Kom i form snabbt med HIIT-träning

Kom i form snabbt med HIIT-träning
Nätbutiker

Vill du träna effektivt, men kämpar du med tiden i vardagen? Då är svaret HIIT. Träningsformen är hård, men fördelarna är stora. Och då kommer du igenom det med blixtens hastighet! Vill du hitta en sport som är intensiv och du inte behöver göra ofta, då kan HIIT vara något för dig.

Vad är HIIT-träning?

HIIT är en förkortning från engelskans High Intensity Interval Training och betyder högintensiv intervallträning. Det betyder att det är en träningsform som under träningen ger dig 100% från start till mål. Träningen bygger på snabba, intensiva övningar och korta pauser längs vägen. I grund och botten är det konditionsträning som får pulsen högst upp, och som samtidigt stärker dina muskler.

Träningsformen

används både av människor som vill komma i bättre form och av människor som vill stärka sina muskler. Träningen är mångsidig och växlar ofta mellan övningar där pulsen stiger helt, t.ex. höga knälyft, för mer stationära övningar med fokus på stick och uthållighet, till exempel knäböj. Som regel kan ett träningspass göras på 10 minuter, och allt ovanför är bara ett plus.

Varför är högintensiv intervallträning så effektivt?

Det har bevisats att högintensiv intervallträning som HIIT är ett av de snabbaste och mest effektiva sätten att hålla din kropp frisk. De korta intervallerna med hög intensitet sätter igång din puls, vilket gör att du kan träna mer effektivt och explosivt än du kan med ett längre, lågintensivt träningspass.

När ditt träningspass sätter igång din puls och får ditt hjärta att slå extra hårt, kräver dina muskler också mer energi. Mer energi resulterar i högre förbränning - och detta gäller både under och efter ditt träningspass. Beroende på hur hårt dina muskler arbetar under ditt träningspass kan din förbränning efter kalorier aktiveras i upp till 48 timmar efter ditt HIIT-träningspass.

Men faktiskt är det inte bara din ämnesomsättning och dina muskler som gynnas av HIIT -träningen. HIIT är ett bra sätt att förbättra din kondition och syreupptagning eftersom träningsformen bygger på de klassiska grundprinciperna som fokuserar på uthållighet.

Alla kan gå med i HIIT

Generellt sägs det att HIIT kan tränas av både nybörjare och professionella idrottare, eftersom grundprincipen är att ta så många repetitioner du kan inom korta tidsintervaller. Det är därför möjligt att ta det i exakt det tempo som din kropp och form kan hålla i, samtidigt som du pressar dig själv. I HIIT handlar det inte om hur snabbt du springer eller utför övningarna. Det viktigaste är istället hur mycket du pressar dig själv i de olika intervallen, och generellt att du sätter igång och sätter igång, så att du kan njuta av alla hälsofrämjandeeffekter som träning har. Om du är trött hela tiden, känner dig ur form och vill komma igång med träningen igen är HIIT ett bra ställe att börja. Samtidigt finns det gott om möjligheter till en effektiv avkastning, även om du är i ditt livs bästa form.

Var och hur tränar man HIIT?

Som nämnts är HIIT en form av konditionsträning där man växlar fram och tillbaka mellan korta intervaller med högintensiv träning, följt av kortare viloperioder. Ett exempel på en typisk HIIT-träningsstruktur kan börja med 45 sekunders hoppknäböj som belönas med 15 sekunders vila. Efter den korta vilan kommer 45-sekunders bergsklättrare, som åter belönas med ytterligare 15 sekunders vila-och så fortsätter programmet och träningens struktur tills du har fått nog.

Eftersom många av övningarna inte nödvändigtvis kräver någon snygg utrustning kan HIIT -träning ske nästan var som helst. Därför är det enklaste sättet att komma igång att bara dra i träningskläderna och sedan är det bara att börja. Oavsett om det är på vardagsrumsgolvet på en matta, på en motionscykel, ett löpband eller i gymmet är underordnat så länge du ger ditt max under träningen. Vill du hitta träningsredskap för att hjälpa dig med din HIIT-träning kan du kolla produkter hos exempelvis Sportsmart eller Sportamore. Du kan även kolla in och jämföra andra företag inom kategorin Sport & Friluft hos oss här på OmdömesStälle.

Om du fortfarande behöver lite mer struktur och engagemang innan du faktiskt börjar och lämnar, erbjuder ett antal gym nu HIIT som lagträning. Undersök gärna de olika alternativen bland gymmen i förväg och bilda eventuellt ett intryck av instruktörerna för att se om deras träningsform passar dig.

HIIT som löpträning

Under de senaste åren har HIIT vunnit mark inte bara på gym, utan också när vi pratar om löpträning. Detta beror troligen på antalet fördelar och de snabba fördelar som träningsformen har. Träningen är explosiv och sätter igång pulsen och fungerar därför som en utmärkt intervallträning som stärker din cirkulation och kondition effektivt. Med frekvent HIIT -träning kan du därför kunna springa med högre intensitet i din träning.

Eftersom denna träningsform är så explosiv kan det vara en bra idé att se till att du har ett par bra löparskor i förväg. Orientera dig gärna på marknaden och ta reda på om paret du har - eller ska köpa - har rätt stöd innan träningen börjar. Har du redan bestämt dig för att köpa träningsskor eller andra redskap? Läs då mer om säker näthandel i Sverige innan du börjar shoppa.

Mer Nätbutiker