Guide till tandställning med genomskinliga skenor

Guide till tandställning med genomskinliga skenor
Tjänster

Tandställningar med genomskinliga skenor föredras av allt fler personer. Dessa påminner om helt traditionella tandställningar, förutom att dess skenor är genomskinliga, vilket gör dem praktiskt taget osynliga. Förutom att de inte syns är de även avtagbara, vilket ger ett bekvämt och flexibelt alternativ för de som vill uppnå ett vackert leende.

Men vad exakt är tandställningar med genomskinliga skenor, och hur skiljer de sig från traditionella tandställningar? Läs vår ärliga guide till tandställning här för att få svar på dina frågor om alla sorters tandställningar och fortsätt läsa för att lära dig mer om tandställningar med genomskinliga skenor.

”Vanlig” gentemot genomskinlig tandställning

Låt oss börja med att klargöra vad skillnaden mellan ”vanliga” tandställningar och genomskinliga tandställningar faktiskt är. Som du säkerligen känner till är en tandställning till för att justera och flytta tänderna i rätt position baserat på bettet på personen i fråga. Tandställningar används framför allt för individers hälsa, men även ur ett kosmetiskt syfte. Genom att räta ut tänder och korrigera bett undviker man problem med munhälsan.

Traditionella tandställningar består av högkvalitativa fästen som hålls samman med dentalt cement och en tråd av metall. Denna tråd följer i sin tur käkens krökning och stabiliseras med hjälp av ett fäste. Tillsammans fungerar tråden och fästena med elastiska band för att gradvis räta ut tänderna. Dessa tandställningar i metall är mer synliga än tandställningar med genomskinliga skenor, vilket många inte trivs med. Dessutom kan metallskenor inte tas bort eller justeras när man vill – det måste i stället göras av en tandläkare. Tandställningar i metall kräver även bättre underhåll än tandställningar med genomskinliga skenor.

Det för oss vidare till tandställningar med genomskinliga skenor. Dessa har samma syfte som de traditionella tandställningarna, nämligen att gradvis räta ut patientens tänder. Den största skillnaden (och fördelen) är att tandställningar med genomskinliga skenor inte är lika synliga. Dessutom är dessa tandställningar avtagbara, vilket betyder att de kräver mindre underhåll och därmed även ger bättre munhygien gentemot traditionella tandställningar.

För vem passar tandställningar med genomskinliga skenor?

Att justera tänderna är en process som ofta är mest effektiv i tonåren när tänderna och käken fortfarande utvecklas. Detta betyder dock inte att man inte kan bära en tandställning senare i livet. Faktum är att många sätter in tandställningar i vuxen ålder och får bra resultat av detta. Många vuxna patienter väljer även tandställningar med genomskinliga skenor för kosmetiska skäl och detta, kombinerat med till exempel produkter för tandblekning hemma, kan ge det vackra leendet som många suktar efter.

För att veta vilken slags tandställning som passar ens tänder bäst bör man söka upp en tandläkare och påbörja en tandregleringsbehandling. Med en konsultation med en tandläkare vet man att man får en specialtillverkad tandställning som passar ens tänder.

Vilka tandproblem kan behandlas?

Precis som med vanliga tandställningar kan genomskinliga skenor behandla ett flertal olika tandproblem, som till exempel hopträngda tänder, sneda tänder, över- och underbett, gluggar mellan tänder och öppna bett.

Så lång tid behöver man bära en tandställning

Hur länge man behöver gå med en tandställning varierar från person till person. Det beror helt och hållet på hur ens tänder och käke ser ut i dagsläget, och det är just därför man får en konsultation med en tandläkare innan man får en tandställning.

Sätter man in en genomskinlig tandställning brukar man kunna räkna med att denna inte behöver sitta längre än allt från 12–18 månader. Är det bara för ett kosmetiskt ändamål man vill ha den genomskinliga tandställningen brukar man kunna ta av den tidigare än så.

Åter igen så är en av de största fördelarna med tandställningar med genomskinliga skenor att de är avtagbara. Normalt kan man ha dem av 2–4 timmar om dagen, vilket möjliggör för patienten att äta vad de vill och sedan rengöra sina tänder som vanligt.

Så rätar genomskinliga skenor ut tänderna

Tandställningar med genomskinliga skenor rätar ut tänderna med hjälp av ”knappar” och gummiband.

Knapparna är små bulor gjorda av kompositmaterial som fästs på tänderna under behandlingen. Dessa hjälper i sin tur skenorna att greppa tag om tänderna och med hjälp av trycket från dem flyttar sig tänderna så småningom i rätt riktning. Dessa knappar är tandfärgade, vilket gör dem praktiskt taget osynliga.

Vid behov fästs även över- och undertänderna ihop med gummiband. Dessa krokas fast i skenorna eller i knapparna och kan hjälpa till att balansera patientens bett.

För att en tandställning med genomskinliga skenor ska vara effektiv behöver man bära skenorna omkring 22 timmar dagligen.

Så tar man hand om sin genomskinliga tandställning

Att veta hur man rengör tänderna rätt är superviktigt, och när man bär tandställning med genomskinliga skenor måste man underhålla även dem på rätt sätt. Tandregleringsspecialisten eller tandläkaren kommer att upplysa patienten om hur man rengör sina skenor och tänder.

Tandställningar med genomskinliga skenor sägs vara enklare att rengöra än traditionella tandställningar i metall. Detta då de är avtagbara och man då kan borsta tänderna så väl som rengöra skenorna för sig. När det är möjligt bör man därför rengöra sina tänder och skenor direkt efter att man har ätit för att förhindra uppbyggnaden av bakterier.

Fördelar med genomskinliga skenor

  • De är diskreta och nästintill osynliga, vilket gör att patienten slipper bekymra sig för att tandställningen är ful och syns.

  • De är avtagbara och kan därmed plockas ut när patienten ska äta och dricka eller borsta tänderna.

  • Gentemot en vanlig tandställning känner man nästan inte av en tandställning med genomskinliga skenor.

  • Då det är enklare att rengöra både skenorna och själva tänderna än vad det är att rengöra munnen med en vanlig tandställning, kan tandhygienen förbättras och därmed även munhälsan.

Nackdelar med genomskinliga skenor

  • Patienten måste borsta tänderna varje gång hen ätit eller druckit något för att hålla munhälsan fräsch.

  • Beroende på bettfel kan det bli rätt dyrt.

  • Allvarliga bettfel kan vara svårare att åtgärda.

Sammanfattning

Ett vackert leende går inte endast att uppnå med hjälp av rätt genetik och hälsosam mat. Vackra tänder kan också vara ett resultat av en tandställning. Många gillar dock inte att gå runt med en ”räls” i munnen och tycker dessutom att rengöring av traditionella tandställningar är ett jobbigt moment. Då kan man i stället använda sig av en tandställning med genomskinliga skenor för att uppnå det resultat man suktar efter.

Mer Tjänster