Så hittar du trygga lån på nätet

Så hittar du trygga lån på nätet
Krediter & Lån

Många är vi som hamnar i situationer där vi behöver ekonomisk stöttning. Det kan bero på allt från ens arbetssituation till en plötslig kostnad som dykt upp. Oavsett, så har det länge funnits ett brett behov av att låna pengar på kredit, vilket man idag kan göra smidigt på nätet.

Men det är långt ifrån alla lån som är trygga för den med en ansträngd ekonomi. Därför väljer många att vända sig till en jämförelsesajt som Sverigekredit.se, som hjälper sina läsare att hitta säkrare alternativ. Om du exempelvis behöver låna 3000 kronor kan du där se vilka kreditgivare som tar högst ränta. Hos dem kan du också jämföra övriga villkor och få andra värdefulla tips på saker du behöver tänka på innan du tar ett lån.

Att veta om högkostnadskredit

Många långivare har vad som kallas för en högkostnadskredit. Kort och gott innebär det en effektiv ränta som är minst trettio procent högre än referensräntan som Riksbanken bestämmer en gång per halvår. Maxräntan får sedan 2018 vara på fyrtio procent högre än referensräntan.

För den som tar ett större lån på högkostnadskredit innebär det vanligtvis en dyr återbetalning, som är viktig att vara medveten om. Men innan något sådant lån beviljas är det krav på att kreditgivaren utför en kreditprövning på låntagaren för att se till så att det finns de premisser som krävs för att kunna betala tillbaka lånet.

Viktigt att tänka på

Innan du tar dig ett lån på nätet är det viktigt att följa den uppmaning Sverigekredit.se och andra jämförelesesajter trycker hårt på: låna endast om du vet att du kan betala tillbaka i tid.

Ja, den mest givna förutsättningen för att ta ett kreditlån är att kunna betala tillbaka inom den utsatta tiden. Den främsta anledningen är att förseningsavgifterna på mindre lån allt som oftast är väldigt höga. Därtill får vi heller inte glömma bort räntan som i sig kan bli en dyr kostnad.

I värsta fall kan du som lånar pengar hamna i en spiral där du tar lån för att betala tillbaka tidigare lån. Då är det att föredra att kontakta Konsumentverket som kan guida dig till skuldrådgivning.

Budget en bra förutsättning för lån

Oavsett vad det gäller, så blir allting med en go struktur enklare att hantera. När det kommer till att låna pengar på nätet är det därför en god idé att sätta ihop en strukturerad budget.

En god budget kommer att underlätta ditt val av lån och samtidigt ge dig en tydlig överblick på hur dina förutsättningar ser ut för att betala tillbaka ditt lån i tid. Här kan du läsa mer om hur du sätter upp en hushållsbudget som täcker fasta utgifter men också mat och övriga kostnader.

Mer Krediter & Lån