Svenska hemförsäkringar - vilken typ ska jag ha?

Svenska hemförsäkringar - vilken typ ska jag ha?
Försäkring

Det första man bör göra när man skaffar sig ett nytt boende, oavsett vilken boendeform man har, är att teckna en hemförsäkring. En hemförsäkring innehåller många viktiga delar och du behöver en hemförsäkring oavsett om du bor i villa, hyresrätt eller bostadsrätt.

Man ska alltid jämföra sina försäkringar för att få ett skydd som passar just dig till ett bra pris. Att välja bolag kan vara lite av en djungel men det finns hjälp att få för att göra det lite lättare för dig. På F&K kan du hitta både bra och prisvärda alternativ.

Om oturen skulle vara framme och du skulle drabbas av inbrott eller brand i din bostad kan du få ersättning för dina saker via din hemförsäkring. Din hemförsäkring kan du också nyttja om du skulle behöva anlita en advokat i en eventuell tvist, om du skulle behöva söka akut vård när du är ute och reser samt om du blir överfallen eller behöver betala skadestånd till någon.

Vilken hemförsäkring behöver jag?

Vilken hemförsäkring just du behöver beror först och främst på vilken boendeform du har. Försäkringarna skiljer sig åt beroende på om man bor i villa, bostadsrätt eller hyreslägenhet. Man kan behöva göra en del tillägg beroende på hur man bor.

När du tecknar din hemförsäkring behöver du kontrollera så att den gäller alla som bor i hushållet. Ibland måste varje person som bor i hushållet stå med på försäkringsbrevet, det räcker inte med folkbokföringen.

Ofta tecknar man sin hemförsäkring ett år i taget och under den tiden kan man inte säga upp eller byta sin försäkring. Därför är det viktigt att man kontrollerar sin försäkring noggrant innan man tecknar den så att den känns som ett bra alternativ man kan leva med ett tag framöver.

Försäkring för hyresrätter

När du bor i en hyresrätt ansvarar din hyresvärd för bostadens väggar, golv, badrum, kök, fönster, dörrar med mera, det vill säga bostadens fasta egendom. Det betyder att du endast behöver teckna en hemförsäkring.

Skador som uppkommer i lägenheten ska din hyresvärd stå för men har du själv köpt någon fast inredning till din hyresrätt som till exempel en diskmaskin eller en tvättmaskin kan din hemförsäkring ersätta även den.

Är du student eller om du flyttar till ett äldreboende kan du anpassa din hemförsäkring efter det. Se till att läsa på om vad som gäller för hyresförsäkring i olika officiella kanaler så att du vet vad du ska tänka på.

Jag bor i en bostadsrätt - vad gäller då?

Du behöver både en hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring när du bor i en bostadsrätt. När du bor i en bostadsrätt har du ett ansvar gentemot dina grannar och även din förening. För att ersätta eventuella skador som uppkommer på själva lägenheten krävs det en bostadsrättsförsäkring.

En bostadsrättsförsäkring tecknar du i tillägg till din hemförsäkring. Det kan också vara så att din bostadsrättsförening tecknar en kollektiv bostadsrättsförsäkring för samtliga medlemmar. Det kan vara ett billigare och enklare alternativ. Men även här är det bra att jämföra olika alternativ.

När du bor i en bostadsrätt är det viktigt att du anmäler eventuella skador till din förening men även till det försäkringsbolag där du har din bostadsrättsförsäkring. När du har gjort det anmäler din förening skadan till sin fastighetsförsäkring.

Vad gäller när jag bor i en villa?

När du bor i villa krävs det en villaförsäkring. den ger ett visst skydd för tomten samt ersätter eventuella skador på ditt hus. Du köper ofta din villaförsäkring tillsammans med en hemförsäkring och den innehåller också ett rättsskydd samt ett ansvarsskydd för dig som fastighetsägare.

Att teckna en villaförsäkring till din villa är väldigt viktigt då den ersätter en hel del eventuella skador som kan uppstå på ditt hus.

En villaförsäkring ersätter skador som uppkommer i samband med brand och vatten. Den täcker också skador som uppkommer på huset i samband stormar, översvämningar och blixtnedslag.

Dessutom ersätter försäkringen skador på vitvaror och fönster likväl som skador på installationer och rör samt skadegörelse på din tomt eller ditt hus.

När du tecknar din villaförsäkring är det alltid smart, som med de flesta försäkringar man tecknar, att jämföra olika bolag för att få ett så bra pris och så bra villkor som möjligt.

Priset kan skilja sig en hel del eftersom försäkringsbolagen gör en riskbedömning på lite olika sätt.

Vad kostar det att försäkra mitt boende?

Vad det kostar att försäkra ditt boende är dels beroende på vilken boendeform du har samt vilket försäkringsbolag du väljer. Som sagt är det alltid bra att jämföra olika bolag, priser och villkor innan man väljer vart man försäkrar sitt boende. Det finns många bolag som kan hjälpa dig med att jämföra hemförsäkring för just ditt boende.

Det är också viktigt att välja rätt försäkring till sitt boende så att man inte missar viktiga tillägg i sin försäkring, då det kan bli en väldigt kostsam och onödig historia.

Mer Försäkring