Handla kosmetika på nätet - undvik smink med oönskade ämnen

Handla kosmetika på nätet - undvik smink med oönskade ämnen
Nätbutiker

Vet du vad ditt smink och din kosmetika innehåller? Även om du inte lider av allergier eller har särskilt känslig hud kan det fortfarande vara en bra idé att vara uppmärksam på vad du tillför huden. Faktum är att ju närmare problematisk kemi du är, desto större är risken att den påverkar dig. Och när du dagligen lägger krämer och andra vård- och skönhetsprodukter på huden, ja då kommer oönskade tillsatsämnen närmare kroppen. Därför är det en bra idé att bekanta dig med vad din kosmetika faktiskt innehåller och vilken inverkan den kan ha på din allmänna hälsa och välbefinnande. Läs mer om vad du ska undvika och hur du bäst håller koll på och förebygger hudallergier. Vi på OmdömesStälle har listat tips på vad du behöver tänka på innan du beställer kosmetika online.

Välj rätt smink när du shoppar online

Röd, irriterad och kliande hud. Kanske till och med blåsor. Detta är bara några exempel på hur din hud kan reagera när du utsätts för allergener eller hormonstörande ämnen. Ämnen som finns i stor utsträckning i sminkprodukterna som säljs på många ställen i vårt avlånga land. Som regel finns det alltid färgämnen och parfymer i smink, och båda kan alltid vara allergiframkallande. Vissa produkter är dock mer skadliga än andra, varför det är viktigt att kunna skilja. För även om du kanske inte har allergier nu, lönar det sig att börja välja de mer neutrala och rena produkterna av detta slag. Allergia rekommenderar att du vårstädar sminkväskan och försäkrar dig om att dina produkter inte innehåller parfymämnen som exempelvis citral eller konserveringsmedel som t.ex. methylisothiazolinone.

En djungel av kosmetika för konsumenten

Det kan dock vara svårt att se vilka produkter som är särskilt skadliga och vilka man ska välja istället. Till exempel, om en produkt anger att det är ett allergivänligt val, är det inte nödvändigtvis specificerat vad som gör det allergivänligt. Inte alla företag har en tydlig definition av begreppet, vilket gör det hela till en djungel att navigera runt i.

En stor del av ansvaret ligger därför hos konsumenten själv, som måste orientera sig på marknaden. Här tillgriper många etiketter som Ecocert eller Svanen i tron ​​att naturliga produkter är lika med hälsosamma produkter. Men sanningen är att många naturliga ingredienser också är allergiframkallande, t.ex. ringblommaxtraktet. Om du väljer att köpa naturligt eller ekologiskt måste det därför främst bero på att du har en önskan om att det kommer från naturen - och att det inte nödvändigtvis är hälsosammare av den anledningen. Faktum är att vissa skulle hävda motsatsen när det gäller hudallergier, eftersom man har mer kontroll över ingredienserna som görs i ett laboratorium än de som höjs från marken.

Kontrollera dina sminkprodukter

Om du, som så många andra, fortfarande är på bar botten eller tvivlar på om det finns parabener, parfymer eller andra skadliga ämnen i din kosmetika kan det vara en bra idé att läsa om märket i förskott. Egentligen är det myndigheterna som måste se till att vi inte utsätts för hormonstörande, men som konsument kan du också göra mycket själv. Hos oss hittar du recensioner över produkter i kategorin Kosmetika & Hudvård. Här kan du läsa recensioner om företag som exempelvis Lookfantastic, Greatskin eller BeautyBay.

Köp smink på nätet med omsorg

Risken för att utveckla allergier ökar varje gång din hud kommer i kontakt med en skadlig produkt. Därför har vi också listat några bra tips för dig som du kan använda nästa gång du behöver handla kosmetika:

Undvik mörka ögonskuggor

, eftersom de kan innehålla lim, t.ex. kolofonium eller krom. Speciellt blå ögonskuggor innehåller ibland kobolt, vilket också kan vara skadligt.

Välj mineralpulver

framför vanligt pulver, eftersom det är mindre allergiframkallande.

Undvik flytande smink

i din eyeliner, lipliner och liknande. Välj en penna istället, eftersom torra produkter innehåller mindre konservering.

Undvik det röda läppstiftet

eftersom färgen är bland de mer allergiframkallande. Både läppstift och pomade kan innehålla mineralfett och vegetabiliskt fett, och förutom det innehåller många av produkterna parfym.

Nagellack bör undvika huden

eftersom det kan innehålla ämnet kobolt mot vilket vissa är allergiska. Var även försiktig med limmet som används för konstgjorda naglar.

Genom att bekanta dig med innehållet av varje kosmetisk produkt du beställer kan du försäkra dig om att din produkt är säker för dig att använda. Genom att alltid använda produkter både godkända av myndigheterna och produkter du själv har kontrollerat kan du försäkra dig om att din hy hålls fräsch samtidigt som du minskar risken att utveckla allergier. Vill du veta mer om vad du ska tänka på innan du handlar på nätet? Hos oss kan du läsa mer om säker näthandel i Sverige.

Mer Nätbutiker