Varför trendar aktieappar på TikTok?

Varför trendar aktieappar på TikTok?
Finans

Samhällets digitalisering har gjort att fond- och aktiesparande har blivit enklare än någonsin. Under april lyckades två aktieappar toppa listan över de mest nedladdade apparna från Apple Store. De två var RobinHood och Coinbase. Det här återspeglar, på ett mycket bra sätt, det intresse generation Y och Z har för att investera sina pengar. Det är något som också märks på plattformen TikTok, ett socialt media där du kan dela korta filmklipp med andra användare.

Unga aktiesparare på TikTok

TikTok har fått en hel del kritik för att innehålla oseriöst innehåll om fond- och aktiesparande. Sång, dans och skämt förekommer ofta. Dock förs det en diskurs kring fond- och aktiesparande som väckt en del intresse. En del videos om aktiesparande får ibland flera hundra tusen visningar, vilket kan påverka många ungdomar. @TikTokInvestors på Twitter, är ett konto som delar med sig av många videos från "StockTok", den grupp som postar filmklipp om investeringar på TikTok.

Det finns dock även andra konton på TikTok, vilka för en mer seriös diskussion kring investeringar. Några exempel på dessa är @tik.stocks, @robinhoodkid och @errol_coleman.

Fond- och aktiesparare på TikTok

Diskussionerna som förs kring fond- och aktiesparande via TikTok är breda. Vissa videos riktas till de som vill lära sig mer, medan några visar hur unga experimenterar på marknaden, samt att en del är mer humoristiska.

Något som skapat diskussioner på riktigt, är några speciella händelser på aktiemarknaden den senaste tiden. Till exempel diskussioner om kryptovalutor, vilka är vanligt förekommande eftersom det är en relativt oreglerad marknad med många frågetecken.

Det förs också diskussioner kring andra händelser, som till exempel förändringar i aktien för GameStop. GameStop är ett företag vars affärsidé är att sälja spel i fysiska butiker. Många hedgefondförvaltare på Wall Street såg en stor risk att det här företaget skulle gå i konkurs och blankade därför stora mängder GameStop-aktier. Småsparare på den sociala plattformen Reddit fick nys om det, varpå de gick ihop för att tillsammans investera stora summor i aktien. Tanken bakom det var att förvaltarna av hedgefonderna skulle behöva köpa tillbaka sina blankade aktier, vilket vilket I sin tur skulle få aktien att stiga I pris. I dagsläget är aktien stabil, men den är fortfarande blankad. Det här fenomenet är väldigt omdiskuterat på olika sociala medier, bland annat TikTok.

Det är framför allt den här typen av diskussioner som bidragit till att skapa ett stort intresse för att börja investera. Många unga vill vara med och tjäna pengar, samt se hur aktiemarknaden kan förändras framöver. I och med det, söker många också efter information kring vilka plattformar som finns tillgängliga för att ta del av marknaden.

Konkurrens mellan aktieappar

Det finns många olika aktie-appar att välja mellan på marknaden, vilka alla har sina för- och nackdelar. Det skapar en tuff konkurrens mellan skapare av aktieappar, men samtidigt många valmöjligheter för investerarna. Sociala medier som TikTok med flera, är bra forum där unga aktieägare får möjlighet att diskutera och dela med sig av erfarenheter från de olika apparna. Det här sätter stor press att hänga med i utvecklingen, samt att vara hela tiden närvarande på sociala medier.

Idag finns det också goda möjligheter för företag att kunna vara närvarande på sociala medier. De kan där både skapa eget innehåll och publicera reklam, samt utveckla sina samarbeten med olika influencers. Om skapare av aktieappar inte tar vara på dessa möjligheter, riskerar de att tappa sina unga kunder. Det kan på sikt innebära väldigt negativa konsekvenser, eftersom konkurrensen mellan aktieappar är så stor.

Mer Finans