Black Friday är precis runt hörnet, är du redo för storslagna erbjudanden och rabatter?

Black Friday är precis runt hörnet, är du redo för storslagna erbjudanden och rabatter?

Snart är det dags för Black Friday 2021, är du redo med bankkortet i högst hugg? Men när infaller egentligen Black Friday? Jo, den stora readagen infaller varje år dagen efter den fjärde torsdagen i november världen över. Tidigare fanns Black Friday endast i fysiska butiker men nuförtiden tar även många webbutiker del av evenemanget. Många butiker väljer även att öppna så tidigt som möjligt, vissa även redan vid midnatt medan andra väljer att slå upp dörrarna vid 5 eller 7 på morgonen; för att sedan stänga butiken först vid 23-tiden.

Vad är Black Friday?

Det är USA:s, och kanske även världens största shopping- och readag. Tre dagar efter Black Friday infaller Cyber Monday, och det är även då de flesta sätter igång med sin julshopping och dekorering. En stor del av försäljningen är smartphones, surfplattor, bärbara datorer men även hemartiklar t.ex. kylskåp och tv – apparater, men även smink och kläder. I USA är Black Friday ännu inte en officiell dag men många skolor och arbetsplatser har ändå valt att hålla ledigt.

Kort om Black Friday och dess historia

Den stora readagen härstammar från USA, mer exakt från Philadelphia och har funnits sedan 1961. Idag har den här traditionen blivit känd över hela världen. Under 1975 började även uttrycket att spridas utanför Philadelphia och har sedan dess varit en allmän benämning i USA.

Black Friday i Sverige

Det tog ganska länge innan hela traditionen kom till Sverige och Norden, men under 2013 valde fler butikskedjor och e-handelsföretag i Sverige att erbjuda sina kunder olika typer av specialerbjudanden. Redan innan det skulle bli Black Friday 2014 hade över 45 butiker meddelat att de skulle delta och ha olika erbjudanden. Evenemanget blev snabbt känt i Sverige och det uppmärksammades att under Black Friday 2013 ökade försäljningen för näthandeln med 100 procent jämfört med en vanlig fredag.

Vad kan man förvänta sig från årets Black Friday?

Om du är ute efter julklappar till dina barn eller en present av något slag lönar det sig alltid att vänta tills det är Black Friday och hoppas på att just den produkten är på rea, chansen är även väldigt stor att den kommer att vara det. Men man måste ju inte alltid köpa presenter till någon annan, kanske du är ute efter en ny smartphone eller dator till dig själv, då kan det även varar lönt att vänta på den stora readagen Black Friday och se vad som erbjuds. En stor mängd olika butiker väljer att delta, och efter varje år som går väljer fler och fler företag att delta i traditionen. Några butiker som kommer att erbjuda erbjudanden av olika slag i år är t.ex. Indiska, Clas Ohlson, Apoteket och Åhléns. Hos dem kan man hitta både bra presenter men även produkter som man kanske har tänkt på att köpa till sig själv. Det gäller att vara snabb på tangenterna och hålla sig vaken vid midnatt eftersom rean brukar starta redan tidigt och varorna säljs även slut väldigt fort, håll även noga koll på olika hemsidor du skulle vilja handla från eftersom det oftast dyker upp nya erbjudanden hela tiden.

Photo: Today Show

Mer