Varför VPN kan vara användbart

Varför VPN kan vara användbart
Telekom

Vad är egentligen VPN och varför använder så många sig av det i dagsläget? Borde alla använda det och är det egentligen bra för säkerheten online, eller kommer jag bara att betala onödiga kostnader i månaden?

Användningen av VPN har blivit mycket populärt under de senaste åren. Dels för att många känner sig så mycket säkrare online eftersom dras egentliga IP-adress hålls gömd, men många väljer även att skaffa sig VPN endast för att få tillgång till ett större utbud av olika streamingtjänster. Det bör dock poängteras att många streamingtjänster förbjuder användningen av VPN och användning kan leda till avstängning av konto.

VPN står för "Virtual Private Network", eller på svenska, virtuellt privat nätverk, och gör det möjligt att koppla ihop två eller flera datorer på nätet för att få de att se ut som att de befinner sig på samma lokala nätverk.

Är det säkert att använda sig av VPN?

Ingenting som sker online är 100 procent säkert. Alltid används det någon typ av privat information eller plats som man befinner sig på. Att ansluta till nätverk som är öppna för allmänheten är inte alltid säkert; samt att i vissa delar av världen så är det vanligt att staten eller den politiska ledningen spårar vilka hemsidor som folk ofta väljer att besöka. I dessa fall kan VPN vara bra att ha eftersom användaren då kan ansluta till en server som ligger någonstans i världen vilket gör det väldigt mycket svårare för myndigheterna att spåra ip-adresser.

Mer information om PrivacyShark VPN

PrivacyShark VPN är en hemsida verksamt på onlinemarknaden sedan 2020 i flera olika länder i världen. De har valt att undersöka marknaden och företag som erbjuder VPN tjänster. På deras hemsida kan du jämföra företag som erbjuder VPN genom att läsa fördelar och nackdelar om dessa. PrivacyShark’s hemsida fungerar som en hemsida där recensioner samlas om VPN-tjänster och företaget är oberoende och får alltså inte betalt av andra företag som erbjuder VPN. På det sättet är PrivacyShark helt utomstående och informativa. Inne hos PrivacyShark är det dessutom möjligt att söka VPN-tjänster utgående vad konsumenten är ute efter - på så sätt kan du hitta just det VPN du behöver.

Annan info om VPN och varför man kanske vill använda det

Man har kanske vänner och bekanta på andra sidan jordklotet som ofta tipsar om olika filmer och tv-serier som de tycker om. Så då väljer man ju såklart att gå in och kolla på tex Netflix om den omtalade filmen finns där, men allt som oftast så är det så att det som finns på amerikanska Netflix inte alls finns i det svenska utbudet. Detta är en så kallad geoblockering och det har blivit allt vanligare på sistone. Har man VPN i detta tillfället så är det möjligt att exempelvis ansluta sig till valfri delstat i USA och sedan komma åt det utbudet som man vill.

Där ute finns det både VPN-tjänster som är gratis, men även de som fungerar som en prenumeration där kunden betalar en fast kostnad. Det finns även hur många olika hemsidor som helt som erbjuder just vpn-tjänster. De tjänsterna som är gratis för kunderna att använda har oftast ett ganska begränsat antal servrar samt att det ofta är så många användare av just de servrarna så att hastigheten blir ganska så långsam. Vissa företag som erbjuder gratis VPN är kanske även ute efter att komma åt konsumenternas privata information så att vara på sin vakt kan vara bra.

Hur recensioner leder till ett väl genomtänkt beslut

När du väljer vilket VPN du vill använda är det självklart viktigt att du jämför företag för att ta reda på vilket VPN som är det säkraste för dig. Det billigaste är nödvändigtvis inte alltid det bästa, och speciellt när det kommer till säkerhet online är det i slutändan värt att betala mer för ett säkrare VPN. Man kan ju som sagt läsa information i form av recensioner inne hos PrivacyShark VPN men det är även möjligt på andra sidor som inne hos OmdömesStälle. OmdömesStälle är en hemsida där vem som helst har möjligheten att på svenska skriva pålitliga och ärliga recensioner om olika företag som de har någon typ av erfarenhet av. Att verkligen vara ärlig i sin recension är A och O eftersom man som konsument inte vill få en felaktig bild av ett företag innan man ens själv kunnat bygga en egen bild av dem. Hos OmdömesStälle har ett flertal konsumenter lämnat sina åsikter kring vilka de bästa tjänsterna är.

Mer Telekom