Vitaminer och kosttillskott - vad behöver jag veta?

Vitaminer och kosttillskott - vad behöver jag veta?
Diet & Hälsa

Under vinterhalvåret i Norden är det mycket mörkt och kallt och de flesta befinner sig inomhus mestadels av tiden. Det finns inte alltid mycket att göra utomhus när vädret inte tillåter, och ibland påverkar vädret oss mer än vad vi tror.

Under den svenska vintern kan man dessutom inte alltid äta färska och goda frukter och grönsaker på samma sätt som under andra årstider vilket leder till att vi får i oss mindre vitaminer och mineraler. Eftersom vi spenderar mindre tid i solen under vinterhalvåret skapar kroppen mindre D-vitamin; därför väljer många att ta D-vitamin som tillskott när mörkret börjar smyga på. Andra som inte spenderar lika mycket tid utomhus under halvåret väljer även att ta D-vitamin året runt, även under sommaren - detta beror helt på ditt eget behov och på vad just du behöver.

Både kropp och knopp behöver en tillräcklig mängd av alla vitaminer och mineraler för att man ska må så bra som möjligt. Här kommer vi att gå mer in på vad egentligen olika typer av tillskott är, varför det kan vara bra att ta dem och även varför man verkligen ska läsa recensioner innan man bestämmer sig för ett visst typ av tillskott eller företag att handla från.

Viktigt att tänka på är att även om en känd person ger kostråd och tipsar om ett visst kosttillskott kanske inte just du har brist på det och det kan vara skadligt för kroppen att få för mycket av ett visst näringsämne. Att göra sin egen bakgrundscheck och kolla upp det man verkligen behöver är därför mycket viktigt. I vår kategori Diet & Hälsa kan du läsa mer om företag som erbjuder kosttillskott.

Vad är egentligen kosttillskott och varför kan det vara bra att ta dem?

Om man ser till att hålla en balanserad och mångsidig kost så behöver man oftast inte ta några extra tillskott. En mångsidig kost med mycket frukt och grönsaker innehåller otroligt mycket vitaminer och mineraler, men trots det kan det ibland behövas det där lilla extra för att kroppen ska må så bra som bara möjligt. Många väljer till exempel att ta proteinpulver som kosttillskott för att komplettera sin styrketräning.

Ett kosttillskott är ett livsmedel som är gjord för att komplettera vår vanliga, dagliga kost. Tillskott är något man endast bör ta om man verkligen har brist på något specifikt näringsämne. För att ett kosttillskott ska kunna klassas som ett kosttillskott så bör det innehålla ämnen som faktiskt finns i mat. Att ta olika typer av tillskott kan vi alla göra, och det är speciellt vanligt att idrottare eller tyngdlyftare väljer att ta kosttillskott för att öka sin prestation. Även hos personer som vill gå ner i vikt eller hos veganer är det vanligt att man väljer att ta extra tillskott eftersom ens kost kanske gör att man inte får i sig tillräckligt med vitaminer.

Näringsämnen som svenskar ofta har brist på är B12, järn samt folsyra. En del personer väljer även att ta extra vitaminer och kosttillskott för att få till exempel fin hy eller fylligare hår. Man behöver alltså inte nödvändigtvis ha brist på något ämne för att ta kosttillskott - det finns olika orsaker till varför man väljer att komplettera sin diet. På OmdömesStälle hittar du recensioner från kunder som har skrivit om sina upplevelser efter att ha handlat på företag som säljer kosttillskott för hår. Andra har lämnat recensioner om kosttillskott som har hjälpt dem att förbättra sin hälsa.

Hur man ska veta om man har brist på vitaminer eller mineralet?

Om man känner sig lite trött och hängig eller kanske till och med trött hela tiden kan det vara ett tecken på att man har brist på något visst näringsämne. Många gånger kan det dock vara svårt att veta exakt vilka vitaminer man behöver. Även om det kan kännas tråkigt att boka tid till sjukvården för att ta reda på vilka näringsämnen man har brist på kan det vara väldigt bra att man gör det. En del personer visar sig ha brist på ett näringsämne och genom att identifiera problemet kan man lösa problemet. Tack vare blodprov kan man se vilka vitaminer man har brist på, och genom att ta kosttillskott kan många börja må bättre. Idag finns till och med hemmatest man kan göra på egen hand; det fungerar så att du beställer hem testet, gör testet enligt instruktionerna, och sedan sänder tillbaka testet till företaget för analysering. Företaget skickar då testet till ett labb och därefter kommer du att kunna få svar på vilka näringsämnen du har brist på. Ibland krävs det dock att man skickar blod till ett labb och detta kan vara lite knepigt att göra hemma. För andra tester kan det krävas saliv, vilket är lättare att göra om man vill göra ett hemmatest.

Efter att man gjort ett hemmatest (eller testat sig på ett sjukhus) så kommer man sedan att få vet vad man har brist på. Då är det viktigt att man läser om vad man har brist på, informerar sig genom trovärdiga källor och slutligen får tag på det kosttillskott man behöver för att kunna förbättra sin hälsa. Viktigt är att man läser om företag på nätet för att ta reda på vilka företag som är pålitliga och erbjuder höggklassiga tillskottsprodukter. Detta kan du göra på OmdömesStälle - vi har samlat recensioner från erfarna användare. Slutligen bör du komma ihåg att kolla att tillskottet följer GMP, vilket betyder god tillverkningssed. Detta säkerställer att just din produkt är säker att använda samt att den är av hög kvalitet.

Hur ser marknaden för kosttillskott ut i Sverige idag?

Många i Sverige gillar att ta olika typer av kosttillskott dagligen och det kan bero på många olika saker. Många rekommenderas att exempelvis ta folsyra under graviditeten, kvinnor tar ofta tillskott av järn samt att många kan ha brist på B12. Är du vegan är det extra viktigt att du har koll på dina B12-nivåer eftersom denna vitamin vanligtvis fås från kött. Hos Folkhälsomyndigheten kan du läsa mer om matrekommendationer.

Vilka populära kosttillskott gillar folk egentligen att ta?

Vitamin B12 - en vitamin som behövs för att många delar i kroppen ska fungera. Några utav de viktigaste sakerna som denna vitamin gör är att den bildar blodkroppar, ämne omsätter cellerna samt den gör så att nervsystemet ska fungera på ett bra sätt. B12 finns naturligt i mjölk, köttprodukter och ägg. Detta betyder att folk som följer vegetarisk eller vegansk kost ofta behöver ta tillskott av just denna vitamin

Kalcium - en mineral som är bra för skelettet och hjälper till så att man får starka tänder och stark benbyggnad. Några olika orsaker till varför man kanske har brist på kalcium är att man är i klimakteriet, man lider av någon sjukdom eller att man har hög ålder.

Magnesium - en mineral som hjälper kroppen att tillgodogöra oss näring från våran kost, samt att magnesium hjälper till att bygga ett bra immunförsvar och det bibehåller ett starkt skelett i våran kropp.

Alla dessa vitaminer och mineraler kan man få i sig på många olika sätt och oftast får vi alltså i oss dem av maten vi äter. Men vill man ta någon form av tillskott av dessa så kan man få dem i sig genom olika tabletter, kapslar, via pulver, droppflaskor eller vätskeampuller. Det finns ännu inte riktiga studier på hur man ska ta dessa kosttillskott och vilken metod så är bäst med huvudsakligen att man får dem i sig. Det finns även andra tillskott förutom dessa vitaminer och mineraler som t.ex. olika omega 3 eller omega 6 som även är väldigt hälsosamt. Dessa gör att kroppen mår bra och det är vanligt att man ofta får för lite i sig av just dessa.

Funkar produkter som man ser reklam om?

Ofta kan det vara så att man kanske väljer att gå in på Instagram eller kolla på en YouTube video av sina favorit youtuber och så gör de kanske reklam om ett företag som säljer vitaminer som kanske är bra för hyn eller håret, eller kanske någon typ av tillskott som ska hjälpa till om man vill bli riktigt muskulös. Dessa kända personer får ju såklart pengar för att säga just dessa väl utvalda orden men fungerar verkligen dessa produkter som de säljer, eller ska man inte ens lägga pengar på dem? Hmm tja det kan vara svårt att veta om man vill lägga hundratals kronor på gummibjörnar som ska göra håret mycket fylligare och längre. Visst fungerar kanske dessa produkter, samt att de innehåller säkert ämnen som är hur bra som helst. Men man ska inte alltid lyssna på personer som får betalt för att säga vissa saker. Utan ofta är det väldigt bra att läsa recensioner av personer som inte fått betalt, utan som helt valfritt har kostnadsfritt sagt sina ärliga åsikter i form av en recension.

Vad ska man tänka på då det kommer till kosttillskott samt viktnedgång?

Det finns företag och märken där ute som skapar kosttillskott som just är avsedda för att man ska gå ner i vikt om man tar dem. Dessa kosttillskott är skapade med olika ämnen som ska hjälpa till att öka fettförbränningen vilket sedan då leder till viktnedgång om det är vad man strävar efter. Vissa utav dessa kosttillskott som ska hjälpa till med viktnedgång så innehåller ämnen som tex fördröjer upptaget av fett, ibland även kolhydrater. Men så gott som alla kosttillskott som är gjorda för att man ska minska i vikt är alla gjorda med typ samma mekanismer. Här nedan kommer några företag som erbjuder tillskott inom viktminskning, samt att man kan läsa mer om den inne på OmdömesStalle’s hemsida.

Nutrilett - Företaget grundades och lanserades för cirka 30 år seda utav olika läkare. Idag erbjuder företag olika typer av produkter som tex: mellanmål, rena dieter, olika typer av soppor och så vidare. Nutrilett erbjuder även olika typer av produkter för viktnedgång, tex om man är ute efter att gå ned i vikt snabbt eller om man kan ta det lite lugnare och gå ner i vikt under en längre tid. De hela dieterna som Nutrilett erbjuder är under en period på cirka 10 dagar och upp till 3 veckor.

Tea Nada- Svenskt företag som har lanserat olika typer av teer som är gjorda för att just öka fettförbränningen samt minska sötsuget. De är verksamma i Norden och runt om i länder i Europa. Teet som företaget säljer innehåller inget socker och det ät 100% rent. I varje tee paket som företaget erbjuder innehåller 30 påsar te.

Inne hos OmdömesStälle finns det även möjligheten att läsa och skriva recensioner om andra företag än dessa två som erbjuder just kosttillskott. Alla erbjduder inte såna som är skapade för att man ska kunna gå ner i vikt, utan vissa är framställda för personer som tränar mycket medans andra helt enkelt ska öka de vitaminer och mineraler vi redan har i kroppen.

Företag som erbjuder andra typer av kosttillskott

Elite Nutrition - Företag som är verksamma i Sverige som erbjuder kosttillskott online från märker/tillverkaren Scitec Nutrition. Scitec är ett företag som tillverkar vassleprotein, vilket är ett tillskott som många idrottare tycker om att ta eftersom det innehåller så mycket protein. Elite Nutrition erbjuder även sina kunder andra produkter inom träning som exempelvis träningskläder för kvinnor och män.

MaxD - Företag som erbjuder sina produkter bland annat på den svenska marknaden och i största del så erbjuder de D-vitamin tillskott. Det är bra att ta D-vitamin tillskott eftersom de hjälper till att uppehålla normal muskelfunktion samt att det upprätthåller immunsystemet. Hos MaxD har nya kunder möjligheten att prova på deras produkt under 60 dagars tid.

Varför man ska läsa recensioner innan man gör sin beställning, i synnerhet då det kommer till kosttillskott?

Varför är det egentligen så viktigt att läsa recensioner då det kommer till att köpa kosttillskott? Dels är det viktigt eftersom man kanske inte vill spendera hundratals kronor på något visst märke eller på ett visst företag för att sedan komma fram till att produkterna inte alls var bra eller att man till och med kanske har köpt fel. Men det är även viktigt att läsa recensioner innan man gör sina inköp eftersom det finns företag där ute som endast vill skada andra människor och de kanske fyller sina tillskott med ämnen som inte alls är bra eller hälsosamma. Inne här på OmdömesStälle är det möjligt att både läsa och skriva recensioner om olika företag som erbjuder kosttillskott.

Har du erfarenhet och har handlat av ett företag som säljer kosttillskott så är det viktigt att just du går in och skriver ärliga och pålitliga recensioner och berättar om din upplevelse. Att vara ärlig i sin recension är väldigt viktigt, i synnerhet i detta fall eftersom det kan hjälpa andra personers hälsa!

Mer Diet & Hälsa