på samma gång.

Svartvit romantik – fotokonst på väggen

Svartvita fotografier är något som gör sig fantastiskt bra i affischformat. Och som tur är finns det en hel del bländande historiska bilder att välja mellan. Filmstjärnor som Marilyn Monroe eller ikoniska historiska ögonblick som den berömda fredskyssen på gatan efter andra världskrigets slut är vanliga motiv inom denna kategori posters.

Posters för alla – prisvärd konst på väggen hemma

Posters och grafisk konst är ett prisvärt sätt att kunna sätta upp massor av konst på väggen hemma. De passar utmärkt i kombination på tavelväggar eller som ensamt blickfång över en soffa. Kombinera gärna motiv, storlekar och färger för att skapa en intressant helhet.

Och tänk utanför boxen när du inreder med konst! I ditt eget hem finns inga rätt och fel, bara din egen smak. Hittar du en överdådig gammal oljemålning på loppis för en femtiolapp som du inte vet varför du gillar kan du absolut sätta den bredvid en av dina stramt inramade favoritposters med grafiskt tryck. Juxtaposition kallas det på konstspråk.

Mer Allmänt