7 vanligaste nyårslöften inför 2021

7 vanligaste nyårslöften inför 2021

Varje år gör miljontals människor nyårslöften; i 2020 gjorde 19% av svenskar minst ett nyårslöfte. Detta är trots att majoriteten erkänner att de misslyckades med att uppfylla sina löften förra året. Men trots att majoriteten av nyårslöften inte hålls så finns det ändå bra anledning till att göra nyårslöften.

En studie visar nämligen att 46% av de som gör nyårslöften faktiskt lyckas hålla löftet, medan bara 4% lyckas av de som aldrig gör ett nyårslöfte utan bara har mål för nästa år. Statistiken talar för sig själv: Det är tydligt att det är värt att bestämma dig för ett nyårslöfte eftersom det kraftigt ökar chansen att du kommer uppfylla ditt mål.

I 2021 ser nyårslöften lite annorlunda ut än de flesta år eftersom framtiden än är osäker. Man vet inte om evenemang kommer vara öppna, hur jobbmöjligheter ser ut eller om man kommer kunna resa och därför fokuserar fler på självförbättring och heminredning.

Hälsorelaterade löften

Du känner säkert minst en vän som varje år bestämmer sig för att förbättra hälsan genom att till exempel jogga två gånger i veckan eller äta nog med frukt varje dag. De vanligaste nyårslöftena år efter år, inklusive i 2021, är relaterade till hälsa, och främst då sport och diet.

Även mental hälsa är något som människor fokuserar alltmer på, och särskilt i 2021 då den globala epidemin har ökat psykiska problem i nästan alla länder. Exempel på löften relaterade till den mentala hälsan är att minska användning av sociala medier, meditera regelbundet eller börja skriva i dagbok.

Dekorera vardagsrum och sovrum

Inredning 2020 och ett bekvämt hem var kanske viktigare än någonsin med tanke på hur mycket tid folk spenderar i hemmet. Att organisera och dekorera hemmet är ett utmärkt mål för 2020. Att inreda vardagsrum och sovrum är det för många det viktigaste eftersom det oftast är där man själv och gäster spenderar mest tid.

Letar du efter vardagsrum inspiration kan du enkelt hitta det genom olika källor. Även om du inte alls känner dig säker på hur du vill att hemmet ska se ut så kan du få inredning inspiration genom att bläddra genom magasin och inredningswebbsidor som Campadre och Homeroom.

Läsa fler böcker

Att läsa mer har varit ett vanligt löfte det senaste decenniet, och är en utmärkt aktivitet man dessutom kan göra ensam. Därför så kommer troligtvis många bestämma sig för att 2021 är året då man ska komma ikapp den ständigt växande listan av böcker man bara måste läsa någon gång. Att läsa är dessutom något som kan minska stress så kvalitetstid med böcker kan även vara fördelaktigt för mental hälsa.

Lära sig ett nytt språk

Att kunna fler språk är inte bara bra för när man reser eller träffar folk från utomlands utan hjälper även till att förbättra kognitiv funktion. Lär man sig bara 20 ord i veckan så blir det 1000 ord på ett år, vilket inte alls är illa. Det sägs att om man kan de 1000 vanligaste orden av ett språk så kan man redan 80% av språket. Att lära sig grunderna av ett nytt språk är därför inte alls ett orealistiskt mål för ett år. De populäraste språken att lära sig bland svenskar är spanska, franska och engelska.

Sluta röka

Att sluta röka är ett av de absolut vanligaste löftena, såväl som att bli av med andra beroenden som alkohol och koffein. Fördelarna med att sluta röka är många, inklusive förbättrad kondition, mindre risk för cancer, längre livslängd och även att det sparar pengar. Det tar bara en månad tills lungorna börjar hela igen efter att man slutat röka.

Uppleva mer

Att resa mer brukade vara ett av de absolut vanligaste nyårslöftena men i 2021 är ingen säker på hur framtiden kommer se ut. Mellan COVID-19 och klimatförändring finns det många anledningar att inte åta sig att kliva på ett flygplan i 2021. Det betyder dock inte att man inte kan ha kul och utforska hemlandet och ha roliga upplevelser i Sverige’s vackra natur.

Lära sig en ny färdighet

Vare sig det är en färdighet som kommer hjälpa karriärmässigt (som en förbättrad kommunikationsförmåga eller avancerad kunskap om kalkylark) eller något mer personligt (origami eller vattenmålning) så är tid spenderad på en ny färdighet tid väl investerad.

Det finns massor av kurser online i form av video eller böcker att beställa hem om man föredrar att lära sig på så sätt.

Slutgiltiga tankar

Även om vi inte kan vara säkra på framtiden är det alltid en bra idé att sätta mål för att ta kontroll över ditt liv. Även om du har många saker du vill uppnå och det är svårt att välja så är det oftast bäst att hålla sig till ett eller två nyårslöften som är väldigt viktiga för dig just nu så att du kan fokusera på att verkligen uppnå dessa nästa år. Gott nytt år!

Mer