Alla hjärtans dag-middag: vad blir det för mat?

Alla hjärtans dag-middag: vad blir det för mat?
Mat & Dryck

Har du någonsin undrat varför Alla hjärtans dag infaller just den 14 februari? Varifrån kommer traditionen att skicka kort, presenter, choklad och blommor? Varför ger vi godis, gosedjur och andra gåvor? Alla hjärtans dag är en medeltida kristen högtidsdag för att hedra den helige Valentin. Den firas den 14 februari varje år; i år (2022) infaller den på en måndag. Dagen förknippades för första gången med romantisk kärlek under högmedeltiden, när traditionen av hovkärlek blomstrade. I 1700-talets England utvecklades dagen till ett tillfälle då älskande personer uttryckte sin kärlek till varandra genom att ge bort blommor, konfektyr och skicka kort (kallade "valentines"). Blomsterkort var särskilt vanliga under den viktorianska eran. Alla hjärtans dag är ett firande av kärlek och vänskap. Vem uppfann då Alla hjärtans dag? Ingen vet säkert vem som skapade bruket att skicka kort, blommor, godis och hälsningar den 14 februari; den vetskapen har försvunnit i historiens dimmor.

Hur kommer du att tillbringa Alla hjärtans dag? Blir det en romantisk middag för två, eller kommer du att tillbringa den tillsammans med vänner eller familj? Kommer ni att dela på en middag med levande ljus, kanske en tårta och en flaska vin? Eller blir ni bortskämda med blommor och massage? Oavsett om du förbereder en middag på Alla hjärtans dag för bara er två eller om du lagar mat för vänner och familj kan du låta oss hjälpa dig. Visa din kärlek med en god middag på Alla hjärtans dag! Kanske kan ni göra något fint till varandra, eller kanske göra något tillsammans som till exempel hemmagjord choklad?

Kärleksbranschen blomstrar, och det är vi glada för – vi vill gärna fira kärleken med er. Prova en romantisk efterrätt som chokladkaka eller varför inte överraska med en härlig Alla hjärtans dag-meny? Precis när din familj eller vänner tror att de känner dig, får de kanske tänka om när du överraskar dem.

Alla hjärtans dag kan fyllas med kärlek, festliga dekorationer och en mysig stund tillsammans. Eller så kan den också vara en ursäkt för ett matfyllt tillfälle som gör att du känner att du kan hamna i matkoma dagen efter. Vad du äter på Alla hjärtans dag är upp till dig. Välj från en meny med rätter som är eleganta och romantiska eller beställ avslappnade recept för en rolig kväll med din partner.

Boka bord på en restaurang för en Alla hjärtans dag middag

Det finns inget mer romantiskt än en utsökt middag som tillagas med kärlek och serveras i en festlig och mysig atmosfär. Fira alla hjärtans dag på ett klassiskt sätt med ljus, vin och en ledig kväll från köket. Kanske kan du boka bord på er favoritrestaurang på Alla hjärtans dag? Ibland kan det finnas speciella menyer framtagna för just den här dagen. Kanske kan ni även be om att få levande ljus? Fördelen med att boka bord på en restaurang är att alla kan välja sin egen favoriträtt. Kanske kan ni även smaka på varandras rätter?

Huvudrätter på Alla Hjärtans dag

Om du hellre vill laga mat hemma, så finns det finns många goda huvudrätter du kan laga på Alla hjärtans dag. Kanske en god pastarätt, musslor eller en köttbit? Utgå från vad ni tycker om och hitta något speciellt att äta. Det här kan vara ett tillfälle att skapa egna traditioner – göra en egen meny som ni kan äta på Alla hjärtans dag varje år? På denna dag är traditionerna flexibla, så ni har alla möjligheter att skapa något eget. Det kan vara mysigt att bara vara hemma och ta hand om varandra.

Tack vare de olika idéer för middagar på Alla hjärtans dag, så finns allt från chokladkakor till pizza under ett och samma tak idag. Det betyder att ditt hem är på väg att bli den mest romantiska platsen i stan! Passa på att ta en lugn kväll tillsammans och bara fokusera på varandra.

En Alla hjärtans dag meny i kärlekens tecken

Den perfekta efterrätten för din efterrättsbuffé till Alla hjärtans dag, oavsett om det är med familj eller vänner. Röd sammetstårta, lätt och luftig färskostglasyr och mjölkchoklad som avslutning. Eller varför inte en ostbricka med kex? Choklad är överlag en klassiker på alla hjärtans dag; en chokladask, en Alla hjärtans dag tårta eller en Alla hjärtans dag bakelse – ni väljer. Kanske hittar ni något på nätet som ni skulle vilja beställa hem? Passa på att äta något gott, som ni tycker om och som känns speciellt för just er.

Mer Mat & Dryck