Vilket proteinpulver är bäst för mig?

Vilket proteinpulver är bäst för mig?
Diet & Hälsa

Många väljer idag att ta protein som tillskott tillsammans med andra vitaminer och kosttillskott. För en del fungerar proteinpulver som ett enkelt tillägg för att få tillräckligt med protein för att öka muskelmassan. För andra är det viktigt att hitta det bästa proteinpulvret för att kunna gå ner i vikt. Dessutom påverkas valet av proteinpulver av dina egna smakpreferenser samt din kropps förmåga att ta upp olika råvaror. Laktosfritt proteinpulver kan vara bäst för somliga, medan veganskt proteinpulver kan vara det bästa alternativet för någon annan. Att hitta det bästa proteinpulvret kan ta tid och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Sökningen är dock enklare om du vet för vilka olika ändamål proteinpulver används och vad olika proteinpulver är lämpliga för.

Genom att hitta en lämplig webbutik att beställa ditt proteinpulver från kan du hitta det proteintillskott som passar just dig. Företag som säljer olika tillskott tenderar att fokusera på ett specifikt mål. Nutrilett lägger starkt fokus på viktnedgång med sina produkter, medan exempelvis Gymnordic lägger större fokus på tillskott som ska hjälpa dig att bygga muskler.

Dina personliga energibehov avgör vad som är det bästa proteinpulvret för dig

De viktigaste mänskliga näringsämnena är protein, kolhydrater och fett. Alla dessa bör ätas i rätt balans för att stödja en hälsosam livsstil. Hur mycket av var och en av dessa näringsämnen du bör få beror dock på din egen aktivitetsnivå och dina mål. Till exempel ökar behovet av protein alltid när du är fysiskt aktiv och tränar, och varierar självklart enligt vilken typ av sport du utövar samt intensiteten.

För dem som vill gå ner i vikt finns ett nästan oändligt antal kosttillskott på marknaden jämfört med för dem som vill öka muskelmassan. För alla som tränar är det viktigt att få i sig tillräckligt med protein. För dig som styrketränar och vill öka muskelmassan är det viktigt att du får i dig tillräckligt med protein för att få musklerna att växa, medan för dig som vill gå ner i vikt behöver proteinpulver av andra skäl.

Om du vill öka muskelmassan bör du välja ett proteinpulver med högsta möjliga biologiska värde. Ju högre biologiskt värde ett proteinpulver har, desto bättre tas proteinet upp av kroppen. För att understödja din viktminskning bör ett proteinpulver som inte innehåller tillsatt socker, maltodextrin eller BCAA -aminosyror väljas istället.

Inte bara dessa faktorer bör tas i beaktande när du väljer proteinpulver, utan självklart andra faktorer som smak, pris och företag spelar roll när du väljer ditt proteintillskott.

Hur vill du använda ditt proteinpulver?

Hur du vill använda proteinpulver kommer också att påverka vad som är det bästa proteinpulvret för dig. Om du till exempel vill tillsätta ditt proteinpulver till morgongröt kan du använda ett helt annat proteinpulver än de som dricker det blandat med vatten ensam.

Personer som blandar proteinpulver med vatten och dricker det som det är vill ofta ha ett sött smakande proteinpulver som effektivt maskerar proteinets egen smak. Ett bra proteinpulver för gröt eller fruktsmoothies kan å andra sidan till och med vara ett smaklöst proteinpulver, eftersom det inte kommer att dölja smaken av det du äter.

Vilken smak du vill ha på ditt proteinpulver beror självklart på dina egna preferenser. Populära smaker är exempelvis jordgubbssmak eller vaniljsmak. Förutom dessa smaker av proteinpulver kan du också tillsätta päron-, banan- eller chokladpulver för att fylla dina smoothies.

Det kan dock vara bra att komma ihåg att det billigaste proteinpulvret sällan är det protein som smakar bäst. Om du vill kompromissa med priset måste du vanligtvis ge upp något annat - till exempel smak på proteinpulvret eller dess absorptionseffektivitet, det vill säga, sättet det tas upp av i din kropp.

Däremot genom att göra smarta lösningar kan du spara pengar samtidigt som du ändå får proteinpulver av högsta kvalitét. Till exempel, genom att köpa större paket kan du vanligtvis sänka priset per kilo pulver. En annan faktor som påverkar priset på ett proteinpulver är källan till proteinet som pulvret är tillverkat av. Pulver tillverkat av vegetabiliska källor tenderar vara något dyrare.

Olika proteinkällor producerar proteinpulver lämpliga för olika ändamål

Det absolut vanligaste proteinpulvret som finns på marknaden är tillverkat av vassleprotein. Dessa inkluderar alla vassleproteinpulver. Vassleprotein absorberas snabbt av kroppen vilket är kanske den främsta orsaken till dess popularitet. Snabb absorption hjälper till att höja aminosyranivåerna i blodet omedelbart efter träning, vilket i sin tur hjälper muskelåteruppbyggnadsprocessen.

Kaseinproteinet kommer från samma källa som vassleproteinet. Det skiljer sig dock från vassleproteinpulver på grund av dess betydligt långsammare absorptionsprocess. Därför hjälper kaseinprotein att känna sig mätt längre och kan vara ett bra alternativ om proteinpulvrets huvudsyfte är att hjälpa till att uppnå viktminskningsmål.

Det finns också proteinpulver härledda från äggprotein samt nötköttsprotein på marknaden, som är bra alternativ för dem som lider av laktosintolerans eller på annat sätt är känsliga för mjölkproteiner. Dessa proteinpulver är också i allmänhet lämpliga för dem som lider av en mängd olika tarmsjukdomar, men är ofta dyrare än proteinpulver som härrör från mjölkprotein såsom vassle eller kasein.

Veganska proteinpulver har ökat i popularitet

Alla ovannämnda proteinpulver är dock av animaliskt ursprung och är därför inte lämpliga för alla . Men till glädje för dem som följer en växtbaserad kost har veganska proteinpulver också blivit vanligare under de senaste åren. Faktum är att veganproteinpulver finns i överflöd och tillverkas nu från många olika proteinkällor.

Proteinpulver tillverkade av sojaprotein är kanske det vanligaste växtbaserade alternativet. Proteinpulver extraherat från sojaprotein är till exempel lämpligt för personer med laktosintolerans och är ofta ett billigt proteinpulver jämfört med andra veganska proteinpulver.

Proteinpulver tillverkade av hampaprotein är också ett bra val, eftersom det är naturligt rikt på fibrer, fetter, mineraler och vitaminer. Emellertid är proteininnehållet i hampaprotein i allmänhet lägre än andra proteiner.

Proteinpulver tillverkade av ärtprotein och risprotein är också bra alternativ för dem som följer en vegansk kost eller av andra skäl undviker användning av proteinpulver av animaliskt ursprung. Av dessa är risproteinpulver ofta det dyraste av tillgängliga proteinpulver, men å andra sidan också en mycket högkvalitativ proteinkälla.

Mer Diet & Hälsa