OmdömesStalle
  Att låna pengar i Sverige
  19-03-2021

  Att låna pengar i Sverige

  Ett lån är en summa pengar som en låntagare får av en långivare (till exempel en annan person eller en bank) i utbyte mot att låntagaren senare ska betala tillbaka pengarna. Återbetalningen av lånet kallas för amortering. Dessutom brukar låntagaren behöva betala en extra summa, en slags avgift för att få låna pengar. Denna kallas för ränta, och brukar vara en viss andel av lånet. De flesta människorna hamnar någon gång under sitt liv i en situation där de behöver ta lån av en eller annan orsak. Det kan exempelvis vara för att köpa ett hus, betala för en utbildning eller köpa en bil. I denna artikel förklarar vi hur olika typer av lån fungerar.

  Olika typer av lån

  Det finns flera olika typer av lån. De flesta lån är banklån, lån som man tar från banken. Det har på den senaste tiden även uppkommit plattformar för så kallade peer-to-peer-lån, det vill säga lån man tar direkt från en annan person. Dessa brukar vara lättare att få beviljade än banklån. Via dessa kan du ofta till och med låna utan kreditupplysning. Om du vill låna pengar kan du jämföra olika låneplattformar och läsa recensioner om dem först.

  Kvalificerar jag för att ta ett lån?

  Om du ska ta ett lån av en bank krävs det att du uppfyller vissa villkor. Banken undersöker din ekonomi för att försäkra sig om att du kan återbetala lånet. De tittar på din inkomst, dina eventuella betalningsanmärkningar samt gör en kreditupplysning. Även om du inte uppfyller alla dessa villkor kan du faktiskt få ta ett lån! Det finns nämligen många alternativa banker och peer-to-peer-plattformar där man kan ta lån utan kreditupplysning. Bankräntan är dock ofta lägre än räntan man får betala på dessa plattformar. Oavsett vilket lån du tar måste du vara myndig. Många svenska långivare kräver även att personerna de ger lån till är svenska medborgare.

  Personliga lån

  Personliga lån, eller privatlån som de också kallas, är väldigt vanliga sätt att låna pengar. Många av dessa är banklån, men som tidigare nämnt finns det även andra typer av direktlån. Dessa är det oftast enklare att få lån hos. Nu undrar du säkert, vad är ett privatlån, och hur mycket får jag låna? Ett privat lån är helt enkelt ett lån som en enskild person tar för att finansiera något, exempelvis en semesterresa. Hur hög räntan är beror på olika faktorer, bland annat varför du lånar, hur hög inkomst du har och var du lånar. För att få det billigaste privatlånet (ett lån med låg ränta) bör du därför jämföra olika långivare.

  Här ingår även så kallade blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. När du tar ett sådant lån behöver du inte sätta något i pant, det vill säga något som långivaren har rätt att beslagta om du inte kan återbetala lånet. Blancolån är ofta mindre än lån med säkerhet, och har vanligtvis även högre ränta. Ett blancolån är, till skillnad från ett lån med säkerhet, ett väldigt enkelt och snabbt lån. Du behöver inte ens uppge vad du ska använda de lånade pengarna till. Var därför försiktig och tänk efter innan du tar ett blancolån, så att du har råd att betala tillbaka det. Det finns de som menar att blancolån är dåliga, eftersom de gör att folk lånar pengar de inte kan återbetala. Läs på ordentligt innan du fattar ditt beslut.

  Huslån

  Ett huslån, också kallat bostadslån eller bolån, är ett lån man tar för att köpa ett hus. Här fungerar huset man köper som säkerhet. När du ska låna pengar till ett hus kollar banken upp samma saker som de gör när man ska ta ett vanligt banklån med säkerhet. Hur mycket kan man då ta i bolån? Summan du får låna till hus varierar mellan olika banker när du tar ett huslån. Dock gäller för alla banker att man inte får låna mer än 85% av kostnaden för bostaden. Det betyder att du måste spara ihop en viss summa själv. Denna summa kallas för kontantinsats. Om du vill lån pengar till ett hus kan du dock ta ett privatlån för att få ihop kontantinsatsen. På så sätt kan du låna till bostad utan kontantinsats. Även räntan kan variera kraftigt. Huruvida lånet har bunden eller rörlig ränta kan också variera. Bunden ränta betyder att du har en bestämd ränta på lånet som du måste betala varje månad under det antal år du och banken har kommit överens om. Rörlig ränta, däremot, innebär att räntan du betalar månatligen kan variera beroende på hur räntemarknaden ser ut. Det kan innebära att räntan ibland blir högre och ibland lägre än vad det hade blivit om du hade haft bunden ränta. För att hitta det billigaste och bästa bolånet borde du därför jämföra olika långivare.

  Billån

  Ett billån är ett lån i syfte att finansiera en bil. Ett billån är som ett huslån, fast med bilen du köper som säkerhet istället för ett hus. När du lånar för bilfinansiering finns det dock ingen lagligt fastställd övre gräns för lånet. Du kan låna 100% av kostnaden för bilen hos en del långivare. Det som dock begränsar lånesumman är hur mycket banken är villig att låna ut. Precis som när man tar andra typer av lån gör banken en kreditupplysning och tittar på din ekonomi för att avgöra hur mycket du är kapabel att betala tillbaka. Efter det avgör de hur mycket pengar de är villiga att låna ut.

  Vilken ränta betalar man på ett lån?

  Räntan du betalar på ett lån kan variera väldigt mycket. Den beror bland annat på vilken din långivare är, vilken typ av lån du har tagit samt din egen ekonomi. Om du har rörlig ränta kan räntesatsen även bero på hur räntemarknaden ser ut för tillfället. När du tar ett lån ska långivaren informera dig om hur hög räntan är. Du kommer att få reda på den nominella räntan, det vill säga räntan du betalar under ett år, och den effektiva räntan, det vill säga den totala räntan du betalar för lånet som helhet. Du och långivaren kommer även att komma överens om huruvida din ränta ska vara fast eller rörlig. Långivaren får bara lov att höja räntan på ditt lån ifall ni på förhand kommit överens om att rörlig ränta ska gälla, och de måste i sådana fall meddela dig i förväg innan räntan höjs. Om du har fast ränta får långivaren inte lov att höja räntan alls.

  Räntan brukar anges som en procentsats av lånet. Det betyder att om du har tagit ett lån på 100 000 kr och den effektiva räntan är 10%, så betalar du totalt 10 000 kr i ränta. Utöver räntan måste du förstås även betala tillbaka själva lånet (100 000 kr). Denna betalning kallas amortering, och kan betalas antingen som en engångssumma eller uppdelat på flera betalningar. Om du har många lån kan det kännas komplicerat att hålla koll på alla olika betalningar och räntesatser. Då kan du ta hjälp av ett onlineverktyg för att förenkla alla beräkningar och få tydliga siffror som visar hur mycket du ska betala.

  När kan jag ansöka om ett nytt lån?

  Det finns inga lagar eller regler som säger att du måste vänta en viss tidsperiod innan du tar ett nytt lån. Dock kan det vara svårt att få ett lån om du redan har flera obetalda lån. Det visar nämligen för banken att du inte är försiktig med din ekonomi och kanske inte kan betala tillbaka framtida lån. Något som dock har blivit ganska vanligt är att ta ett så kallat samlingslån. Att ta ett samlingslån innebär att man lånar en stor summa pengar för att genast betala tillbaka de obetalda lånen man har. Visserligen kommer man sedan att behöva betala till samlingslånet, men eftersom samlingslånet har lägre ränta än de andra enskilda lånen sparar man pengar på det i längden.

  Att försäkra ett lån

  Genom att skaffa sig ett låneskydd kan man försäkra sitt lån. Det är en typ av försäkring som kan hjälpa dig att återbetala lånet om du av vissa specifika anledningar inte kan betala tillbaka lånet. Ett låneskydd består av två delar. Du kan välja om du vill teckna ett låneskydd för båda delarna eller bara en av dem. Den första delen består av ett skydd vid arbetslöshet. Detta är en försäkring som hjälper dig att betala tillbaka ditt lån om din inkomst skulle falla bort på grund av ofrivillig arbetslöshet, sjukdom eller olycksfall. Den andra delen kallas för livskydd. Den hjälper dina efterlevande att återbetala lånet ifall du skulle dö. Du väljer själv hur stor del av lånet som du vill försäkra.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis finns det ett stort antal lån att välja mellan om du vill ha hjälp att finansiera en bil, ett hus eller något annat som kostar mycket. De skiljer sig mycket åt när det gäller bland annat avgifter, villkor och lånesumma. Jämför därför olika lån och långivare noga innan du bestämmer dig för att ta ett lån. Dessutom är det viktigt att du är säker på att du kan betala tillbaka lånet du tar. Gå därför igenom din ekonomi noggrant. Titta på hur stor din inkomst är, hur stora utgifter du har och om du har några besparingar sedan tidigare. Kommer det att räcka för att betala tillbaka lånet? Även långivaren kommer att göra en kreditupplysning på dig innan du får lov att ta ett lån. Med hjälp av denna kan de avgöra om de tror att du kan återbetala lånet eller ej.

  Relaterad