- På
- 29 jun 2022
- Lästid
- 5 minuter
Kanske är ditt nyårslöfte att prova en växtbaserad kost. Kanske är du redan vegetarian och letar efter sätt att införliva mer växtprotein i din kostplan. Eller så kanske du är intresserad av att lära dig om för- och nackdelar med växtbaserade proteiner, och om du ska prova växtproteintillskott.
Vad du behöver veta om växtprotein
Kanske är ditt nyårslöfte att prova på plant-based mat. Kanske är du redan vegetarian och letar efter sätt att införliva mer växtprotein i din kostplan. Eller så kanske du är intresserad av att lära dig om för- och nackdelar med växtbaserade proteiner, och om du ska prova växtproteintillskott.
Oavsett anledningen till att du läser så finns vi här för att hjälpa dig. Vi kommer att dela med oss av vad vi vet om för- och nackdelar med växtbaserade proteiner – speciellt när det gäller proteinpulver. Sedan är det upp till dig att bestämma om växtprotein är rätt för dig och dina hälso- och näringsmål.
Hela matkällor för växtprotein
Växtprotein i kosten kan komma från hela livsmedel eller kosttillskott. Växtmat med hög proteinhalt inkluderar tofu, tempeh, edamame, linser, kikärter, jordnötter, mandlar, näringsjäst, quinoa, chiafrön och mer. Vissa växtproteiner är ofullständiga proteiner - vilket betyder att de ensamma saknar alla essentiella aminosyror som vår kropp behöver. De kan dock intas i kombination med andra växtproteiner för att skapa en komplett proteinkälla. Bönor och ris är ett exempel. Separat är bönor och ris ofullständiga proteinkällor. Tillsammans bildar de ett mycket näringsrikt komplett protein.
Veganskt proteinpulver
Veganskt proteinpulver (som även kvalificerar som veganskt proteinpulver) kan användas istället för mjölkproteintillskott som vassleproteinpulver och kaseinprotein. Några av de bästa växtbaserade proteinpulverna kombinerar olika typer av växtproteiner för att skapa ett komplett protein. De vanligaste växtbaserade proteinpulverna är:
Sojaprotein.
Ett komplett protein, soja anses vara det mest effektiva växtbaserade proteinet. Det smälter och absorberas i måttlig hastighet. Soja är en utmärkt källa till glutamin, en aminosyra som förekommer naturligt i kroppen men som kan vara fördelaktig i större mängder under muskeluppbyggnad för att begränsa muskelskador och påskynda vävnadsreparation. Sojakonsumtionen är dock kontroversiell med potentiella kopplingar till störningar i naturliga hormonnivåer och hormonrelaterade cancerformer.
Ärtprotein.
Ärtprotein kan jämföras med vassleprotein när det gäller dess höga absorptionshastighet i kroppen. Det är ett ofullständigt protein, så för att uppnå full effektivitet bör det paras ihop med ett annat protein, såsom ris.
Risprotein.
Brunt risproteiner är höga i B-vitaminer och fibrer och är naturligt laktos- och glutenfria. Risprotein bör också paras ihop med en annan proteinkälla för att göra det till ett komplett protein.
Fördelar med växtbaserade proteinpulver
Det finns en hel del argument för att använda växtbaserade proteinpulver. Här är några fördelar som kan inspirera dig att lägga till växtproteintillskott till din kost:
1) Växtproteinpulver är mer näringstät än mjölkproteinpulver. Många veganska proteinpulver innehåller antioxidanter, vitaminer, näringsämnen och omega-3-fettsyror.
2) Växtproteiner är naturligt höga i fiber.
3) Har du mjölkallergi eller intolerans? Växtprotein är perfekt för dig.
4) Även om du inte är allergisk mot mejeriprodukter kan du njuta av växtbaserat proteinpulver eftersom det i allmänhet smälts lättare än mejeri. Många människor kämpar för att smälta mjölkproteiner som kasein och vassle.
5) Växtproteinpulver är ett idealiskt tillskott för vegetarianer och veganer som kanske inte får i sig tillräckligt med protein genom hela maten de konsumerar.
Nackdelar med veganska proteinpulver
Du tycker förmodligen att växtproteintillskott låter för bra för att vara sant. Men de har sin del av negativa:
1) Växtproteiner är ofta ofullständiga proteiner och bör därför intas i kombination för att fungera som ett komplett protein.
2) Vissa växtbaserade proteiner innehåller mycket kolhydrater – inte idealiskt för någon som följer en lågkolhydratkost.
3) Veganskt proteinpulver är vanligtvis dyrare än vassleprotein.
4) Växtbaserade proteinpulver kan vara gryniga i konsistensen och svåra att blanda släta.
Smak av växtproteinpulver
Smaken av olika växtproteinpulver är uppe till debatt. Vissa konsumenter tycker att växtproteiner smakar mycket bättre och mer naturligt än dagbok eller andra proteintillskott. Andra känner raka motsatsen och ogillar starkt den naturliga smaken. Du måste bestämma dig för om smaken av växtprotein är en fördel eller en nackdel för dig!