Billiga konsumtionslån: Jämför lån utan säkerhet innan du lånar

Billiga konsumtionslån: Jämför lån utan säkerhet innan du lånar
Krediter & Lån

Om man väljer att ta ett lån utan säkerhet är det otroligt viktigt att veta vad man ger sig in på. Därför är det minst lika viktigt att innan man bestämmer sig för att ta ett lån utan säkerhet, och vart man ska ta detta att man först jämför vad det finns för olika lån.

Vad är ett lån utan säkerhet? Lån utan säkerhet är en väldigt vanlig typ av lån. Det innebär att den som tar lånet, låntagaren inte behöver lämna någon säkerhet i form av pant som exempelvis bostaden. Alltså du tar ett lån utan att lämnat in att banken får tillgång till din bostad om du inte kan betala av lånet. Ett lån med säkerhet är således att du i kontraktet med långivaren säger att långivaren får tillgång till exempelvis din bostad om du inte skulle kunna betala tillbaka lånen.

Att ta ett lån med säkerhet minimerar således risken för den som lånar ut pengarna. Eftersom de då har fått en garanti eller säkerhet som de kommer att kunna få om låntagaren av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka pengarna. Lån utan säkerhet är mer riskfyllt för långivaren och gör därför att räntan på dessa lån blir större.

Kan alla ta ett lån utan säkerhet?

De allra flesta lån är idag faktiskt lån utan säkerhet. Mikrolån, privatlån och banklån är exempel på lån som är just lån utan säkerhet. Men eftersom låntagare inte går in med en säkerhet i form av pant så behöver man som låntagare uppfylla vissa andra krav för att bevisa att man faktiskt kan ta betala tillbaka ett lån. Du behöver alltid vara över 18 år, men ofta behöver du även uppfylla andra krav om att tjäna en viss summa pengar per år och uppfylla alla individuella lånevillkor som långivaren har. Det är långivaren som bestämmer vem de tycker är godkänd till att låna pengar hos just dem. Detta kan skilja sig mycket åt från långivare till långivare.

Jämför lånen innan man lånar

Om man bestämt sig för att låna är det smart att jämföra de olika lån som finns innan man lånar pengar. Dessa kan ha stor variation på hur mycket som man kan låna, vilken ränta det är och hur snabbt låntagaren behöver betala tillbaka pengarna. Att jämföra lån och hitta ett lån som passar dig bäst är alltid att rekommendera innan man tar ett lån.

Det går att jämföra lån på en rad olika sidor på nätet, till exempel billigeforbrukslån.no. Dock är detta inte en helt säker metod utan för att faktiskt få korrekta siffror och information så är det klokt att ringa till en långivare och prata med dem. Man kan också gå och prata med olika banker och långivare personligen innan man bestämmer sig för vad för typ av lån och av vem man vill låna pengar av.

Lån exempel:

Eff. Rente 10,06 %. 100 000 kr o/5 år. Kostnad 26 375 kr. Totalt 126 375 kr

Sätt dig in i de olika termerna och reglerna

Innan man lånar pengar så är det klokt att sätta sig in i det olika reglerna och terminologin. Vad är räntan? Vad är den effektiva räntan? Vad är lånebelopp? Vad är uppläggningsavgift? Alla dessa saker och en rad andra är det bra att känna till innan man lånar pengar. Speciellt eftersom du behöver hålla kolla på allting själv när du väl lånat pengarna. Så läs på vad terminologin innebär och vad detta betyder för de pengar du som låntagare eventuellt väljer att låna.

Att tänka på innan man lånar pengar

Men även om man jämför lån och sedan får godkänt av långivaren att man får bli låntagare är det klokt att tänka ett extra varv innan man faktiskt lånar pengarna. Även om man exempelvis talat med flera olika banker så kan det vara smart att prata med någon som inte har en vinning av att du lånar pengar. Långivare som banker tjänar alltid pengar på att man lånar pengar av dem, eftersom man betalar ränta till dem. Så innan man lånar ska man både jämföra räntan hos olika långivare men också rådfråga någon utomstående. Dessutom kan det vara klokt att ta med sig någon man litar på till mötet med banken exempelvis. För att få höra deras åsik också. Och glöm inte att det alltid går att dra sig ur innan kontraktet är skrivet.

Mer Krediter & Lån