Så väljer du de bästa löparskorna!

Så väljer du de bästa löparskorna!
Nätbutiker

Om du går in i någon löparbutik kommer du med största sannolikhet att mötas av en färgglad vägg med dussintals olika skor. Detta kommer självklart med ett svårt val, eftersom din utmaning är att hitta den perfekta skon för just din fot och ditt bruk. Inte alla skor kommer att vara rätt för dig. Paret du väljer måste passa från häl till tå för att du ska känna dig bekväm.

Oavsett om du handlar online eller i butik finns vi här för att hjälpa dig. Läs vidare på Omdömesställe för att ta reda på hur du hittar rätt sko för dig. Dessutom hittar du tips på vanliga skoköpsmisstag som du bör ta med dig på din skojakt.

Typer av löparskor

Det finns tre olika stilar av löparskor: neutral, stabilitet och rörelsekontroll. Varje typ av sko erbjuder olika kvaliteter för olika löpstilar.

Neutrala löparskor

Denna typ av löparskor kompletterar neutrala löpare med medelstora valv. Neutrala löparskor kan också gynna löpare med höga fotvalv som uppvisar supination, även känd som underpronation. Neutrala löparskor erbjuder mellansulan dämpning och stöd designade för extra stötdämpning.

Stabilitet löparskor

Stabilitetsskor är för löpare som upplever mild till måttlig överpronation med låga eller platta valv. De har tillräckligt medialt stöd och dämpning i mellansula. Dessa skor kan hjälpa till att fördela effekten av löpning för att minimera överpronation.

Motion Control löparskor

Dessa skor kan vara ett bra val för löpare som uppvisar måttlig till svår överpronation. Motion control skor har extra inbyggt stöd och en plattare yttersula. Denna kombination kan hjälpa till att bekämpa överdriven pronation för att stabilisera foten. Det finns några sätt att avgöra vilken löparsko som är bäst för dig. Detta inkluderar fotvalv, typ av gång och slitbanan på skorna.

Löpmiljö

Skodonens effektivitet kan också bero på din löpmiljö . Beroende på var du springer kan du upptäcka att traditionella sneakers eller trail-löpareskor är bättre för dig. Traditionella löparskor passar dig som mest springer på asfalt eller annat hårt underlag. Traditionella löparskor är lätta och designade med flexibla yttersulor. Om du springer terräng kan det vara bättre att bära skor som är avsedda för sådan användning.

Häldämpning

Med detta menar vi dämpningen i mellansulan från fotvalvet till skons häl. Du bör leta efter en sko där du hittar en balans mellan stöd och markkänsla. Du vill också att häldämpningen ska få ditt steg att kännas stabilt - ingen rullning åt den ena eller andra sidan. Har du känsliga leder bör du leta efter mer stoppning i hälen.

Vilka strumpor har du på dig?

Det låter kanske dumt, men tjockleken på strumpan kan göra stor skillnad för passformen och känslan på din sko, speciellt när fötterna expanderar i värmen. Ha alltid på dig de strumpor du tänker springa i när du går för skopassning. Även om det är bekvämt, rekommenderar vi inte att du bär bomullsstrumpor när du springer. Bomull behåller fukten, tillför värmen och friktionen vid löpning och du kommer sannolikt att sluta med blåsor, förhårdnader och heta fläckar. Se alltid till att dina strumpor är högre än baksidan av dina löparskor, annars kommer de att glida ner under löpningen och orsaka friktionspunkter på baksidan av hälen.

Tänk inte på mode

Dina sneakers ska handla om funktion, inte mode. Låt dig inte lockas av de senaste trenderna eller märkena bara för att de är populära den här säsongen. Varumärket är viktigt, men bara för att säkerställa att du får rätt komfort, passform och funktionalitet för dig. Alla märken kommer att passa lite olika, och vissa märken är något bredare än andra. Det är alltid bäst att prova löparskor innan du köper dem, eftersom små skillnader i passform kan ha stor effekt på komforten. Visst är det en trevlig bonus att ha löparskor som ser snygga ut, men det borde inte vara första prioritet.

Om du inte är säker på vilken typ av butik du kan lita på för att köpa dina nästa löparskor kan du läsa recensioner av olika nätbutiker.

Mer Nätbutiker