Hur förlänger man säsongen på terrassen? Guide till val av terrassvärmare för förstagångsköparen

Hur förlänger man säsongen på terrassen? Guide till val av terrassvärmare för förstagångsköparen
Nätbutiker

Terrassvärmare är perfekta till terrassen, uteplatsen och balkongen, inte bara för att skapa en mysig stämning, men också för att de sprider värme som gör att du kan sitta ute tidigare på säsongen och längre på sommarkvällarna.

Det finns ett hav av olika terrassvärmere på marknaden. Är du ute efter att installera en på din uteplats, altan, i trädgården eller på balkongen, kanske den här guiden är perfekt för dig. Speciellt om du inte är säker på vilka möjligheter du har eller vilka typer av terrassvärmare du har att välja mellan.

I den här guiden förklarar vi mer om följande terrassvärmartyper från Etanolkamin-shop:

• Utomhus gasolkamin

• Utomhus kaminbord

• Elektriska terrassvärmare

Utomhus gasolkamin

Gasolkaminer för utomhusbruk är exklusiva kaminer drivna på gasol som är ämnade för att användas utomhus på terrassen, uteserveringen eller altanen.

Gasolkaminer är ofta kopplade till en gasolflaska som antingen göms i kaminens ram eller som står vid sidan av kaminen, liknande en gasolgrill. Eftersom gasolvärmaren är placerad utomhus värmer den effektivast i dess direkta närhet.

Det finns mängder av olika designs på gasolkaminerna och några är utrustade med hjul så att de enkelt kan flyttas runt till den plats man önskar. En annan lyxig egenskap som kommit de senaste åren är fjärrstyrda gasolkaminer som innebär att du kan starta en eller flera kaminer med en enkel knapptryckning på en fjärrkontroll.

Fördelen med en gasolkamin är att den har en hög värmekapacitet med äkta, förtrollande lågor. Värmens strålning kan dock inte styras och dagar med kraftig vind kan göra att det upplevs som att den inte avger någon värme alls.

Utomhus kaminbord

Ett kaminbord kan enkelt beskrivas som ett bord där en, i de flesta fall, gasolbrännare är inbyggd i ett bord. De påminner därför mycket om de tidigare beskrivna gasolkaminerna, men har en dubbel funktion i och med att det också kan användas som bord.

Ett utomhus kaminbord passar perfekt samman med din utesoffa och många av modellerna har medföljande lock till brännaren så att bordet kan nyttjas som vanligt under dagtid när ingen eld behövs för att hålla värmen. Om kvällen kan locket tas bort och de äkta lågorna kan värma upp omgivningarna.

Många av borden har också tillbehör som man kan köpa till, till exempel kan brännaren bytas ut mot en kyl till vinet eller ölen. Man kan också köpa till extra bordsyta som hängs på kaminens sidor, där drinken eller ölglaset och nötterna kan stå medan du samtalar med dina vänner som samlats runt brasan.

Ett kaminbord har fördelarna att den har dubbel funktion som gör att den kan användas, även när den där extra värmen inte behövs. Dock har den samma begränsning som gasolkaminen med att värmen inte kan riktas efter behov och borden kan i vissa fall vara besvärliga att flytta runt på.

Elektriska terrassvärmare

En terrassvärmare driven på elektricitet sprider strålvärme och du kan därför de flesta modeller rikta vart värmen ska stråla. De flesta elektriska terrassvärmarena kan fås med flera olika installationsmöjligheter och installationen är därför otroligt flexibel. Välj mellan att montera värmaren i taket, på väggen eller på ett flyttbart stativ.

Elektriska terrassvärmare kan även installeras i helt omslutna uterum eftersom de inte avger några avgaser eller skapar levande lågor. Många kommer också i olika färger så de kan kamoufleras mot din inredning.

De senaste modellerna på marknaden styrs med fjärrkontroll för smidig hantering och i många fall kan man koppla flera värmare till samma kontroll. Det kan till exempel vara bekvämt om du satt in flera värmare på terrassen, så slipper du hantera lika många fjärrkontroller.

Fördelen med en elektrisk terrassvärmare är den enkla hanteringen, den smarta teknologin och den flexibla monteringen. Är du dock ute efter en mysig plats att också samlas runt är de inte särskilt spännande att se på och då ämnar sig nog en gasolkamin eller ett kaminbord bättre till dina behov.

Läs mer om elmarknaden i Sverige och få en översikt - klicka här.

Uppsummering av terrassvärmartyperna

Terrassvärmare kommer i alla former och modeller, men vanligaste ”bränslet” är antingen gasol på flaska eller elektricitet.

Gasolkaminer har fördelen att de skapar en stämningsfull eld som i de flesta fall enkelt kan styras med fjärrkontroll. Bordkaminen för terrassen ger en dubbel funktion, både brasa och bord, medan den elektriska terrassvärmaren är den som erbjuder fest installationsmöjligheter och säker användning. Om du funderar på grön energi jämfört med fossil energi, läs den här publikationen från Naturvårdsverket.

Mer Nätbutiker