Vad ska man tänka på då man väljer bredband?

Vad ska man tänka på då man väljer bredband?

Vad är ett bredband?

För det första så måste vi börja med att fundera på vad ett bredband egentligen är, man hör ordet och referenser väldigt ofta men hur många vet egentligen vad det hela innebär? Jo, själva tekniken bredband började användas och introduceras redan under 1990-talet och vill man förklara det simpelt så är det en snabb access till internet. I dagsläget är bredbandsutbyggnaden en viktig del av infrastrukturen i det svenska samhället och för att man ska kunna ansluta sig till ett bredband så krävs det att bredbandskablar blir utlagda och den vanligaste tekniken för detta är i dag fiberoptik.

Bredband gör det tillgängligt för användaren att snabbt ha tillgång till internet och i dag är Sverige en av de mest bredbandsutbyggda länderna i hela världen. Det finns även i dag mobilt bredband vilket är en teknik som fungerar helt trådlöst, och med wifi har användarna möjligheten att ansluta sig till olika bredband via apparater som redan har wifi inbyggt.

Vilken hastighet bör man välja på bredbandet?

När det handlar om själva hastigheten på just bredbandet så kan detta vara ganska svårt att veta om det är så att man ska köpa ett nytt bredband eller om man för första gången ska skaffa ett eget bredband. När man pratar om just hastigheten så är det ofta nedströmshastighet som man pratar om. Men i dagsläget är det även viktigt att tänka på uppströmshastigheten eftersom molntjänster är så mycket i användning. Några saker som är viktiga att tänka på då man väljer hastigheten på sitt bredband är hur många personer som är i hushållet, hur många uppkopplade enheter det finns i huset samt vad bredbandet ska användas till. Vissa tjänster och nöjen kräver en högre hastighet än andra. Har man tex olika streamingtjäner som HBO, Netflix eller något liknande så kommer man att kunna se filmerna i bättre kvalitet desto snabbare bredbands hastighet man väljer. Det finns även olika sorters hemsidor och tester man kan göra för att kolla vilken bredbandshastighet man har för tillfället på sitt bredband.

Vad ska man tänka på då man väljer bredband?

Det finns olika sorters bredband man kan välja mellan och det kan vara lite svårt att veta vart man ska vända sig då man ska köpa ett bredband. Det finns tex bredband som fungerar med fiber vilket även i dag är det vanligaste samt snabbaste bredbandsformen. Men det finns även bredband som fungerar via ADSL, Kabel – V samt mobila bredband som man kan ta med sig och använda lite överallt.

Lite mer information om ADSL Bredband

Att ha just ett bredband via ADSL eller ”telejacket” som det även kallas för är något som är ganska vanligt förekommande i Sverige. Det finns både för- och nackdelar med denna sortens bredband, men så är det även med alla de andra alternativen. Vill man skaffa just ett bredband via ADSL så kommer hastigheterna att variera beroende på hur långt ifrån eller hur nära du bor en telestation. Ju närmare du bor, desto bättre hastighet kommer du att få på ditt bredband. Fördelar med att ha ett bredband via ADSL är att där är obegränsad datamängd för alla abonnemang samt att det är ett billigt alternativ, men nackdelar är att hastigheten inte alls är lika snabb som om man tex skulle ha fiber eller kabel-tv.

Vad kostar det att skaffa ett bredband, och hur man kan hitta det billigaste?

Priset som man får betala för bredband varierar otroligt mycket. Det varierar beroende på var man bor, vilken hastighet man väljer på sitt bredband och även vilken återförsäljare man väljer. På olika hemsidor kan man skriva in sin adress där man bor och sedan kommer man att få en uppskattning på vad det kommer att kosta att skaffa ett bredband dit, beroende på vilken typ av bredband man är ute efter och även vilken återförsäljare man är intresserad av.

Många olika företag som erbjuder sina kunder bredband

Det finns många olika företag och återförsäljare som erbjuder sina kunder runt om i Sverige (och andra delar av världen) bredband. Vissa har olika erbjudanden än andra och därför kommer även priserna att variera då det kommer till att välja bredband.

Bara några av alla företag som erbjuder sina kunder bredband i Sverige:

Bredband2 – erbjuder sina kunder bredband via fiber utan bindningstid. Kunderna kan på hemsidan fylla i hur snabbt bredband de är ute efter samt att de kan välja om de vill köpa en routertjänst samtidigt eller inte. Priserna varierar beroende på var kunderna bor och till vilket stadsnät de tillhör.

Halebop – Halebop är ett företag som erbjuder sina kunder flera olika produkttyper, vilket bland annat är mobila bredband. De erbjuder sina kunder bredband via fiber som de betalar för varje månad, men kunder kan även välja ett korttipsbredband hos Halebop om de tex ska på semester eller om de ska spendera helgen hemifrån.

A3 – företaget erbjuder sina kunder bredband som fungerar via fiber där kunderna kan välja hur vilken hastighet på bredbandet de vill ha. Inom 1 – 5 dagar levereras bredbandet till kunden och A3 har tekniker på jobb som kan åka hem till kunden och kolla på bredbandet om det skulle vara något som inte står rätt till.

Ownit – erbjuder kunderna bredband med en fast IP – adress som är tilldelad via DHCP i företagets egna nät. Med bredbandsbeställningen kan kunderna lägga till ett säkerhetspaket eller en trådlös router vid behov. Bredbandshastigheterna är spelvänliga hos Ownit.

Har du erfarenhet av något företag som erbjuder bredband?

Vilket bredband använder du dig av för tillfället? Är du nöjd med bredbandet du har eller skulle du vilja byta till något annat? Tycker du att du betalar för mycket i månaden eller kan du tänka dig betala ännu mer för att få bättre hastighet? Alla de frågorna kan du själv besvara på om du skriver en egen recension om olika företag som du har köpt bredband av. Är du intresserad av att skriva en recension så kan du göra det är inne på OmdömeStalle!

Mer