Så lär du dig att blanda drinkar själv där hemma 

Så lär du dig att blanda drinkar själv där hemma 
Mat & Dryck

Att känna sig sugen på en drink på fredagseftermiddagen är inte helt ovanligt eller särskilt konstigt för den delen. Och visst har det sin charm att möta upp några vänner eller ta med sig kollegor till närmsta bar för att dricka en drink efter jobbet. Men det finns också något alldeles speciellt med att faktiskt göra dem själv. Att lära sig hur man blandar ihop drinkar för att få bästa möjliga resultat är inte bara ett fritidsintresse utan också väl förvärvad kunskap. Men vad krävs för att man ska kunna lära sig?

Det finns flera olika steg för att lära sig att blanda drinkar hemma och dessa går ihop med varandra, eftersom de alla är viktiga i processen. Om man ska lära sig att blanda drinkar krävs det både kunskap och utstyrsel, det går inte att utesluta någonting av det. Man kan jämföra det med vilken sport som helst exempelvis. Det går inte att enbart lära sig hur man åker skridskor för att bli bra på ishockey, man måste också först och främst veta hur man använder skridskor, klubba, puck, och ha tillgång till både skridskor, klubba, puck, benskydd och andra skydd för att kunna spela så bra som möjligt. Det samma gäller med när man vill lära sig att bli en bättre bartender.

Köp barutrustning

Så vart ska man börja? Man kan börja i olika ändar, men att handla in utrustningen är ett första steg. Det finns många sätt att handla den utrustning man behöver man, på nätet finns sidor som BarLife med breda utbud. Det allra enklaste är faktiskt att köpa barutrustningen på nätet. Även om man där inte ka känna och se på sakerna i verkligheten så finns det många gånger ett betydligt bättre utbud i nätbutiker än vad det idag finns i de fysiska butikerna.

Så vad ska man prioritera? I första hand handlar det om det man behöver för att blanda drinkar, alltså shaker, mått och glas. Alla andra saker är sådant som man ju bättre man blir och desto mer intresserad man blir kan köpa till efter hand. Det är inte nödvändigt att ha alla produkter från början utan det är bättre att känna av under tiden för att se vad som känns relevant för just dig. Vad du är intresserad av och vad du vill prioritera.

Om du väljer att köpa utrustningen på nätet kan det som alltid vara bra att vara observant på storlek, material och kvalitet. Mycket barutrustning kan likna varandra på bild. Exempelvis kan det vara svårt att förstå storleken på ett glas genom att enbart se på bilder på glaset, så titta alltid noga på produktbeskrivningarna. Det står oftast väldigt tydligt vilken storlek exempelvis ett glas är, eller vilket material en shaker är gjord i. Information som hjälper en att bli nöjd med sitt köp.

Ta hjälp av en expert

Men för att lära sig blanda drinkar så krävs inte enbart bra utrustning utan det krävs också att man lär sig att använda denna. Så att köpa utrustningen är absolut första steget men att sedan förstå och träna på att faktiskt använda den är ett minst lika viktigt steg. Här finns det då olika sätt att gå till väga på. Antingen så använder man sig av filmer på nätet från exempelvis youtube. På nätet kan man hitta instruktionsfilmer många professionella bartenders som kan vara till hjälp med hur man går till väga.

Man kan också köpa både receptböcker och guideböcker till hur man ska göra. Men ännu vanligare är kanske att gå på en bartenderskola. Antingen genom att följa en kurs online eller att gå på en skola på en bar i Sverige eller utomlands. Många har olika kursförlopp som man kan följa, både på distans och på plats som leder upp till att man slutligen har lärt sig grunderna som bartender.

Så hur man än väljer att göra så är det väsentliga att man på något sätt få hjälp med att lära sig grunderna till att blanda drinkar och hur man ska använda sig av sin utrustning. Har man väl grunderna kan man sedan börja mixa med olika ingredienser och tekniker för att exempelvis göra en klassisk gin och tonic till någonting utöver det vanliga.

Mer Mat & Dryck