Gamla bananer? Så fixar du ihop underbara bananpannkakor!

Gamla bananer? Så fixar du ihop underbara bananpannkakor!
Mat & Dryck

För många av oss är frukost vår favoritmåltid och det är viktigt att investera i den. Finns det något bättre sätt att börja morgonen på än med pannkakor? Gyllene bruna pannkakor som du kan lägga sylt på, eller varför inte sirap eller smör. Låter bra, eller hur? Att göra pannkakor är inte särskilt svårt så länge du har en platt panna och följer följande instruktioner så att du kan göra fräscha bananpannkakor till frukost!

Var kommer pannkakor ifrån?

En pannkaka är en platt kaka stekt i panna, som består av de vanliga ingredienserna som ägg, mjölk, mjöl och bakpulver. Pannkakor har ätits genom mänsklighetens historia och deras ursprung kan spåras tillbaka till förhistorisk tid. Många kulturer har sina egna pannkakor och sitt eget sätt att steka en kaka i panna. För andra är pannkakor tunna ark som franska crepes, och å andra sidan kan pannkakor tillagas på ett helt ark, som man ofta gör i Finland.

De berömda pannkakorna som vi ser i reklamfilmer och på TV kommer från Nordamerika. Det är runda kakor som är ganska tjocka och som ofta toppas med lönnsirap, smör eller sylt. Vissa människor gillar att äta sina pannkakor med bacon. Hur lyckas man göra anständiga amerikanska pannkakor?

Amerikanska bananpannkakor

Allt börjar med degen, som enkelt kan göras i en mixer, genom att lägga alla ingredienser i maskinen och mixa tills degen är slät. Å andra sidan kan du även blanda degen för hand, i en lagom stor skål.

Ingredienser:

 • 3 teskedar bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 1 matsked socker
 • 2 stora ägg
 • 30 gram smält smör
 • 300 milliliter mjölk
 • 230 gram vetemjöl
 • olja eller fett för stekning
 • 2 mogna bananer, skivade

Tillverkning:

Blanda ihop alla ingredienser i en skål tills massan är helt slät. Låt därefter degen jäsa en stund, till exempel i kylen. Värm pannan på medelvärme tills den är varm. Efter detta kan du lägga olja eller fett på pannan och hälla degen i några små cirklar på pannan. Lägg de skivade bananskivorna på toppen av kakorna.

När ytan på pannkakorna börjar bubbla är det dags att vända pannkakorna. Stek efter det pannkakorna på andra sidan i ungefär en minut och flytta dem åt sidan på en tallrik för att vänta.

Tona dina pannkakor

Pannkakor kan enkelt anpassas efter eget tycke och kan även göras lite nyttigare. Många företag erbjuder också instruktioner om hur du kan förbättra din kost och göra den hälsosammare. Nedan följer några tips på hur man gör pannkakor.

När du lagt pannkakorna att steka i pannan kan du lägga bär på kakornas yta, och sedan baka klart kakorna. Du kan även justera pannkakorna genom att ersätta mjölet eller en del av mjölet mot proteinpulver, kokos- eller mandelmjöl. På så sätt får du kakor med lite färre kolhydrater, och därför lättare. Dessa kan fungera bättre med din hälsosamma kost. I många matprogram kan du hitta instruktioner för bananpannkakor, som också kan hjälpa till med viktnedgång.

En traditionell finsk pannkaka

Istället för en amerikansk bananpannkaka kan du också njuta av en traditionell finsk pannkaka från allas vårt kära Norden. I Finland bakas pannkakor faktiskt på ugnsplåt och serveras ofta med sylt och vispgrädde. På många ställen är denna traditionella pannkaka en torsdagsdessert efter ärtsoppa. Nedan följer instruktioner om hur man gör en traditionell finsk pannkaka:

Ingredienser:

 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tesked salt
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 2 stora ägg
 • 100 gram smält smör eller margarin
 • 4 deciliter vetemjöl
 • 8 deciliter mjölk

Tillverkning:

Blanda ihop alla ingredienser, antingen i en mixer eller för hand i en skål, tills degen är helt slät, utan klumpar. Låt degen göras i kylen en stund. Häll därefter upp degen på en djup plåt med bakplåtspapper ovanpå. Grädda pannkakan i ugnen i ca 200-225 grader i en halvtimme, tills pannkakan är fint brun ovanpå.

Ta ut den färdiga pannkakan ur ugnen och skär den i bitar av lämplig storlek. Servera den färdiga kakan med vispgrädde, socker och sylt.

Andra pannkakor

Åland har även en version av den traditionella finska pannkakan, som är en lätt trimmad version. Den använder mannagryn som tillsats till mjölet och även kardemumma som krydda. Detta är en traditionell åländsk rätt som serveras med plommonsylt och vispgrädde. Denna traditionella delikatess äts speciellt på Ålands självstyrelsedag, den 9 juni.

Det finns flera olika typer av pannkakor i Japan, den kanske mest kända är den upphöjda pannkakan. Den här pannkakan är högre och fluffigare än någon annan pannkaka och görs i separata ringar som läggs på pannan och som pannkakssmeten hälls i.

I många länder är pannkakor inte söta. Söta ingredienser läggs inte ovanpå, utan pannkakssmeten görs något mer salt och lök, kaviar eller löjrom och gräddfil läggs ovanpå. Denna typ av pannkaka är typisk i Ryssland, till exempel, där den kallas blini.

Du kan prova olika typer av pannkakor i olika länder och de är ett bra sätt att komma in i landets kultur. På nätet kan du hitta recensioner av olika matställen och få information om vilka restauranger som kan komma att servera pannkakor. Ta reda på var du kan njuta av pannkakor och prova denna traditionella delikatess.

Har du bakat bananpannkakor? Kanske beställt hem alla ingredienser i en matkasse? Glöm inte att lämna din recension hos oss här på Omdömesställe!

Mer Mat & Dryck