Alla hjärtans dag 2022 - bästa tipsen

Alla hjärtans dag 2022 - bästa tipsen
Nätbutiker

Alla hjärtans dag datum firas den 14 februari varje år, och är en dag för kärlek, hjärtan och vänskap. Världen över så är Alla hjärtans dag en dag för kärlekspar, då de kan visa sin kärlek för varandra med olika Alla hjärtans dag-presenter. Här i Sverige kan man även fira Alla hjärtans dag genom att visa uppskattning för sina vänner och familjemedlemmar med till exempel olika alla hjärtans dag-kort, presenter och hälsningar. Alla hjärtans dag 2022 närmar sig med stormsteg och här hittar du de bästa idéerna för att fira den och glädja dem du tycker om. Här kan du få Alla hjärtans dag-tips för både vänner, familj och dig som är förälskad.

När är Alla hjärtans dag 2022? Vänskap och kärlek firas på Alla hjärtans dag den 14 februari, vilket 2022 infaller på en måndag. Dagens färgtema är rosa och rött, och vilken bättre idé finns det än att överraska den du älskar med en kärlekspresent? Genom att skapa och/eller skicka ett alla hjärtans dag-kort kan du glädja en vän som bor långt borta. Om dina vänner eller partners bor i närheten, överraska dem med en alla hjärtans dag-fest eller någon annan social sammankomst. Vi har samlat idéer här för alla hjärtans dag-firande och roliga saker att göra. Med dessa tips kommer Alla hjärtans dag 2022 att bli en minnesvärd dag för dig och dina nära och kära!

Vad är alla hjärtans dag och varför firas den?

Låt oss först göra en djupdykning ner i det förflutna och tiden då Alla hjärtans dag uppstod. Den här dagen har tidigare firats väldigt annorlunda mot vad den gör idag. Enligt Wikipedia har Alla hjärtans dag sina rötter i antikens Rom och Lupercalia, som ursprungligen var en reningsritual, och firades för att hedra Juno, den romerska gudinnan för kvinnor och äktenskap, och Pania, naturguden. Högtiden firades årligen den 15 februari och vid högtiden offrade prästerna en get i Lupercalgrottan. Enligt legenden ökade denna fertilitet och det är därför du kanske har hört talas om att Alla hjärtans dag också är ett firande av fertiliteten.

Men i slutet av 400-talet försökte kristna avsluta den högtiden, och de traditionella sedvänjor under denna dag övergick till högtiden St. Valentine, som firades dagen dagen innan. Alla hjärtans dag förknippades med romantik av olika slag, som tron att fåglar hittade sina partners den dagen. Redan på 1300-talet firades alla hjärtans dag-firande som skridskoåkning i England och Frankrike. Traditionen övergick till USA på 1800-talet, då den började växa snabbt till en stor folkfest. På engelska kallas Alla hjärtans dag för Valentine's Day.

När är alla hjärtans dag 2022?

Idag firas Alla hjärtans dag, enligt en gammal tradition, den 14 februari. I år infaller det på en måndag. I Sverige är alla hjärtans dag fortfarande en ganska ny tradition, även om dess rötter går tillbaka till medeltiden. Men för varje år verkar det bli mer och mer populärt och det är därför nu ett bra tillfälle att fundera på vilken typ av alla hjärtans dag-hälsning du kan skicka till din vän? Alla hjärtans dag är också en underbar boost för ett förhållande, så det är viktigt att komma ihåg din eventuella partner.

På grund av den rådande världssituationen kanske många väljer att stanna hemma på Alla hjärtans dag, men det finns många sätt att komma ihåg en vän på distans. Skulle du kunna skicka en meningsfull present till din vän? Kan du göra ett vackert alla hjärtans dag-kort själv eller tillverka något annat som din vän skulle kunna uppskatta?

Tips och idéer för den bästa alla hjärtans dag-festen

Mitt i en hektisk vardag har många svårt att hitta tillräckligt med tid tillsammans och vad kan värma mer i den mörka vintern än en Alla hjärtans dag-fest? Du kan fira med en partner, eller fira en vänskap med en grupp av dina vänner. Onlinebutiker erbjuder fina dekorationer med alla hjärtans dag-tema, så för att spara tid kan du förbeställa dekorationerna. Planera ensam – kanske en överraskningsfest? - eller planera tillsammans med flera stycken. Det är alltid roligt att fira kärleken! En liten present kan även det vara uppskattad.

Alla hjärtans dag brunch är även det en säker hit! Det finns en hel del recept som passar för alla hjärtans dag-bakning, och olika hjärtformade rätter passar till exempel bra in på temat, vare sig det är pizzabitar, kex eller en något helt annat. På en tallrik kan du ordna dina och din älskades favoritdelikatesser, som ostar, frukt, godis, nötter, i form av ett hjärta. Rosor är kärlekens blomma, så kanske även överraska med en bukett rosor samtidigt? Rosor har olika betydelser, beroende på vilken färg de har – röda och rosa är en hit på Alla hjärtans dag.

Vad ska man göra med en partner på alla hjärtans dag?

Även om du har varit tillsammans med din partner länge, är det fortfarande en fin idé att komma ihåg din partner på Alla hjärtans dag. En Alla hjärtans dag-present är roligt och ett sätt att visa din kärlek och uppskattning. Men om du har möjlighet att spendera tid tillsammans den dagen, så kommer här en mängd olika Alla hjärtans dag-idéer för att göra saker som säkerligen kommer att liva upp förhållandet:

Börja med en ny hobby tillsammans

Har ni tid tillsammans i vardagen men vet inte riktigt vad ni ska göra? Alla hjärtans dag är ett bra tillfälle att börja med en ny hobby. Om ni båda är intresserade av träning till exempel, så kan ni börja med att gå på gym tillsammans, eller varför inte badminton, klättring eller simning. Kulturälskare kan skulle kunna börja med teater, musik eller stand up show. Om ni är sugna på att göra något tillsammans hemifrån, skulle ni kunna börja lära er ett nytt språk tillsammans, öva på att måla eller dekorera ert hem, eller lära er att spela ett nytt instrument. Att lära sig något tillsammans stärker relationen ytterligare.

Tycker ni om när det går fort?

Om ni behöver mer fart kan ni njuta av en dag i den lokala trampolinparken. Om du vill testa något spännande och krävande är skjutning med handeldvapen ett bra alternativ. Få har provat det tidigare och upplevelsen är verkligen oöverträffad för båda. På vintern kan du också prova på vintersurfing.

Är ni intresserade av mat och dryck?

Kanske vore det dags att prova den där Michelin-restaurang ni båda har drömt om? Maten och den speciella upplevelsen i kombination är en romantisk och minnesvärd överraskning på Alla hjärtans dag. En kaffeälskare å andra sidan skulle absolut uppskatta en kaffeprovning. Vin- eller tårtprovning är bra alternativ om du föredrar att ha ett programnummer hemma. Läs om vinerna i förväg på nätet och skriv anteckningar på små bitar så kan du berätta mer om varje vin under provningen. Om ni planerar ett Alla hjärtans dag-program tillsammans, gör en blindprovning där ni båda väljer olika ingredienser som den andra måste gissa vid provningen. Eller så kan ni laga en romantisk middag tillsammans hemma!

Små saker spelar stor roll

Andra kanske slår i huvudet helt när de tänker på alla hjärtans dag-presenter eller överraskningar, och man blir svettig av bara tanken. Tänk på att även små gester kan ha stor betydelse. Har din partner klagat över nacksmärtor och kan du erbjuda en massage? Finns det ett trasigt föremål i ditt hem, eller till och med en garderobsdörr som du kan reparera? Genom att uppmärksamma något viktigt för en annan kan du ge en större gåva än du kan föreställa dig. Frukost på sängen eller en biltvätt är också alternativ som säkerligen kommer att glädja alla.

Men om du vill överraska din partner på denna alla hjärtans dag på ett väldigt speciellt sätt, så kommer här några konkreta idéer för det.

Boka bord i förväg på en restaurang ni båda vill prova. Klä dig snyggt och när din partner kommer hem från jobbet, be även honom eller henne att byta om, och ge tillräckligt med tid för detta innan ni lämnar för restaurangen. Du kan också ge din älskade en present som du köpt i förväg efter en måltid. Detta kommer garanterat att göra hela kvällen fantastisk!

Har din partner alltid velat prova att dansa salsa eller är han en passionerad ölälskare? Boka tid i förväg för en upplevelse som man har drömt om, även om det kanske inte är din favoritgrej. Så visar du största möjliga omtanke om din älskade och han eller hon kommer säkert att vara tacksam för att du anstränger dig.

En klassisk hotellnatt stoppar vardagens liv och rörelse för ett ögonblick och ger er lyxig tid tillsammans. Be hotellet i förväg att ta med rosor, champagne eller till och med ett fruktfat till ditt rum. Om du vill tillbringa en lugn hotellnatt med bara er två på rummet, titta på romantiska filmer på Netflix och beställ en pizza till ditt hotellrum.

Älskar din partner spa? Ta med henne för att njuta av de avkopplande effekterna av vattnet och bastun och boka parmassage i förväg på spaet.

Vad ska man göra med en vän på alla hjärtans dag?

De flesta vill ha mer tid tillsammans med vänner och Alla hjärtans dag är en bra tid att glömma stressen och fokusera på det väsentliga. Det vackra vintervädret lockar dig att åka till stan för bowling eller en dagsutflykt med matsäck. Gillar ni båda att laga mat och skulle ni kunna göra en alla hjärtans dag-meny tillsammans? Du kan hitta olika saker att göra även med en liten budget.

Här är de 10 bästa tipsen:

• Surfa eller bowla.
• Dansklass eller yoga.
• Film eller spelkväll.
• Spadag eller spabehandling.
• Åka släde eller vandring.
• Escape room eller VR-spel.
• Vinterfotografering.
• Bryggeribesök eller vinprovning.
• Någon spännande smakupplevelse.
• Minikryssning eller resa till en närliggande stad.

Om du vill överraska din vän, avslöja inte i förväg vad ni ska göra. Ange bara den nödvändiga utrustningen han eller hon behöver, och be din vän komma till dig. Detta kommer att öka spänningen för dagen.

Alla hjärtans dag kan också göras speciell bara genom att vara tillsammans hemma, prata, minnas det gamla och planera för framtiden. Har du funderat på en utlandsresa eller en annan resa till exempel? Nu är det en bra tid att planera din resa. Titta på bilder på resmålet och gå igenom vad ni båda vill uppleva under resan och vilka platser ni båda vill besöka. Detta kommer att skapa en härlig förväntan mitt i vardagen och göra ditt band ännu starkare när det finns en spännande, gemensam upplevelse i framtiden.

Kom ihåg att du också kan visa omtanke och glädja din vän genom att önska honom en glad Alla hjärtans dag! Att komma ihåg är viktigt, på ett eller annat sätt. Om du inte kan träffa din vän ansikte mot ansikte, eller inte har tid att skicka ut ett alla hjärtans dag-kort, inga bekymmer. Ring din vän, skicka ett varmt textmeddelande eller gör en videohälsning.

Alla hjärtans dag är en dag för oss alla

För vissa av oss kan alla hjärtans dag kännas ensam, vilket den inte alls borde vara. Det kan dock hända att det på grund av otur eller olyckliga tillfälligheter inte verkar finnas en vän i livet just nu som du kan tillbringa alla hjärtans dag med. Då kan du passa på att börja med något nytt fritidsintresse, till exempel att gå på gymmet eller gå med i en förening där du kan hitta nya vänskapsband. Olika hantverksklubbar, församlings- eller organisationsevenemang, eller ett musikintresse är ett bra sätt att hitta vänner och bekantskaper.

Kom ihåg att alla hjärtans dag firas av många andra världen över, och det finns många olika sidor på Internet för att träffa nya vänner. Vad kan vara en mer underbar Alla hjärtans dag än att träffa en ny vän just då? Många organisationer förmedlar kontakt mellan nya vänner. Självklart kan vem som helst ta del av detta, den ensamma kan glädjas till exempel med en grupp vänner eller genom att skicka ett alla hjärtans dag-kort till en äldre genom olika organisationer. Glädjen över alla hjärtans dag kan också föras vidare till den som av en eller annan anledning inte annars kan uppleva den.

Men om du tillbringar din alla hjärtans dag ensam, njut av den till fullo. Glöm gnället, för dagen kan bli en av årets bästa! Du är fri att njuta av precis vad du vill. Här finns några tips för att hålla dig glad:

Köp blommor till dig själv. Vem skulle inte njuta av en underbart doftande, vacker bukett blommor?

Boka bord på din favoritrestaurang. Att gå på restaurang ensam kan verka konstigt i början, men man vänjer sig snabbt. Förvånansvärt många andra gör det också!

Köp en present till dig själv. Har du någonsin drömt om lite kläder, parfym eller till och med en miniresa? Nu är dagen då du kan minnas dig själv!

Skäm bort dig själv. Har det varit mycket på jobbet och telefonen verkar ringa konstant? Glöm jobbet och telefonen, och ta en semesterdag. Ta ett bad, läs din favoritbok och beställ din favoritmat, titta på film... njut bara av din tid.

Dröm och planera. Har du funderat på att byta jobb, flytta utomlands eller på annat sätt börja en ny period i ditt liv? Nu är det en bra tid att arbeta mot dina drömmar.

Tillbringa natten på ett hotell. Rena,fluffiga sängkläder och frukost på bordet. Vilken lyx!

Mer Nätbutiker