Så fräschar du upp din bostad, tre förslag 

Så fräschar du upp din bostad, tre förslag 

Det finns många sätt att arbeta när man ska piffa till sin bostad. Det kan vara från grunden eller på ytan. Vad som passar dig och behövs i ditt hem, kan bara du avgöra. Men det finns olika varianter som kräver olika mycket arbete. Vi går igenom fem av dessa.

De flesta kommer till en punkt där de känner att de vill göra om hemma. Kanske har man haft samma stil och inredning väldigt länge. Kanske har man aldrig riktigt varit nöjd med hur det ser ut. Oavsett anledning så finns det olika vägar att gå när man vill göra om. Man kan göra om från grunden, vilket ofta innebär en renovation. Eller så gör man om på ytan.

Man kan givetvis lägga sig emellan dessa två ytterligheter också. Vad man väljer att göra kan bero på hur mycket man vill förändra, vad man har tid till att göra, men även de ekonomiska faktorerna kan vara avgörande.

Huvudsaken är att man skapar en inredning och stil som man själv trivs med. Man ska ju spendera ett antal timmar i den miljö man skapar framöver. Då är det viktigt att man själv trivs riktigt bra där. Nedan går vi igenom tre olika förslag på vad man kan göra för att få sitt hem att bli precis som man vill ha det.

Förslag 1: Att förändra från grunden

Det första förslaget är det som också gör mest skillnad. Det kan verka skrämmande och svårt. Men många klarar mer än vad det tror och skulle man inse att det blir för mycket, då är det ingen skam i att ta in en yrkesman. Detta förslag är att göra om från grunden med en renovation.

Fönster och dörrar, lister och karmar. Det är de renovationsprojekt som gör mest skillnad. Man märker direkt om ett rum har fått nya fönster till exempel. Det lyfter hela rummet att sätta in spröjsade fönster där det tidigare varit en annan variant, för att ta ett exempel. Att då också sätta in nya dörrar känns för många givet.

Lister och karmar kan behöva bytas ut med jämna mellanrum. Man stöter i dem och de blir smutsiga. Titta i olika inredningstidningar för att få inspiration till ditt projekt. Kanske hittar du något oväntat som du verkligen tycker om.

Förslag 2: Nya möbler

Att byta ut köksbord, soffor och andra möbler gör en stor skillnad på hur dit hem upplevs. Det kan vara skillnaden mellan att ha ett hem som är trivsamt och ett där det bara känns som att man slängt in slumpmässigt utvalda möbler. Först ska du hitta din stil. Gillar du äldre möbler så finns det gott om auktionssidor online där du kan hitta designklassiker. Men det går lika bra att gå på en loppmarknad.

Är du mer inne på en modernstil så finns det mängder med möbelbutiker som specialiserat sig på just detta. Väljer du rätt butik så behöver det inte bli så dyrt heller.

Förslag 3: Förändra på ytan

Det tredje förslaget handlar om att förändra på ytan, alltså allt det som syns i ett rum som inte är möbler. Det handlar om tavlor, prydnadssaker, filtar, kuddar, gardiner och mycket mer. Här har du en chans att kommunicera vem du är. Kanske vill du att det ska synas att du är beläst och då väljer att ha bokhyllorna fulla av böcker.

Är du typen som reser mycket kan det vara minnessaker från de resmål du besökt. Men det kan även handla om att ha en viss typ av gardiner och andra tyger. Genom att matcha färger kan man få det väldigt fint.

Mer