Går det att spela säkert online?

Går det att spela säkert online?
Allmänt

Användningen av internet ökar och vi spenderar alltmer tid av våra liv online. Det innebär så klart att vi mer och mer flyttar över de saker vi tidigare gjort ute i verkliga världen till internet, exempelvis att spela. Att spela och tävla har varit en del av människans kultur sedan tusentals år men i och med internets intåg har vi hittat nya sätt att ägna oss åt detta nöje. I takt med detta ökar också brottslighet och bedrägerier online. Därför är det alltid viktigt att se till att endast använda sig av säkra leverantörer av spel, samt att man själv gör vad man kan för att hålla sina uppgifter säkra. Just säkerhet är någonting som får många att tveka till att använda internet, men om man är uppmärksam och försiktig så går det att spela säkert online.

Säker inloggning

Innan du väljer att spela online är det viktigt att du försäkrar dig om att dina uppgifter inte kan komma i orätta händer. Inloggning via lösenord är ett absolut minimikrav. Det kan ibland kännas krångligt och tidsödande att behöva fylla i uppgifter och välja lösenord varje gång man vill spela hos en ny aktör. Kom då ihåg att dina uppgifter är att klassas som hårdvaluta för kriminella och bedragare. Det är inte endast betalningsinformation som är intressant utan även andra personliga uppgifter som e-postadress och personnummer. Spelar du hos större aktörer på marknaden kan du känna dig säker på att de satsar stort på att hålla sina kunder uppgifter säkra. Ett exempel är PokerStars där kunderna kan använda SMS-verifiering för att logga in, vilket ger säkerhet i ett extra led jämfört med att endast använda lösenord. Det finns också möjlighet att skicka efter en RSA säkerhetsdosa som genererar en ny kod varje gång du loggar in. Lösningar som dessa gör det väldigt svårt för utomstående att komma åt ditt konto och lyckas föra över pengar. Det är absolut värt det extra besväret det innebär att ta till extra steg i inloggningsprocessen. Om ditt konto skulle kapas skulle det kosta betydligt mer i tid och besvär.

Använd BankID

BankID är en svensk innovation som tagits fram genom ett samarbete mellan flera av landets största banker. Detta för att bemöta behovet av att ha en säker metod för identifiering på internet. Från början var det tänkt att den skulle användas vid inloggning i internetbanken. Idag används BankID till allt ifrån att boka läkarbesök till att spela online. Det är också vanligt att nätbutiker använder BankID för att verifiera betalning. På liknande sätt används BankID vid spel på nätet. Det kan röra sig om att dels använda det vid inloggning, dels för att verifiera betalningar. Att logga in med BankID går ofta väldigt snabbt och man slipper hela proceduren med att fylla i alla sina uppgifter. Det gör också att dina eventuella vinster alltid hamnar rätt eftersom ingen annan kan logga in på ditt konto eller använda ditt namn. Att skaffa BankID är gratis och det är din bank som hjälper dig med det. Tänk på att också hålla din tekniska utrustning uppdaterad. Se till att ha koll på vilka krav på uppdatering som de olika inloggningsalternativen kräver.

Läs recensioner

En annan viktig faktor är att se till att spela endast hos seriösa aktörer. En första sak att ha koll på är att företaget har svensk spellicens. Det kan du se på domännamnet bland annat. Endast spelbolag som har svensk licens får använda sig av domänen punkt se. Då kan du vara säker på att det är ett seriöst bolag som ligger bakom. Titta också på hur deras hemsida ser ut. Ser den exempelvis seriös ut med en text med god grammatik och stavning? Se upp med sidor med maskinöversatt text, det kan vara ett varningstecken för att det ligger någon annan bakom sidan. Ta dig också lite tid till att läsa vad andra tycker om bolaget. Online finns många olika ställen där du kan läsa recensioner.

Mer Allmänt