Hur ser egentligen marknaden i Sverige ut idag då det kommer till mobilabonnemang?

Hur ser egentligen marknaden i Sverige ut idag då det kommer till mobilabonnemang?
Telekom

Alla som idag har en mobil har även ett mobilabonnemang. Denna typen av abonnemang fungerar på det sättet att det är en leverantör som erbjuder det till kunden som sedan i sin tur betalar en fast kostnad möjligtvis månatligen för att hålla igång sitt abonnemang. Det finns hur många typer av abonnemang som helst, och även olika företag och leverantörer som erbjuder just detta. Här kommer vi att gå mer in på vilka olika företag som idag är verksamma på den svenska marknaden, hur de olika prisklasserna ser ut då det kommer till mobila bredband, vilka olika internetleverantörer man borde veta om och även varför det ät så viktigt att skriva samt läsa recensioner om till exempel företag inom abonnemang.

Dock ska detta inte endast handla om just mobila abonnemang, utan även vad man ska tänka på då det kommer till att välja bredband, om det är värt att skaffa fiber eller inte samt info om telekommunikation.

Vilka mobilabonnemang är populära i Sverige?

Hur många olika mobilabonnemang det finns i Sverige är något som ändrar hela tiden, dagligen till och med. Enligt olika källor och statistik så visade de att under 2018 fanns det 14,2 miljoner tecknade abonnemang i Sverige samt att det finns många olika företag som erbjuder abonnemang på marknaden.

Det som privatpersoner samt företag är ute efter idag då de ska välja sitt abonnemang är mängden datamängd. Många använder hela tiden sina mobiler och plattor till att vara aktiva på sociala medier och många väljer även att jobba via mobilen, och dessa personer vill inte plötsligt bli utan surf då de ska ladda upp den senaste händelsen på Instagram. Men annat som kunder är ute efter är även ofta begränsat antal samtal samt meddelanden.

Vilka företag bör jag känna till som erbjuder dessa tjänster?

I Sverige idag finns det otaligt många företag och leverantörer som erbjuder dessa tjänster på marknaden. Men de absolut största idag är Telia, Tele2 och Tre som är skrivna i storleksordning. De alla tre företagen står för 95 procent av alla de abonnemang som finns på den svenska marknaden. Många har troligtvis även hört om Hallon men de är ett dotterbolag till Tre, samt att Halebop är ett dotterbolag som idag hör till Telia. Konkurrensen mellan alla dessa företag ökar för varje dag som går och de är alla tre väldigt populära på marknaden som sagt. Men eftersom Telia och Tre fortfarande idag är två av de företag som har absolut störst kundantal åtminstone i Sverige så kan vi gå lite mer in på just dem. På OmdömesStälle har man möjligheten att både läsa och skriva recensioner om företag som exempelvis Telia eller Tre.

Telia - är ett företag som grundades och lanserades under 2012 och är en nordisk teleoperatör som ägs delvis av den svenska staten. De är verksamma i länder i Norden men även i Baltikum, samt Spanien, Ryssland och Turkiet. Telia erbjuder sina kunder olika tjänster och även hela paket men det som de främst erbjuder sina kunder är mobilabonnemang, möjligheten att köpa bredband samt fiber.

Tre - har däremot funnits på marknaden sedan 2003 och de har idag cirka 1 600 anställda personer. Under 2004 erbjöd de sina kunder möjligheten att ringa helt gratis inom det egna nätet och senare under 2006 började de även erbjuda bredband. Tre erbjuder även sina kunder olika typer av paket och erbjudanden.

Självklart finns det många företag som inte blivit nämnda här ännu som troligtvis har minst lika bra erbjudanden och detta är endast några av de kända bolagen. Samt att flera av dem driver dotterbolag som då går under annat namn men alla är under samma koncern. Och som med alla andra företag så finns det fördelar och nackdelar med alla olika typer av abonnemang och bredband. Vissa erbjuder tex möjligheten att man får med en mobil om man väljer att använda abonnemanget under två till tre års tid, vilket både är en för- och nackdel medans andra företag kanske inte har några typer av bindningstider alls utan det går att bryta dem när man än känner för det som kund.

Hur man kan hitta det billigaste alternativet

Man vill ju inte betala stora summor i månaden varje år för att sedan höra att en kompis har ett dubbelt så billigt abonnemang som dessutom är dubbelt så bra som det man själv har. Som allting här i världen så kommer ju även dessa mobilabonnemang och alla bredbandsföretag i alla dess olika prisklasser med olika fördelar som ingår eller ej. Men det finns ändå några knep man kan göra för att kanske hitta billigare bredband, mobilabonnemang billigt eller internetleverantör över lag.

Något som är väldigt enkelt att göra är ju verkligen att gå in på Google eller annan valfri sökmotor och sedan göra research och ta reda på vilket företag som erbjuder de billigaste alternativen. Dock kan detta vara ganska tidskrävande samt att man kanske känner sig lat och håller det samma gamla som man haft år ut och år in. Men det finns även hemsidor som fungerar som en sökmotor där det är möjligt att fylla i vad man är ute efter och sedan får man se olika alternativ, där man då alternativt kan välja det billigaste. Det sista man kan göra som kanske till och med är det enklaste man kan göra är att läsa andra personer recensioner. Man kan få så många nya synvinklar och idéer genom att läsa ärliga recensioner från pålitliga kunder som verkligen har erfarenhet av något specifikt företag.

Många företag där ute som erbjuder just mobilabonnemang erbjuder även olika prisklasser, och de erbjuder även ofta rabatter om man är i en viss ålder t.ex. om man är pensionär eller om man är studerande. Att hålla ögonen uppe om olika rabatter och kampanjer är alltid ett bra alternativ om det är så att man är ute efter abonnemang som erbjuds till ett billigare pris.

Vad det är man ska tänka på vid valet av mobilabonnemang

Något som är väldigt viktigt att tänka på då man tecknar ett nytt mobilabonnemang är ifall man binder sig till det eller inte. Många leverantörer väljer att ha erbjudanden där det kanske ingår en helt ny mobiltelefon eller flera månaders prenumeration till någon streamingtjänsten men då blir kunden även allt som oftast bunden till avtalet i kanske ett eller två år (eller till och med längre). Att läsa avtalet innan man skriver under är viktigt. Annat man ska tänka på är hur mycket surf man vill ha, vill man ha ett avtal med helt obegränsat antal surf eller räcker det med endast lite surf eftersom man allt som oftast befinner sig hemma där man har tillgång till fiberbredbandet.

Om man vill byta operatör

Som kund och betalare kanske man känner att man ibland skulle vilja byta mobiloperatör och mobilabonnemang vid vissa tillfällen. Man känner kanske att anslutningen helt bryter på vissa ställen man faktiskt ofta befinner sig på, eller så hör man kanske att sina vänner och bekanta betalar mycket mindre i månaden för sina abonnemang. Är det så att man är intresserad av att byta så är det inga svårigheter alls att göra det, så länge man inte har ett tidsbundet avtal med någon operatör. Är det så att man ska byta från en operatör till en annan så får man allt som oftast möjligheten att välja om man vill behålla sitt gamla nummer eller om man vill ha ett nytt. Som kund som byter abonnemang behöver man egentligen inte tänka på något alls utan det nya abonnemanget som man faktiskt har bestämt sig för kommer automatiskt att ta vara på det gamla telefonnumret vilket betyder att kunden egentligen endast behöver byta SIM kort i sin mobil.

När det kommer till bredband

Alla pratar hela tiden om bredband, men vad är det egentligen? Jo, bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker att med hög hastighet överföra data. Man kan till exempel ha tillgång till olika bredband via telefonen, kabel-tv, fiber, elnät, radiolänk eller kanske satellit. I t.ex. Sverige finns det flera företag som erbjuder just bredband till olika adresser och det enda man behöver veta som kund är att till vilken adress man vill ha sitt bredband.

Saker som man ska tänka på då det gäller att skaffa sig ett bredband. Nummer ett är att man ska bestämma sig för vilket bredband det är som man egentligen vill ha och behöver. Vill man tex ha just fiber, eller kanske räcker det med mobilt bredband eller adsl. Nästa man ska tänka på är att hur snabb hastighet behöver man egentligen. Är man en sådan som arbetar hemifrån dagligen eller om man kanske lägger all sin fritid på att hålla på med gaming så kommer man att behöva ett bredband med en snabbare hastighet. Man ska även komma ihåg att ju lägre hastighet man vill ha, desto lägre kommer kostnaderna att bli. Efter det kan man lägga tid på att jämföra vilka olika priser som egentligen erbjuds på marknaden och även jämföra bindningstider och andra villkor så att man i misstag inte binder sig till något som man verkligen inte vill. Att även läsa recensioner är väldigt bra och om man tex väljer att läsa recensioner om företag som kanske erbjuder just tv och bredbandspaket så kan man lära sig mycket.

Är det värt att skaffa fiber eller ej är frågan

Att skaffa fiber är något som många tänker på att göra dagligen, men det ät även ofta så att det väljer att skjuta upp det dels för att det kommer med ganska mycket kostnader samt att de ifrågasätter sig själva om de verkligen behöver det. Att dra in fiber till sitt hus är en engångskostnad på kanske 15 000 - 30 000 kronor, och de som har fiber betalar sedan en fast månadskostnad för själva internetet som de använder sig av. Fördelar med att faktiskt dra in fiber är att fiber ger dig som användare en högre kapacitet med snabbare svarstider samt att signalen även blir mycket stabilare. Denna höga kapacitet används tex då man spelar online spel, strömmar högupplöst film eller har högupplösta videosamtal som kanske olika typer av möten online.

Hur ska man skydda sig online?

När det kommer till att skydda sig online så handlar den inte endast som e-handel och att man kanske känner sig osäker då man fyller i sina bankuppgifter på någon nätbutik. Utan det handlar även om att skydda sina privata uppgifter som tex adress och signum och även skydda datorn från virus om man brukar befinna sig på hemsidor där virus kan med komma. VPN är något som under de senaste åren har blivit väldigt populärt, men vad är egentligen VPN? Jo, VPN (Virtual Private Network) och är en teknik som idag används för att skapa en säker förbindelse mellan två punkter (denna förbindelse brukar även kallas för tunnel) i ett icke- säkert datanätverk. Det finns många företag och hemsidor idag som erbjuder olika typer av VPN tjänster som gör det möjligt för kunden att valfritt välja sin egen IP-adress för att kunna känna sig säker online.

Varför är recensioner ett bra alternativ då det kommer till säkerhet online?

VPN är ju som sagt ett alternativ om man vill känna sig mer säker online. Men det drar även med sig månatliga kostnader samt applikationer som man ska komma ihåg att använda för att man ens ska kunna få igång sin VPN. Därför är recensioner ett otroligt bra sätt att känna sig lite mer säker online. Man kan läsa andra personer erfarenheter av olika företag och därefter ta valet om man vill ge sig in dit eller ej. Då man skriver recensioner ska man komma ihåg att vara ärlig eftersom det kommer att vara till en mycket större fördel för eventuellt framtida kunder samt även företaget i fråga. Är det så att du vill antingen läsa eller skriva recensioner om bredbandsföretag så kan du göra det här inne, på OmdömesStälle.

Mer Telekom