Så inreder du ditt uterum på bästa sätt 

Så inreder du ditt uterum på bästa sätt 
Nätbutiker

Ett uterum är ett mysigt och vackert tillskott i en bostad. Men eftersom de främst är byggda av glas eller plexiglas, har de fått ett rykte om att vara allt för varma under sommaren och allt för kyliga under vintern. Tack vare modern isolering kan uterum dock njutas av året runt.

Om du har slut på idéer kring hur du ska inreda ditt uterum har vi sammanställt en liten artikel nedan. Vi går igenom hur du med rätt inredning kan förvandla ditt inglasade utrymme till en elegant och mysig plats. För ditt uterum ska trots allt vara en oas där du och resterande familjemedlemmar och eller vänner kan sitta ner och koppla av i en hemmatrevlig atmosfär.

Häng upp gardiner eller persienner

Förutom att uterummet får karaktär, bidrar gardiner och persienner till att ditt uterum håller värmen under vinterhalvåret. Mjuka gråa toner eller varma gula passar perfekt året runt. För att hålla så mycket värme som möjligt inne är det smart att välja gardiner som går från golv till tak. Om sommaren kan dessa med fördel bindas. Persienner är också ypperliga för att hålla värme ute, särskilt om sommarhalvåret. Och vem säger att det inte går bra att kombinera de bägge?

Inred med snygga möbler

Uterummet ska definiera vem du är och signalera en bra inredningsstil. Därför är det viktigt att inreda uterummet med snygga möbler. Har du ett par stolar utomhus i ett material som teak, eller kanske korgstolar, kan dessa med fördel förflyttas in i uterummet under vintern. Du behöver inte lägga undan dem i förvaret i flera månader bara för att de inte tål vinterns väder. Förutom stolar bör du givetvis investera i en snygg soffa, ett bord av hög kvalitet och andra passande detaljer.

Tänk på golvet och eventuell matta

De flesta uterummen är byggda på baksidan av huset, vanligtvis med en dörr som leder ut i trädgården. Golven består vanligtvis av trä- eller klinkergolv, och därför är det passande att ha en eller flera trädgårdsmattor som ger värme under fötterna. Men förutom att det hjälper till att hålla värmen kan det också bidra till att ge en övergripande snygg stil på rummet. Dekorativa mattor som leker med form, färg och textur kan verkligen vara ett element värt att överväga.

Lägg till mysiga tyger

För att göra uterummet ännu mer mysigt – och värma upp det under vintern – kan du med fördel införskaffa mysiga filtar och kuddar. Välj gärna varma jordtoner som fungerar under hösten/vintern. Då får det gärna vara mjuka och ulliga texturer. Förutom att detta gör uterummet mer mysigt är det även en inredningsdetalj. Genom att slänga över filtar på soffan eller fåtöljen kan de genast gå från att se slitna och tråkiga ut till nya och fräscha!

Häng upp belysning

Om något skriker mysigt så är det belysning. Uterummet kommer knappast endast att användas under sommaren, och därför är det viktigt att det finns belysning för att lysa upp höst- och vinterkvällarna. Förutom att du med belysning i uterummet kan se om kvällen gör det även rummet väldigt mysigt. Ett par lampor här och där ökar mysighetsfaktorn, och glöm inte ljusslingorna! Ljusslingor kan man inte få för många av och därför kan du hänga upp dem praktiskt taget överallt.

Växter ger liv till rummet

Växter och blommor kan omedelbart lyfta ett trött rum och ge det nytt liv. Under hösten och vintern är det snyggt med varma tonade blommor, som kopparfärgade krysantemum eller röda rosor. Under sommaren passar de flesta växter och blommor. Det är bara din fantasi som sätter gränserna, och har någon någonsin klagat på att ett uterum har för mycket växter? Det är en vacker inredningsdetalj samtidigt som det gör en allmänt glad.

Håll dig till ett färgschema

Sist men inte minst vill vi betona vikten av att hålla sig till ett färgtema. Visst, är du haj på inredning kommer du säkerligen kunna inreda uterummet med massvis av olika färger utan att det ser dumt ut. Om inte bör du hålla dig ifrån för mycket utstickande prylar. Ett färgschema betyder nödvändigtvis inte att allt ska vara svart eller vitt. Istället handlar det om att hålla sig till exempelvis matta eller jordnära färger. På så sätt får uterummet en helhet och den ser välkomnande ut.

Mer Nätbutiker