Guide till taklampor för det moderna hemmet

Guide till taklampor för det moderna hemmet
Allmänt

En av de viktigaste aspekterna när det kommer till att inreda ett hem är just belysningen, och den belysning som kan skapa störst oro kan vara takbelysningen. Denna belysning syns nämligen alltid och ska ge precis rätt ljus, samtidigt som den ska spegla stilen i rummet. För att göra valet lättare har vi gjort en guide på vad du behöver tänka på när du ska köpa taklampor till ditt hem.

Typ av belysning

Så, du ska alltså köpa taklampor för det moderna hemmet. För att göra ett så bra köp som möjligt är det viktigt att först förstå taklampans roll i ett rum. Generellt sett delar experter in ett rums belysning i tre kategorier:

  • Allmänbelysning
  • Riktad belysning
  • Dekorationsbelysning

Taklampor hör till kategorin allmänbelysning, alltså det ljus som ska fylla hela rummet för alla typer av behov. Riktad belysning tillhör till exempel läslampor eller kontorslampor som ska belysa ett speciellt område för ett visst syfte, och dekorationslampor ska avge mindre starkt ljus för rummets atmosfär eller stil.

Lamp-typerna inom dessa kategorier kan sedan variera ytterligare. Vad gäller taklampor beror detta mest på var du bor och vilken typ av naturlig belysning rummet har. Om rummet har stora fönster och på så sätt får stora mängder naturligt ljus kanske en mindre stark lampa krävs, medan ett rum som ofta ligger i skugga eller endast har små fönster kommer att kräva en starkare ljuskälla. Vare sig du behöver starkare, dimmade, eller dova ljus är det viktigt att tänka på energi och el-frågor, så som att använda miljövänligare LED-lampor.

Stil och storlek

Väl du har klurat ut vilket taklamp-behov just du har är det dags att komma till den roliga delen: att klura ut vilken lampa du vill installera. Här är det viktigt att läsa av vilken stil hela rummet har. Ett modernt hem kan ha såväl en minimalistisk som en maximalistisk stil, vilket påverkar hur din lampa ser ut. Vill man ha en lampa i naturliga material som trä och fjädrar, eller vill man gå för en mer industriell stil?

Vilken stil rummet har kan även ha en roll i storleken på lampan. Ett större, mer minimalistiskt rum kan potentiellt bära en större taklampa bättre, medan ett maximalistiskt rum inte vill dra uppmärksamheten bort från de stora mönstren. En annan stil kanske bäst glänser med stilrena tak-spotar.

Placering

När det gäller upphängning av taklampan finns det olika metoder som kan fungera bättre i olika typer av rum. I ett vardagsrum eller matsal kan en centralt placerad taklampa fungera bra för att ge ett enhetligt ljus i hela rummet. Då det finns mycket utrymme finns det här mer rum att leka med färg och form. Är vardagsrummet stort finns det även möjlighet att använda flera taklampor, antingen i kluster, i rad, eller hängandes över olika användningsområden, så som över soffgruppen och lekhörnan.

Andra rum har mindre spelyta och är mer praktiskt lagda. I köket, till exempel, kan det vara en bra idé att välja flera mindre lampor istället för en stor taklampa för att skapa en mer jämn belysning över arbetsytor. Vänder man sig istället till badrummet är det viktigt att tänka på att lampan ska vara vattentät och säker att använda i en fuktig miljö.

Förutom det faktum att belysningen ska passa rummet så ska lampan även spela väl ihop med de andra lampor som finns i rummet. Som vi nämnde ovan så finns det en rad olika typer av belysningar. Dessutom rekommenderar experter att man bör ha mellan 5 och 10 lampor i ett rum för att få den bästa och mest rogivande belysningsnivån. Dessa kan variera i typ och stil, men behöver fungera bra ihop på ett praktiskt sett. Till exempel kan man sätta dem i olika höjdnivåer för att skapa symbios.

Köpa taklampa online eller i butik

Valet kommer sedan om man ska köpa sin taklampa online eller i en fysisk butik. Vi rekommenderar att göra lite av varje! Medan nätbutiker är smidigast för att reka, få inspiration, och jämföra priser, så är det betydligt lättare att få en faktisk uppfattning om lampans storlek, stil, och känsla i en riktig butik. Det kan även vara enklare att fråga om råd om montering eller andra relevanta aspekter hos ett butiksbiträde, än att använda kundtjänster och chattar online.

Just valet mellan nätbutiker och fysiska affärer kan även vara en aspekt att ta hänsyn till i början av processen. Om du ska köpa en lampa men inte har någon aning om vilken typ eller storlek du vill ha kan det kännas överväldigande att se alla de tusen olika alternativ en nätbutik har att erbjuda. Där kan ett bra butiksbiträde istället hjälpa dig tänka kring olika alternativ med hjälp av bilder från ditt hem.

Mer Allmänt