OmdömesStalle
  Hur borde man investera pengar?
  19-03-2021

  Hur borde man investera pengar?

  Att investera i någonting innebär att man använder sina pengar till att köpa något, oavsett om detta inte är en fysisk produkt, i syfte att denna sedan ska öka i värde så att man kan sälja den för ett dyrare pris och på så sätt tjäna pengar. De senaste åren, i takt med att det har blivit mycket enklare att investera via internet från en vanlig mobiltelefon eller dator, har det blivit mycket vanligare bland privatpersoner att investera pengar. Är du också intresserad av att börja placera pengar? Läs vidare för att få tips på bra investeringar!

  Är investeringar en bra idè?

  Att investera pengar i värdepapper innebär alltid en viss risk. Vad och hur du investerar dina pengar avgör hur stor risken är. Generellt sett gäller att högre risk också ger en sannolikhet för högre avkastning, det vill säga vinst. Det finns dock undantag, där sannolikheten för en högre avkastning är högre utan att risken för den delen är mycket högre. Det är dessa investeringar som investerare försöker hitta. Oavsett hur och varför du investerar måste du vara beredd på att delar av, eller i värsta fall allt, det du investerar kan försvinna om de värdepapper du investerat i minskar i värde. Investera därför aldrig mer pengar än vad du är beredd att förlora.

  Var borde jag investera mina pengar?

  Var du borde investera dina pengar beror på hur stor risk du är beredd att utsätta dina pengar för. En del investeringar innebär generellt sett större risk än andra. Exempelvis brukar aktier medföra större risk än fonder. Förutom traditionella värdepapper finns det även många alternativa investeringssätt, exempelvis peer-to-peer-lån. Oavsett var du investerar dina pengar kan det vara bra att tänka på att diversifiera dina investeringar, det vill säga att sprida ut investeringarna på många olika värdepapper i många olika branscher. Då minskar risken för att du förlorar stora summor pengar om någon av investeringarna minskar i värde. Innan du väljer investeringsplattform kan det också vara bra att läsa recensioner av finansföretag för att få dig en uppfattning av hur andra användare har upplevt dessa. På så sätt blir det lättare för dig att välja en bra investeringsplattform.

  Börja med aktier

  En aktie är en andel i ett företag. Aktiens pris varierar beroende på bland annat hur bra det går för företaget och hur högt förtroende investerare har för företaget. Aktier på börsen har visat sig vara en sparform som har genererat hög avkastning historiskt. Undrar du hur man blir rik på aktier, men vet inte hur du ska börja? Idag finns det flera olika banker som erbjuder onlineplattformar för handel med aktier. På grund av denna stora konkurrens har courtagen (avgiften för att köpa och sälja aktier) blivit väldigt låg hos de flesta aktörerna. Hos en del aktörer kan man idag till och med investera i aktier utan att betala något courtage. Idag är det enkelt att börja med aktier. Allt du behöver är att öppna ett konto på en av dessa banker, föra över pengar dit och börja köpa!

  Sparkonto med ränta

  Även om du vill investera dina pengar är det alltid bra att ha ett visst sparande på ett sparkonto. Dessa pengar fungerar som en buffert ifall du skulle få någon oförutsedd avgift som behöver betalas snabbt. Det finns olika typer av sparkonton. De vanligaste sparkontona har fria uttagningar, vilket innebär att du kan ta ut dina pengar när du vill. Det finns också sparkonton där du binder dina pengar i ett visst antal månader i utbyte mot en lite högre ränta. Att hitta ett sparkonto med hög ränta idag är inte alltid lätt. Räntan idag är väldigt låg, och de banker som erbjuder konton där du kan spara pengar med lite högre ränta har ofta krav på att man måste sätta in ganska stora summor pengar. Det gör att investeringar i värdepapper blir väldigt fördelaktiga i jämförelse. För att hitta ett sparkonto med hög ränta kan du söka på internet och jämföra olika banker. Om du redan är kund hos en bank som exempelvis avanza, kan de erbjuda ett antal olika sparkonton med både fria uttag och tidsbundna sparkonton.

  Aktiefonder

  Något annat som är mycket vanligt är fondsparande. Men vad är en fond? En fond är förenklat en samling av många olika värdepapper, till exempel aktier eller obligationer. De vanligaste fonderna är aktiefonder, det vill säga fonder som består av många olika aktier. Genom att spara i fonder får du en större diversifiering (riskspridning) utan att ens behöva tänka på det än om du bara köper en aktie. Om du vill börja investera i fonder finns det inte mycket som hindrar dig. Allt du behöver är ett så kallat fondkonto. Dessa kan du enkelt skaffa gratis via internetbanker såsom Avanza eller Nordnet. Dessa konton går också att använda för att köpa andra värdepapper såsom aktier. Du kan alltså enkelt spara många av dina investeringar på ett konto. Olika fonder äger väldigt olika värdepapper. Det innebär att alla fonder har olika risk och olika avkastning. Vissa fonder är inriktade på vissa geografiska områden eller vissa branscher. Exempelvis finns det fonder som bara investerar i hållbara företag (så kallade hållbarhetsfonder), teknikfonder, småbolagsfonder och USA-fonder. Se till att läsa på om fonden ordentlig innan du investerar i den. Det finns flera hemsidor och tjänster som hjälper dig med analys av fonder. Dessutom finns institutioner som utfärdar betyg åt fonder. Med hjälp av dessa kan du avgöra vilka fonder som är bra och vilka fonder du är beredd att investera i.

  Investera i fastigheter

  Att investera i fastigheter kan man göra på olika sätt. Det enklaste är förmodligen att köpa fastighetsaktier, det vill säga aktier i företag som bygger och förvaltar bostäder, och sedan tjäna pengar på dessa fastighetsbolag på börsen precis på samma sätt som du kan tjäna pengar på andra aktier. På så sätt får du en exponering mot fastighetsmarknaden utan att behöva investera stora summor. Det andra sättet att investera i fastigheter är nämligen att investera direkt i fastigheter, det vill säga att faktiskt köpa fastigheter. Du kan sedan tjäna pengar genom att hyra ut fastigheterna till hyresgäster eller turister som semestrar på området. Dessutom kan du, precis som med andra investeringar, vänta på att fastigheten ska öka i värde för att sedan sälja den till att högre pris än inköpspriset. När det gäller fastigheter kan du till och med själv få värdet på investeringen att öka, genom att genomföra renoveringar och andra uppgraderingar av fastigheten. Förutom dessa två alternativ har det även uppkommit plattformar där man som privatperson investerar i fastighetslån. Dock påverkas avkastningen här inte så mycket av fastighetsmarknaden, utan snarare av hur höga låneräntorna är i nuläget.

  Investera i kryptovalutor

  Att investera i valutor är inget nytt fenomen. I flera årtionden har investerare tjänat pengar på de snabbt varierande valutakurserna genom att köpa en valuta när den är billig och sälja när den är dyr. För några år sedan uppfanns Bitcoin, den första kryptovalutan. Strax därefter följde ett stort antal andra kryptovalutor, såsom Ethereum och Dogecoin. Idag finns det över 1500 stycken olika kryptovalutor. På senare år har även investeringar i kryptovalutor blivit oerhört vanliga. Många undrar om dessa verkligen är bra investeringar. Något man måste tänka på är att risken när man placerar pengar i kryptovalutor är mycket hög, högre än de flesta andra investeringarna. Marknaden för dessa valutor är inte reglerad och kan svänga väldigt snabbt och kraftigt. Samtidigt kan avkastningen också bli mycket hög. Det är viktigt att vara medveten om detta om du bestämmer dig för att investera i kryptovalutor. Om du vill investera i kryptovalutor finns det flera sätt att åstadkomma detta. Det mest direkta sättet är att investera direkt i valutan. Du skapar ett konto via en kryptobörs. Sedan köper du den summa av en kryptovaluta du vill köpa, och väntar helt enkelt på att värdet ska öka innan du säljer av valutan igen. Men det finns även andra sätt att investera i kryptovalutor. Exempelvis finns det fonder som investerar i många olika kryptovalutor. Då får du automatiskt en större riskspridning.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis finns det många olika sätt att investera dina pengar. De olika formerna ger olika risk, samtidigt som de kan ge olika hög avkastning. Det är alltid en bra idé att spara en viss summa pengar på ett sparkonto med ränta, så att du har en buffert som kan användas i nödlägen. Några vanliga investeringsformer är exempelvis aktier, fonder, kryptovalutor och fastigheter. Gemensamt för alla dessa är att du borde vara noggrann och tänka efter innan du placerar dina pengar. Läs på om fonden, aktien eller vad det är du tänker investera i. Det finns flera hemsidor som specialiserar sig på att presentera olika analyser och fakta om aktier och andra värdepapper. Vidare är det generellt sett bra att sprida ut sina investeringar på olika investeringar och över olika branscher. Glöm inte heller bort att läsa andra användares omdömen om de finansföretag som funderar på att investera genom. På så sätt kan du få en bättre uppfattning av hur de olika företagen fungerar och vilket som passar just dig.

  Relaterad