Att göra och tänka på inför flytten till en hyreslägenhet 

Att göra och tänka på inför flytten till en hyreslägenhet 

Nu när du äntligen hittat en lägenhet är det dags för nästa steg: nämligen att göra dig redo för flytten! En flytt tar tid och kräver att man bockar av ett par olika steg. Nedan kommer vi gå igenom några förberedande steg samt ting du bör ha i åtanke inför flytten.

Meddela din nuvarande hyresvärd

Har du inte redan kontaktat din nuvarande hyresvärd är det dags att göra det nu. Beroende på vilket hyresavtal du skrivit under tidigare kan du behöva tvingas betala hyra i 1–6 månader. Det blir rätt dyrt att betala alla dessa månader om du ska betala för din nya hyreslägenhet samtidigt. Samtidigt är det schysst mot den gamla hyresvärden att berätta mer specifikt vilken dag du ska flytta, så att de har tid att hitta en ny och vet när de kan göra städbesiktning. Då kan du dessutom passa på att be om eventuell referens för framtida flyttar.

Städa ur den gamla lägenheten och den nya

Inför flytten behöver du städa två lägenheter. Även om du flyttar in i en lägenhet där en professionell städfirma redan gjort rent, kan det ändå vara en god idé att gå igenom lådor och andra gömda områden som lätt samlar till sig damm och smuts. Det samma gäller din gamla lägenhet. Många hyresvärdar samarbetar med städfirmor som kan göra städningen åt dig för en billigare peng, och detta kan vara väldigt lönsamt för dig som inte har så mycket tid. Tänk på ting som att avkalka badrummet och tvätta fönsterna. Detta är nämligen något som många misslyckas med inför första städbesiktningen.

Se till att ha en hemförsäkring tecknad

Du behöver endast teckna en hemförsäkring om din hyresvärd eller bostadsrätt kräver det. Men även om detta inte krävs bör alla som har någon sorts bostad på lång sikt överväga att teckna en hemförsäkring. Försäkringar finns där av en anledning – ett hjälpande verktyg för att skydda mot potentiellt förödande konsekvenser.

Plötsligt sker där olyckor och då kan man verkligen hamna i knipa om man inte har försäkrat sitt hem. Se över de försäkringsbolag och försäkringar som finns i Sverige och jämför priserna. En försäkring i sig behöver inte vara särskilt dyrt, det viktigaste är att försäkringen uppfyller de viktigaste kraven.

Kontakta och ställ frågor till din nya hyresvärd

Många gånger orkar man inte riktigt engagera sig i sin nya hyresvärd utan undviker helst så mycket kontakt som möjligt. Detta är dock inget smart drag, då den nya hyresvärden högst sannolikt sitter inne med väldigt mycket nyttig information.

Låt honom eller henne veta när du planerar att flytta in och passa på att ställa viktiga frågor. Hur andrahandsuthyrning fungerar till exempel. Får du lägga upp en annons på Uthyrningsportal eller gäller andra regler för uthyrning när du är iväg på semester? Men det är också smart att ställa frågor om ting som parkering, el och hyra. Det är bättre att ställa en fråga för mycket än en för lite!

Överväg att hyra en flyttfirma

En flytt tar tid och kan vara väldigt frustrerande för den som har ett fulltidsjobb. Om du inte har väldigt många goda vänner eller en familj i närheten som kan hjälpa dig kan det därför vara en god idé att hyra en flyttfirma. Beroende på hur mycket du har att flytta behöver det inte ta mer än någon timme, och därför kan det verkligen betala sig att få några proffs till att göra jobbet åt dig. Det är dessutom väldigt belastande för kroppen att flytta, så vill du spar på din rygg och din energi är en flyttfirma verkligen att rekommendera.

Glöm inte att adressändra

I samband med en flytt ska man inte glömma att registrera sin nya adress. Först och främst ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket. Detta är helt kostnadsfritt och görs inne på Skatteverkets hemsida så att du får rätt folkbokföringsadress. Är ni fler i hushållet ska även dessas flytt registreras.

Utöver att registrera din flytt hos Skatteverket är det smart att registrera en adressändring. Då ändrar du din postadress när du flyttar. Detta är en tjänst som kostar, men det gör att all viktig post kommer fram till din nya bostad, även om din gamla adress står på brevet.

Mer