Naturgas eller biogas - så förstår du skillnaden

Naturgas eller biogas - så förstår du skillnaden
Energi

Gas är en flitigt använd energikälla som för klimatets skull byts ut mot hållbara alternativ. För även om gas är effektivt drar den också en svans av nackdelar efter sig. Naturgas släpper ut CO2 i atmosfären och då kan en gasläcka i värsta fall orsaka hälsoskador, brand och explosioner.

Jordklotet har drabbats av en katastrof, och experterna är eniga: det är vi människor som har skapat de stora klimatförändringarna som vi har bevittnat under dessa år. Vi är tvungna att korrigera och kompensera för allt vi har förstört, bland annat genom vår energiförbrukning, som är en av de största bovarna i vårt klimat. Vi måste vänja oss vid att värma upp bostäder och elda upp kaminen med något annat än klimatförstörande, fossila bränslen.

Tittar man på statistiken så händer det som tur är något – även om många experter och aktivister anser att det inte går tillräckligt snabbt. Men vad använder vi gas till i Sverige överhuvudtaget? Och var hittar du de bästa kundupplevelserna om du behöver köpa gas på tank eller flaska? Vi hjälper dig genom allt här på OmdömesStälle. Hos oss kan du även läsa mer om elmarknaden i Sverige.

Hur använder vi gas i Sverige?

Gas har en rad olika egenskaper och har spelat en stor roll i industrialiseringen. Gas i Sverige används i vissa ugnar och spisar, i radiatorer och grillen. Men gas är inte den mest klimatvänliga energikällan – och de senaste åren sätter klimatkrisen som tur är sin prägel på energistatistiken. För samtidigt som förbrukningen av fossila bränslen som gas och kol minskar ser vi, enligt de senaste uttalandena från den svenska energimyndigheten, en ökning av produktion och konsumtion av förnybar energi.

Vad är naturgas?

Sedan 1980-talet har naturgas varit viktig för Sverige, både när det kommer till hushållsuppvärmning och inom olika industrier som använder gas. Som energikälla överträffas naturgas bara av olja.

Låt dig inte luras av namnet. För även om naturgas är miljövänligare än andra typer av bränsle, så tillhör den fortfarande kategorin fossila bränslen eftersom den släpper ut CO2 och därmed lämnar ett negativt avtryck på vår planet. Samtidigt är naturgas billigare än olja, så om du till exempel byter ut en oljepanna mot att värma bostaden mot naturgas sparar du både på CO2-utsläpp och plånbok.

Hur luktar naturgas?

Naturgas har faktiskt ingen lukt. Men för att upptäcka brandfarliga läckor tillsätts en lukt som gör att du upptäcker eventuella läckor och kan förhindra olyckor.

Vad är biogas?

Biogas är å andra sidan ännu mer klimatvänligt. Även om det nödvändigtvis inte är det bästa alternativet om vi tänker på klimatet, är det ialla fall mer miljövänligt och bidrar till mindre CO2-utsläpp jämfört med andra fossila bänslen. Precis som med andra typer av gas är biogas brännbar. Utvinningen av biogas sker genom att organiskt material som tång och kogödsel omvandlas till gas och på så sätt räddar naturen från utsläpp. Biogas består av metan (CH4) och koldioxid (CO2), som kan omvandlas till energi. Som Dansk Energi skriver kan biogas vara avgörande för den gröna omställningen.

Är det farligt att använda gas?

Gas är brandfarligt och en läcka kan vara otroligt farlig. Om du känner gaslukt är det viktigt att öppna dörrar och fönster, stänga huvudkranen och kontakta din gasleverantör. Du hittar kontaktuppgifter på företagens hemsidor. Det är också viktigt att du undviker att använda öppna lågor och att du inte använder elektriska apparater samt tänder eller släcker ljuset. Informera andra i fastigheten och lämna fastigheten.

Det är viktigt att ta eventuella gasläckor på allvar eftersom gas kan explodera. Undvik att andas in gas då det kan få stora konsekvenser för din hälsa.

Hur använder man gas till grillen?

Sommaren gör förstås att trädgårdsgrillen behöver komma igång. Medan vissa grillar behöver eldas med kol, finns det även gasolgrillar. En sådan gasolgrill har ofta en bensintank, och den måste givetvis bytas ut då och då.

Var kan jag köpa gas?

Här i landet kan du bland annat köpa gas hos Swedsegas. Vill du kolla in andra energileverantörer kan du läsa recensioner om företag som bland annat Vattenfall och Lumoenergi. Vi på OmdömesStälle rekommenderar att du alltid läser recensioner innan du väljer din energileverantör - på så sätt kan du försäkra dig om att du gör rätt val och får det bästa erbjudandet!

Mer Energi