Slipp vardagsstressen genom att handla mat online

Slipp vardagsstressen genom att handla mat online
Mat & Dryck

Vardagen kan vara krävande redan som den är och man vill inte direkt gör något för att på någon sätt försvåra det för hela familjen. Att göra barnen och hela familje redo för skola och jobb är redan tidskrävande och det är endast en liten del av hela familjelivet. Man behöver inte ens ha barn för att känna av en underliggande stress i vardagen, vilket inte ens borde vara där. Allt som vi väljer att göra idag tar upp mycket av våran tid som vi kanske egentligen skulle vilja lägga på något annat. Man ska se till att huset är städat, att alla hobbyer sköts och tas hand om, husdjur kräver mycket tid och framförallt matlagningen vilket dessutom för med sig veckohandlingen, stök, samt disk och oreda.

Med dagens internet och teknik är allting möjligt. Det finns företag som har valt att starta en verksamhet som finns endast för att underlätta för privatpersoner och andra företag i det vardagliga livet. Dessa tjänster kan vara tex städning, barnskötare eller företag som kör hem mat till kunderna, och företag som skapar sina egna matkassar och levererar till kunden.

Hur ser egentligen våra matvanor ut här i Sverige?

Att ha en hälsosam och balanserad kost är något som vi alla behöver för att kropp och knopp ska vara så glada som möjligt. Kroppen behöver sina vitaminer och mineraler samt andra näringsämnen. Alla har hört både på skolan och på jobbet att man behöver frukt och grönt, men man måste även få i sig protein för att bygga muskler samt fibrer så att magen ska vara glad. Men hur ser egentligen matvanorna ut för den svenska befolkningen idag?

Genom att äta en hälsosam och mångsidig kost håller man sig både frisk och pigg och kosten är verkligen en stor förutsättning för välbefinnandet. Det har gjorts flertal studier som visat på att ohälsosamma matvanor och levnadsvanor bidrar till olika förekommande sjukdomar som tex hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Att röra på sig och ha goda matvanor är a och o då det kommer till vårt välbefinnande, både unga som gamla samt friska eller sjuka. I Sverige rekommenderas det att vi äter mer grönsaker, frukt och bär samt nötter och från. Även minska på både socker- och alkoholintaget och byta till fullkorn och andra nyttiga matfetter.

På vilket sätt har matlagning via internet påverkat oss?

Att en fredagkväll sätta sig framför tvn och se på ett lugnande (eller stressigt) mat- eller bakprogram är något som många av oss njuter av. Inte bara för att man får se tävlingsinriktade människor tävla inom något vi alla behöver för att överleva, utan man får både tips och idéer. Genom att kockar världen över använder internet och sociala medier som den stora plattformen det verkligen är kan de inspirera andra människor till att själv bli som dem, eller åtminstone att tänka på vad de stoppar i sig och ge en inblick hur relativt enkelt man egentligen kan laga god mat hemma.

Internet och sociala medier kommer under en väldigt långt tid framöver att vara en stor del av våra liv så det är bara att bli van med att det kommer troligtvis bli rutinmässigt att exempelvis handla all sin mat och dryck online och inte lika mycket i fysiska butiker. För- och nackdelar finns det med alla olika typer av verksamheter och så kommer det alltid att vara. Matlagningen världen över förändras hela tiden, vi äter inte längre samma saker som vi gjorde för hundra år sedan. Tack vare sociala medier och internet kan vi bli mer inskolade på olika typer av rätter vilket även leder till en mer mångsidig och varierad kost eftersom det finns många som kanske tröttnat på den vanliga husmanskosten.

Att handla mat och andra råvaror online istället för i butik

Att åka till mataffären och handla all mat är inte en syssla som direkt går på några minuter, oftast tar det till och med timmar från början till slut. Man ska planer och räkna ut alla produkter och råvaror som behövs, kanske räkna ut vilka recept man kommer vilja laga under veckan samt att man ibland även kanske måste se över ekonomin innan man ens tar sig till mataffären. Att känna denna stress är något vi idag inte längre behöver lida av eftersom det är möjligt att handla mat online och sedan få maten hemlevererad (dessa typer av tjänster kanske inte fungerar ute på öar eller mindre byar). Priserna och villkoren varierar såklart hos dessa olika företag men principen är densamma oberoende om man väljer Coop, Hemköp online eller något annat. Om man väljer att göra på detta sättet kommer man att kunna spendera mer tid med sin familj (eller ha mer fritid om man känner för det), samt att man inte ens behöver lämna soffan eller sängen för att få hem mat som kan räcka i flera veckor.

Köp hem färdiga matkassar

För att underlätta den vanligtvis jobbigt påträngande vardagsstressen kan vi tex anlita ett företag som sätter ihop en matkasse åt oss och sedan sköter om hemkörningen av maten. Inom Sverige finns det flera av dessa företag och de har verkligen tagit svenska folkets matlagning med storm under de senaste åren. Vissa företag inom denna verksamhet fungerar som en matbutik online som sagt där kunden själv väljer vad hen vill ha levererat hem till dörren, medans andra företag konstruerar ett personligt recept och sedan plockar ihop de nödvändiga råvarorna och levererar det till kunden med medföljande enkla instruktioner.

Alla har olika matvanor och kanske olika dieter vilket dessa typer av företag oftast har beaktat, detta betyder att de erbjuder t.ex. familjevänliga matkassar, veganska/vegetariska matkassar, gluten- eller någon annan typ av allergifria matkassar och så vidare. Att beställa vegansk mat online har blivit allt mer populärt tack vare de moderna möjligheterna vi har idag. Fördelen med att köpa dessa matkassar är att de innehåller både hälsosam och hemlagad mat, det är ett billigare alternativ än hämtmat och det kan fungera som en aktivitet för hela familjen att tillsammans laga tack vare det medföljande receptet. En annan fördel med denna typen av hemkörning av mat där det ingår recept och råvaror, är att man både kan laga dem till middag, och även laga så pass mycket mat att det räcker till en matlåda dagen därpå.

Hur matlådor kan komma till undsättning i vardagen

Att jobba på kontor och varje dag beställa eller gå på restaurang vid lunchtid är något som är otroligt vanligt. Många ser det som lite vardagslyx samt umgänge med de andra anställda. Men i längden är detta en rutin som kan leda till ganska så stora summor, om man vill se över sin ekonomi. Att ta med sig egna matlådor kanske inte alltid känns så smickrande eller mysigt, men gör man det redan en eller två gånger i veckan så kan man troligtvis spara in 400 kronor. Att ha färdiga matlådor hemma i kylskåpet är även väldigt smidigt eftersom man har mera tid över att tänka på annat och man kan vakna på morgonen utan att hela dagen gå och fundera på vad man ska äta till middag.

För att minska på stressen man kanske känner av på morgonen innan jobb eller skola kan det även vara klokt att kvällen innan slänga ihop frukosten så att den är färdig till dagen därpå. Det finns olika frukostrecept som man kan tillreda på detta sättet och overnight oats är en av dem.

Om att ta takeaway från restauranger idag

Oberoende om man får matkassen och recepten direkt hem till dörren så kan man verkligen ibland få känslan att man inte alls vill stå i köket. Hur lätt det än kan vara att bre en macka eller slänga ihop en sallad så känner man verkligen inte för det, man vill ha takeaway från någon restaurang och äta till exempel sushi, donken, thaimat eller något liknande. Under de senaste åren har det verkligen kommit många olika nedladd bara appar som fungerar nästan som en portal för olika restauranger i ett visst område. I en och samma app kan man se hur många restauranger som helst som en kurir sedan hämtar hem direk till dörren. Detta är ett väldigt smidigt alternativ, och det kan även vara ett bra sätt för nyöppnade restauranger att få en syl i vädret.

Många människor i Sverige och i andra delar av världen är av olika anledningar kanske bundna till sitt hem. Såklart har de möjligheten att lämna hemmet om det tex skulle ske en olycka eller annan händelse, men inte endast för att åka till en restaurang. Det är tex en orsak till varför takeaway från olika restauranger kan vara räddningen för många, eftersom nästan alla njuter lite extra då de fått i sig ett riktigt gott mål med mat.

Köpa olika typer av drycker online

Det har inte alltid varit en möjlighet för det svenska folket att beställa drycker online men idag är det möjligt att till och med beställa öl online. Man kan idag, åtminstone i större städer beställa några flaskor vin eller annan typ av alkohol och sedan ha dem bakom dörren inom några timmar eller dagen därpå. Vissa personer har valt att se detta som en fördel medans det kanske varit en nackdel för andra eftersom alkohol blivit så enkelt och få, och möjligheten att få det direkt hem finns. Men oberoende om man är en person som gillar detta nya system eller ej så är det troligtvis här för att stanna eftersom intresset av alkohol fortfarande är stort, samt att internet har öppnat upp den nya möjligheten vilket är alkoholförsäljning via internet.

Såklart måste man ha åldern inne om man vill köpa någon typ av alkoholhaltig dryck online och om man väljer att göra inköp från något annat land än Sverige så måste såklart inköparen betala för den svenska alkoholskatten. Är det så att den skattesatsen inte blivit betald innan produkten i fråga når Sverige så kan tullverket påbörja en skatteutredning.

Online är det heller inte endast alkoholhaltiga drycker om är till försäljning. Utan man kan såklart lika smidigt beställa hem läsk till hela familjen eller julmust till hela släkten i mängder då julen närmar sig.

Det vi lärt oss idag är inte hur vi ska överleva och få bort vardagsstressen helt och hållet, den kommer fortfarande att finnas kvar men vi har kanske fått se och lära oss några tips som kan underlätta det hela. Genom att stressa över något så simpelt men behövligt som matlagning är något som vi inte behöver och därför kan vi ta hjälp av dessa företag som erbjuder både hemleverans/hemkörning av mat och även själva fenomenet att handla mat online.

Tankar och åsikter du kanske har

Brukar du alltid använda dig av dessa tjänster och företag då det kommer till matlagning, matkassar eller råvaror online? Skulle du kanske vara intresserad att prova men aldrig riktigt tagit dig själv i kragen och valt det företag du vill börja handla hos? Har du kanske en favorit app när det gäller att beställa hem den där extra goda lördagslyx middagen från någon restaurang? Om du har några tankar eller åsikter när det kommer till dessa typer av företag som erbjuder hemkörning av mat och dryck så är det bara att skriva sina egna tankar i form av en recension här inne på OmdömesStalle. Då man skriver sina egna recensioner ska man alltid komma ihåg att vara ärlig, i synnerhet då det gäller mat och restauranger eftersom man inte vill ge en felaktig bild över ett företag eller en verksamhet.

Att dela med sig när det kommer till dessa typer av företag kan vara bra just eftersom nya kunder kan känna sig lite osäkra. Dels för att det finns så många olika företag att välja mellan, men mat och olika råvaror är ganska personligt och därför vill man vara säker på att man hittar företaget som kommer leverera just de perfekta matkassarna för sin egen familj. Att beställa hem mat från en restaurang är inte det billigaste som finns. Att själv sitta och läsa och Googla runt om olika restauranger kan vara ganska tidskrävande och därför är det bra att läsa andra personers recensioner, för att få en bättre och tydligare bild över hela marknaden.

Mer Mat & Dryck