En översikt över bilförsäkringar

En översikt över bilförsäkringar
Försäkring

Idag kan det vara svårt att veta vilken bilförsäkring man ska välja. Vad täcker egentligen en bilförsäkring, och vilket är det bästa försäkringsbolaget? Vi har samlat en introduktion till bilförsäkringar för att hjälpa dig ta rätt beslut och förhindra oväntade kostnader när skadan dyker upp.

Vad ingår i en försäkring för bil?

Det korta svaret är att en bilförsäkring kan innehålla massor av olika tjänster. Det skiljer sig mycket mellan olika försäkringsbolag. En bilförsäkring är att avtal mellan dig (försäkringstagaren) och ett försäkringsbolag (försäkringsgivaren), där du betalar en viss premie (avgift) varje månad i utbyte mot att försäkringsbolaget betalar för eventuella skador och andra problem med din bil. Det finns tre olika nivåer av försäkring du kan ha på din bil. Den allra mest grundläggande kallas för trafikförsäkring. För att få köra en bil lagligt måste den bilen enligt Transportstyrelsen ha en trafikförsäkring. I denna ingår ersättning för många olyckor som kan ske i trafiken. Alla personskador täcks, och även alla sakskador på andra trafikanters fordon eller föremål. Utöver trafikförsäkringen kan man, om man vill, välja till halvförsäkring eller helförsäkring. I en halvförsäkring, eller delkasko som det också kallas, ingår ersättning för assistans, räddning, stöld och maskinskador på din bil. Om du dessutom vill att din försäkring ska täcka även kostnader som uppkommer om din egen bil skadas i en olycka behöver du teckna en helförsäkring. Om du vill läsa mer om exakt vad som ingår i varje typ av försäkringar kan du klicka in på Länsförsäkringars hemsida. Utöver dessa tre typer av försäkringar finns det även andra tillägg du kan teckna till din bilförsäkring. Bland annat finns det försäkringar för hyrbil och djurkollision.

Vilka försäkringsbolag finns det och hur får man en billig bilförsäkring?

Det finns ett stort antal olika försäkringsbolag att välja mellan när du ska försäkra din bil. Några av de större försäkringsbolagen är Länsförsäkringar, Trygg Hansa, If, Folksam och Gjensidige. Även många mindre bolag har kommit upp de senaste åren. Innan du väljer försäkring är det viktigt att du jämför olika försäkringar för att hitta en som passar just dig bra. Vad du ska leta efter i ett försäkringsbolag skiljer sig mycket beroende på vem du är och vad du behöver. Priserna kan skilja sig åt väldigt mycket från försäkringsbolag till försäkringsbolag. Därför är det mycket viktigt att du samlar information om de olika försäkringarna och bolagen som ger ut dem, så att du väljer den som är bäst för just dig och din situation. Det finns flera hemsidor för att jämföra försäkringsbolag. Du kan också läsa andra kunders recensioner om försäkringar. Förutom priset finns det många andra villkor som kan skilja sig åt, till exempel hur hög självrisken är, längden på uppsägningstiden, vad som ingår i försäkringen och mycket annat. Läs vidare för mer information om dessa.

Vad påverkar priset på försäkringen?

Priset kan även variera beroende på vem du är och din situation. Om du är ung och nybliven förare får du generellt betala ett högre pris, eftersom försäkringsbolaget då tolkar det som att du har större risk att vara med om en olycka. Det samma gäller om du bor i ett område där det sker många bilinbrott och du inte har möjlighet att parkera inomhus i ett garage. Dessutom beror premien på din historik som förare. Om du varit med om många olyckor tidigare kan din premie bli högre. Alla försäkringsbolag gör sina egna analyser av hur stor risk du har att vara med om en olycka, och därmed hur hög premie du borde betala. Om du tycker att ett företag kräver en hög premie, är det därför alltid värt att leta efter ett annat.

Självrisk

Självrisken är den kostnaden du själv måste betala om du är med om en olycka. Om du exempelvis måste reparera din bil till en kostnad för 10000 kr, och självrisken är 1500 kr, så betalar du 1500 kr och försäkringsbolaget resten av summan.

Hur fungerar försäkringsbonus när det gäller bilförsäkringar?

Bonusen du har påverkar kostnaden för din försäkring. Om du har en hög försäkringsbonus, blir premien lägre. Det du kan göra för att höja bonusen är att köra säkert och inte hamna i några olyckor. Bonusen baseras nämligen på din historik, det vill säga hur många olyckor du varit med i. Genom att hålla dig från olyckor höjs din bonus över tid.

Miltal i bilförsäkringar

I en bilförsäkring ingår alltid ett visst miltal, alltså ett visst antal mil per månad. Om du överskrider den gränsen på en månad får du inte ut lika mycket ersättning om du är med om en olycka, och måste då betala en större del av summan själv. Detta kan vara bra att tänka på om du kör längre än vanligt en månad, exempelvis om du ska köra på semester. Miltalet skiljer sig mellan olika försäkringar. De som har högre miltal kostar generellt sett mer än andra.

Vad ska man titta efter när man jämför försäkringsbolag?

Svaret på denna fråga beror förstås på vad just du värderar högst. Det finns dock några punkter som generellt sett är bra att undersöka om du vill hitta den bästa bilförsäkringen. Först och främst måste du titta på vad försäkringen innehåller, så att du är skyddad mot allt du vill vara skyddad mot. Om du väljer att ha ett högre skydd kommer försäkring antagligen att kosta mer, men du är också skyddad mot fler eventuella kostnader vid en olycka. Du bör också titta på självrisken. Ett försäkringsbolag brukar erbjuda olika självrisknivåer. En låg självrisk innebär att du behöver betala en hög premie, medan en hög självrisk innebär att du behöver betala en lägre premie. Vad kostar då självrisken för en bilförsäkring? En låg självrisk brukar ligga runt 3000 kr, medan en hög självrisk är 6000 kr. Vidare är det viktigt att du undersöker hur de olika bolagen skiljer sig när det gäller miltal, särskilt om du kör väldigt mycket per månad. Ett högre miltal kan vara bra om du har långt att köra till jobbet, eller andra långa körsträckor, men samtidigt kostar de generellt sett mer. Tänk även på att titta på hur lång bindningstiden är. En lång bindningstid innebär att du måste säga upp försäkringen långt i förväg innan du vill byta eller avteckna den.

Slutsats

Sammanfattningsvis finns det mycket som skiljer sig mellan olika bilförsäkringar. Priserna skiljer sig också väldigt mycket. Det är därför viktigt att du själv undersöker och jämför de olika försäkringarna som finns. Den billigaste bilförsäkringen är alltså inte alltid den bästa. Läs gärna recensioner och andra jämförelser online.

Mer Försäkring