Bästa tipsen för att be om förlåtelse

Bästa tipsen för att be om förlåtelse
Allmänt

Det går inte att komma ifrån - alla begår vi ibland misstag. Det kan vara kompisen du skvallrade om på festen förra helgen, grälet med din partner när du sade något du ångrar eller arbetskompisen du råkade sätta i klistret genom en felaktig rapport.

Det viktiga i dessa situationer är att kunna acceptera våra felsteg för att sedan hantera dem så korrekt som möjligt. Att be om ursäkt är inget tecken på svaghet, det visar tvärtom på styrka och uppriktighet.

Stolthet vs respekt

Många gånger kan vi ha svårt att svälja vår stolthet och erkänna ett misstag, men att sopa den olyckliga händelsen under mattan och låtsas som om inget hade hänt kommer aldrig att lösa några problem och kan leda till att vi förlorar viktiga personer i våra liv.

Att däremot våga stå för vad vi gjort och be om ursäkt är ett väldigt bra sätt att vinna den andra partens respekt - det visar nämligen att vi reflekterar över våra handlingar, är ödmjuka, pålitliga, ärliga och modiga.

Försök att se det hela från den andra personens synvinkel för ett ögonblick - hur skulle du känna dig om rollerna vore ombytta? Kom ihåg att det finns två saker som är grundläggande när det kommer till att be om ursäkt:

 • Det ska vara en uppriktig ursäkt, det är ingen mening med att be om förlåtelse för något du skulle göra igen om en liknande situation skulle uppstå.
 • Visa empati för personen du sårat med dina ord eller handlingar.
 • Hur kan man gottgöra sitt misstag?

  • Din ursäkt bör stå i proportion till misstaget du begått. När man har skuldkänslor är det lätt att lova nästan vad som helst för att bli förlåten, men det är ingen bra strategi i längden att bjuda din partner på en weekendresa till Paris eftersom du glömde att diska som du hade lovat.


  • Att skriva ett kort eller beställa blommor är klassiska gester som alltid är på sin plats och uppskattas. Det visar att du bryr dig och är villig att anstränga dig för att bli förlåten.


  • Be aldrig om ursäkt samtidigt som du försöker skylla ifrån dig. Till exempel, “Jag är ledsen att jag berättade för chefen att du glömde ringa det där viktiga samtalet, jag var bara så stressad eftersom du hade flyttat fram mötet.”


  • Var beredd på att det kan ta tid att bli förlåten om det är ett stort misstag du begått. Ha tålamod, du kan inte stressa fram det. Om det handlar om en person som redan tidigare är lite bitter och det tar orimligt långt tid, kan du iallafall trösta dig med att du har gjort vad du kunnat och ditt samvete är rent. Mer kan du inte göra.

  Mer Allmänt