Att flytta i Skandinavien - här är vad du behöver i processen

Att flytta i Skandinavien - här är vad du behöver i processen
Allmänt

För dig som redan bor i ett nordiskt land som Sverige, Danmark eller Norge blir det mycket lättare att flytta inom Skandinavien än för de som kommer utifrån. Först och främst har vi en kultur här i norr som är ganska harmonisk. Dessutom är våra språk så lika att de flesta av oss kan förstå varandra på vårt modersmål. Vi har också en kortare väg att resa än de som kommer från andra delar av världen.

Trots dessa fördelar går det inte att förneka att flytta kan vara en stor utmaning. I detta sammanhang hittar du här en liten guide till vad du behöver i processen när du flyttar i Skandinavien.

Fastighetsjämförelsesidor

Det första du behöver göra för att flytta är att ta reda på var du vill bo. På internet hittar du sidor som visar ett brett utbud av hus, lägenheter och studiolägenheter. I Sverige kan du använda Bostadsdeal, i Danmark, Villadsen Ejendomhandel, och i Norge, Finn Eiendom.

På dessa sidor kan du filtrera din sökning utifrån vad du vill ha på din nya bostadsort. Här är några av de vanligaste sökfiltren:

  • bostadstyp
  • område
  • hyra eller köpa
  • storlek
  • högsta och lägsta pris
  • anläggningar
  • golvenergiklassning
  • och mycket mer!

Med dessa verktyg blir det lättare för dig att skapa en överblick över vilka bostäder du är intresserad av, så att du kan vara med på visningar och lägga bud.

Flyttfirma och förråd

När du vet var du vill bo är det dags att ordna all logistik i förhållande till själva flytten. Här hjälper det att anlita en flyttfirma, så att de kan bistå med allt det praktiska och se till att du får en säker och effektiv flytt.

Flyttfirman tar fram en offert för sina tjänster, ger en uppskattning av hur lång tid det kommer att ta dem att slutföra jobbet och erbjuder olika priser beroende på vilken servicenivå du väljer. Dessa samarbetar också ofta med minilager, vilket innebär att du antingen kan välja att förvara saker själv under flyttprocessen, eller ge flyttfirman tillgång till det lager du hyrt, så att de kan hämta ut sakerna när tiden är mogen.

Försäkringar, el och andra abonnemang

Under flyttprocessen är det också bra att teckna ett kontrakt försäkringar, elavtal, bredband och andra abonnemang du behöver i ditt nya hem. Dessutom bör du anmäla adressändring i god tid. Med dessa försiktighetsåtgärder undviker du att behöva vänta med att få tillgång till internet, vidarebefordra post till din nya adress eller betala dyra elavtal.

Mer Allmänt