Julen är här

Julen är här

Det börjar närma sig slutet på året, vilket betyder att även julen och julaftonen närmar sig med stormsteg. För många innebär det: inköp och inslagning av julklappar av alla dess slag, juldekorering runt om i huset och julmaten ska även tillredas. Vissa blir väldigt stressade i juletider, men det är bara att komma ihåg att ta det lugnt, andas och umgås med familj och vänner.

Lite mer fakta om jul

Julen är en högtid som firas av miljardtals människor runt om i hela världen. Den traditionella svenska julhögtiden börjar under den 24 december, följt av juldagen, annandag jul, mellandagarna, nyårshelgen och trettondagen, för att sedan avslutas den 13 januari vilket även kallas för tjugondag Knut. Här i Norden finns det en stark tradition vilket är att ge varandra gåvor under julfirandet och bland annat i Norden så är både advent och jul årets viktigaste familjehögtider, det är även den tidpunkt på året som flest personer väljer att besöka kyrkor.

Var ska julklapparna inhandlas?

Många människor väjer att gå omkring i fysiska affärer och gallerior för att införskaffa sina julklappar. Det ät både mysigt och stämningsfullt att gå i en affär och höra julmusiken spelas samtidigt som man ser på alla fina dekorationer, men att göra det kräver även tid, vilket kan vara en sak som många inte har så gott om i juletider. Men just därför kan man nuförtiden handla sina julklappar online på nätet. Om man väljer att handla online slipper man att ta sig till en galleria för att spendera hela dagen, man behöver inte trängas och sortimentet online är oftast mycket större än vad det är i fysiska butiker. Man kan sitta hemma i lugn och ro och beställa sina julklappar, för att sedan hämta ut dem från närmaste ombud och slå in dem.

Hos vilka nätbutiker kan man hitta julklappar? Det är en fråga många ställer sig då det är dags för att köpa julklapparna. Men om man har en mamma, syster, dotter eller bekant som är intresserad av kläder och smink kan företaget JFR vara en bra plats att kolla in. Har man en pappa, släkting eller någon vän som är intresserade av jakt finns det en nätbutik vid namnet PN Jakt. Men skulle det vara så att man inte alls kan komma på vad man ska köpa till en speciell person kan man alltid ge en upplevelse. Personen som får en upplevelse i julklapp kommer att skapa sig ett minne för livet eftersom hen troligtvis får prova på något helt nytt. Det finns några olika företag som erbjuder utflykter och upplevelser men ett av dem är Box Experience.

Årets julklapp

Är ett av branschorganisationens Svensk Handels årliga uppmärksammande av någon produkt eller ett fenomen som representerar samtiden. Årets Julklapp har varit en tradition i Sverige enda sedan 1988 och varje år i november presenteras ”Årets Julklapp”. Under 1988 blev bakmaskinen utnämnd till årets julklapp, år 2000 var det DVD – spelaren, 2010 var det surfplattan och i år 2019 är det mobillådan. Om man är intresserad kan man kolla in en lista vilka produkter som blivit utnämnda under alla år.

Photo: Vasile Cotovanu

Mer