Går det att låna snabbt utan att det påverkar kreditvärdigheten?

Går det att låna snabbt utan att det påverkar kreditvärdigheten?
Krediter & Lån

Allt fler svenskar ansöker om lån med snabb utbetalningstid, så kallade snabblån, för kortsiktiga finansiella lösningar. Sådana lån kan användas för allt från att konsolidera redan existerande skulder till att finansiera en semester. Många konsumenter är dock tveksamma till att ansöka om dessa lån av rädsla att det påverkar deras kreditvärdighet negativt.

Att vara orolig över huruvida snabblån påverkar ens kreditvärdighet eller inte är helt normalt. Kreditupplysningar registreras nämligen i kreditupplysningsregister, och att ha för många kreditupplysningar anses ofta vara en hög kreditrisk ur långivares ögon. Därför kan många kreditupplysningar hindra en från att få lån överhuvudtaget, men det kan också öka räntan och försämra villkoren på de lån man väl blir beviljade.

Som tur är finns det sätt att komma undan dessa skyhöga räntor och dåliga villkor. För det första är det viktigt att undersöka sin kreditvärdighet innan man ens ansöker om ett lån. För det andra kan man ansöka om snabblån utan UC. Det vill säga att ens kreditvärdighet hos Upplysningscentralen (UC) inte påverkas, vilket i sin tur leder till att ens framtida lånemöjligheter kan bli fler och bättre.

Nyfiken på att lära dig mer om att låna snabbt utan att påverka sin kreditvärdighet? Fortsätt läsa!

Att låna pengar utan kreditupplysning genom UC

I samband med låneansökningar genomförs det alltid en kreditupplysning för att kontrollera att konsumenten har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att betala räntorna på lånet. Syftet med kreditupplysningar är alltså att motverka överskuldsättningen hos privatpersoner, men också att minska risken för att långivaren mister pengar på att låna ut kapital. Du kan läsa mer om kreditupplysningar på Konsumenternas.

Enligt svensk lag måste det alltid genomföras en kreditupplysning på potentiella låntagare för att långivaren ska få en helhetsbild av personens ekonomi. Idag finns det ett flertal kreditupplysningsföretag och för att bedriva en sådan verksamhet krävs tillstånd hos Integritetsskyddsmyndigheten. Det främsta kreditupplysningsföretaget i Sverige är Upplysningscentralen (UC) och de flesta storbanker använder sig av UC för att ta kreditprövningar på sina låntagare.

När man ansöker om ett lån med vilket kreditupplysningen genomförs av UC, lagras prövningen i deras register i ett år. Detta register är dock inte synligt för andra kreditupplysningsföretag, och UC har heller inte tillgång till andra kreditupplysningsföretags register. Att låna pengar utan UC kan därför vara fördelaktigt för den som kommer att behöva vända sig till storbankerna för lån inom ett års tid. För många kreditupplysningar kan nämligen komma att påverka ens kreditvärdighet negativt, och därför kan det bli svårt att få ytterligare ett lån beviljat inom en snar framtid om kreditupplysningen gjorts av UC och sedan skall göras av UC igen.

Sätt att förbättra din kreditvärdighet

Det som avskräcker potentiella låntagare från snabblån är alltså att ens kreditvärdighet försämras, inte Upplysningscentralen i sig. Att låna utan UC kan följaktligen vara fördelaktigt för den som letar efter en kortsiktig ekonomisk lösning och som inte vill påverka sina framtida lånemöjligheter hos UC.

Men utöver att försöka undvika kreditupplysningar genom UC bör man såklart se över sin dagliga ekonomiska form och därmed även sin kreditvärdighet. Att aktivt försöka förbättra sitt kreditvärde är fördelaktigt på många sätt och vis. Ju bättre kreditvärdighet man har desto bättre och fler lånemöjligheter får man, så detta kan naturligtvis vara värt att undersöka.

Ens kreditvärdighet är dock ingenting man förbättrar över en dag eller två. Det kräver långsiktigt tänkande, och just därför kan ett snabblån utan UC vara värt att överväga för den som är i behov av ett lån omedelbart. Men även om du ansöker om ett lån utan UC idag så bör du göra vad du kan för att bättra din kreditvärdighet. Nedan följer några tips du kan ta hjälp av.

Betala dina räkningar i tid

Det kanske känns uppenbart, men faktum är att många personer glömmer hur viktigt det faktiskt är att betala sina räkningar i tid. Ens betalningshistorik är nämligen en av de viktigaste faktorerna för att fastställa ens kreditvärdighet. Flera missade betalningar kan i sin tur försämra ens kreditvärde, något som enkelt undviks genom att faktiskt betala sina räkningar i tid. Att ställa in automatiska betalningar i diverse betaltjänster kan hjälpa dig att undvika att missa en betalning.

Betala av dina redan existerande skulder

Om du redan har krediter och skulder som tynger dig bör du återbetala dessa innan du ansöker om ett nytt lån. Att betala av, eller åtminstone minska, dina nuvarande skulder kan ha en stor positiv inverkan på ditt kreditvärde. Att konsolidera sina skulder med hjälp av ett samlingslån kan också vara ett alternativ för den som har ett flertal existerande skulder och svårigheter med att betala av dessa. Men var uppmärksam på att ett samlingslån i slutändan kan resultera i en större summa än vad man räknat med. Därför är det fördelaktigt att jämföra lån och krediter från olika långivare innan man ansöker om ett samlingslån.

Kontrollera att dina kreditupplysningar stämmer

Även om det sällan inträffar, finns det missar i vissa kreditupplysningar. Eventuella fel kan i sin tur påverka konsumentens kreditvärdighet negativt i onödan. Därför är det alltid en god idé att kika igenom de kreditupplysningar som genomförts på en för att se om det finns några felaktiga uppgifter. Att upptäcka sådana innan man ansöker om ett lån är superviktigt, eftersom de kan bidra till att man får en sämre ränta och villkor än vad man hade fått om felen inte funnits där.

Sammanfattningsvis

För att besvara frågeställningen om huruvida det går att låna snabbt utan att det påverkar kreditvärdigheten eller inte – Ja. Genom att låna pengar med en långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag än just UC slipper man påverka ens kreditvärde hos UC negativt. Faktum är att många kreditupplysningar på låntagare av snabblån genomförs med alternativa kreditupplysningsverksamheter, såsom Bisnode eller Creditsafe. Detta betyder naturligtvis inte att man kan ansöka om hur många lån som helst utan att ens kreditvärde försämras. Alla kreditupplysningar sparas nämligen i upplysningsföretagens register – dessa delas dock inte av företagen sinsemellan.

Utöver att låna utan UC bör man aktivt förbättra sitt kreditvärde för att öka sina potentiella lånemöjligheter, bland annat genom att betala alla sina räkningar i tid, betala av sina redan existerande skulder samt genom att kontrollera att alla kreditupplysningar faktiskt stämmer.

Mer Krediter & Lån